Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Iets voor jou?

Word je enthousiast van wortels en priemgetallen? Wil je jongeren leren hoe ze de kans op een miljoen in de Staatsloterij kunnen berekenen? Dan is de voltijdopleiding Leraar Wiskunde iets voor jou. Als leraar wiskunde laat je leerlingen zien hoe leuk en praktisch wiskunde is en motiveer je hen voor je vak.

14 december 2024
Kom naar de open dag
Lerares voor de klas

Dit ga je doen

De voltijdopleiding Leraar Wiskunde duurt 4 jaar. Vanaf het 1e jaar begin je direct met een stage op een stageschool. Deze praktijkgerichte benadering blijft een centraal onderdeel van elk studiejaar.

Lerares geeft uitleg aan leerlingen
Jaar 1

In jaar 1 krijg je vakken zoals Analyse, Meetkunde, Statistiek, Verzamelingen en Algebra. Je bouwt voort op de kennis en vaardigheden die je hebt opgedaan bij het eindexamen havo wiskunde B. Na een half jaar start je met je stage. De lessen vakdidactiek helpen je om wiskunde op een effectieve manier aan leerlingen over te brengen. 

Jaar 2

In jaar 2 volg je vakken als Complexe Getallen, Grafen & Matrices en vervolgvakken van het eerste jaar. Je loopt vaker stage en verbetert je presentatievaardigheden. Binnen het vak Beroepsproduct 4 leer je over de kwaliteit van toetsing en hoe je kritisch omgaat met een wiskundemethode. 

Jaar 3

In jaar 3 volg je een minor (keuzeprogramma) en kies je een afstudeerprofiel: (v)mbo of havo/vwo. Een minor is een keuzeprogramma ter verbreding of verdieping van je studie.

Jaar 4

Met de profielvakken in jaar 4 verdiep je je kennis binnen je gekozen profiel. Je stage sluit hierbij aan. Door middel van pedagogische en vakdidactische (stage)opdrachten krijg je meer inzicht in de leerlingen en het onderwijs op jouw stageschool.

Bekijk het studieprogramma

Toelatingseisen

Havo, vwo of mbo 4

Je wordt tot deze opleiding toegelaten met een havo-, vwo- of mbo 4-diploma. Voor deze opleiding gelden extra toelatingseisen.

Lees meer over toelating

Benodigde tijd

40 uur per week

Bij een volledig programma heb je circa 14 contacturen per week. Daarnaast werk je 15-20 uur aan projecten, opdrachten en het voorbereiden van lessen en tentamens.

Lees meer over studielast

Kosten

Collegegeld en extra kosten

Houd naast het jaarlijks vastgestelde collegegeld rekening met extra kosten voor boeken, readers en vakmaterialen van ongeveer € 600 per jaar.

Lees meer over studiekosten

Waarom Leraar Wiskunde voltijd aan de HvA?

lerares geeft uitleg aan leerlingen
  • Van meetkunde in de architectuur tot kansberekening, economisch inzicht en programmeren. Als leraar wiskunde laat je je leerlingen zien hoe leuk en praktisch wiskunde is.
  • Naast veel vakkennis doe je ook didactische en pedagogische kennis op. Kennis die je direct leert toepassen tijdens beroepsopdrachten en stages.
  • Als leraar wiskunde heb je reële baankansen en impact op volgende generaties.
  • Je krijgt te maken met een grote diversiteit aan leerlingen en ouders en werkt samen met andere professionals en instellingen.

Voor wie?

Lerares en leerlingen
  • Je hebt interesse in wiskunde.
  • Je bent een creatieve onderzoeker.
  • Je wilt graag direct impact hebben op jongeren.