Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Iets voor jou?

Ben je geïnteresseerd in de samenstelling van voedingsproducten? Volg je de nieuwste trends binnen de horeca en bakkerijbranche? En wil je je kennis overbrengen op jongeren? Dan is de voltijdopleiding Leraar Horeca en Voeding iets voor jou. Als leraar horeca en voeding breng je je leerlingen kennis bij over gastvrijheid en nieuwe bereidingstechnieken uit de horeca en bakkerijbranche.

8 februari 2025
Kom naar de open dag
Student aan het koken

Dit ga je doen

De voltijdopleiding Leraar Horeca en Voeding duurt 4 jaar. Vanaf het 1e jaar ga je meteen aan de slag op een stageschool. Die focus op de praktijk kom je vervolgens elk studiejaar tegen. Tijdens deze 4 jaar ontwikkel jij je van vakmens naar vakdocent. Bij Formatief handelen richt jouw ontwikkeling zich op het geven en ontvangen van feedback. Dit doe je door samen te werken binnen je network, zowel binnen als buiten de opleiding. Door het aanleren van zelfregulatie krijg je inzicht in de manier waarop jij leert en waar je jezelf nog wilt ontwikkelen om zo stevig voor de klas te staan! Door deze aanpak leren we je op een duurzame manier je talenten te ontwikkelen binnen het onderwijs.

Studenten aan het koken
Jaar 1

In jaar 1 maak je kennis met onderwijskunde binnen de beroepsproducten en volg je de module Oriëntatie op Onderwijs en Opvoeding. Daarnaast volg je vakken binnen de leerlijnen Voedingstechnologie, Vakdidactiek en Hospitality & Business. Je loopt stage op een school die past binnen de horeca of bakkerij.

Jaar 2

De beroepsproducten gaan verder in op het onderwijs wat je verzorgt. Je loopt vaker stage. Vakken binnen de leerlijnen Voedingstechnologie, Vakdidactiek en Hospitality & Business krijgen meer vorm.

Jaar 3

In jaar 3 is er een mogelijkheid om je in de opleiding meer te verdiepen of nog meer te verbreden in je niet-verwante of verwante vak of in je docentschap. Dit kan door het volgen van de aangeboden modules in semester 1 of buiten de opleiding tijdens een minor in semester 2. Je sluit jaar 3 af met een assessment om er zo achter te komen waar je jezelf nog kan ontwikkeling in leerjaar 4.

Jaar 4

In jaar 4 werk je in projecten. Je kiest waar je jezelf verder in wilt verdiepen om je onderwijs zo goed mogelijk vorm te geven. Ook doe je praktijkonderzoek in het pedagogisch en vakdidactisch bekwaam op je stageschool en sluit je de opleiding af met een assessment.

Bekijk het studieprogramma

Toelatingseisen

Havo, vwo of mbo 4

Je wordt tot deze opleiding toegelaten met een havo-, vwo- of mbo 4-diploma.

Lees meer over toelating

Benodigde tijd

40 uur per week

Bij een volledig programma heb je circa 14 contacturen per week. Daarnaast werk je 15-20 uur aan projecten, opdrachten en het voorbereiden van lessen en tentamens.

Lees meer over studielast

Kosten

Collegegeld en extra kosten

Houd naast het jaarlijks vastgestelde collegegeld rekening met extra kosten voor boeken, readers en vakmaterialen van ongeveer € 600 per jaar.

Lees meer over studiekosten

Waarom Leraar Horeca en Voeding voltijd?

Studenten aan het leren
  • Je wordt enthousiast van het idee om jongeren voor te bereiden op een baan in de foodsector.
  • Naast veel vakkennis doe je ook didactische en pedagogische kennis op. Kennis die je direct leert toepassen tijdens beroepsproducten en stages.
  • Als leraar horeca en voeding heb je reële baankansen en impact op volgende generaties.
  • Je krijgt te maken met een grote diversiteit aan leerlingen en ouders en werkt samen met andere professionals en instellingen.

Voor wie?

Studenten serveren diner
  • Je hebt interesse in voeding en gezondheid.
  • Je hebt belangstelling in horeca, ondernemen, bakkerij en recreatie.
  • Je wilt graag direct impact hebben op jongeren.