Hoeveel kost studeren?
Studeren kost geld. Naast het jaarlijkse collegegeld, moet je ook rekening houden met andere uitgaven om je studie te bekostigen. Op deze pagina vind je meer informatie over kosten die je maakt als je gaat studeren.
Collegegeld
De collegegeldtarieven worden ieder jaar opnieuw vastgesteld. Het wettelijk collegegeldtarief voor studiejaar 2024-2025 bedraagt € 2.530. Dit bedrag kan verschillen afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden.
De halvering van het collegegeld voor studenten van lerarenopleidingen wordt vanaf het studiejaar 2024-2025 (per 1 september 2024) stopgezet. Meer informatie vind je op de website van de Rijksoverheid(opent in nieuw venster).
Overige kosten
Naast het collegegeld moet je rekening houden met studiekosten voor boeken, readers en vakbenodigdheden. De kosten in het eerste jaar bedragen ongeveer € 400,-. Houd daarnaast ook rekening met de aanschaf van een laptop. Je hebt een eigen laptop (Windows, Unix of MacOS) nodig om te kunnen werken met ontwikkelomgevingen en om deel te kunnen nemen aan digitale toetsen. Veel laptops zijn hier tegenwoordig geschikt voor. Je laptop moet aan de volgende configuratie-eisen voldoen:
- Een werkgeheugen van minimaal 16 GB.
- Een opslag van minimaal 250 GB (een SSD van 512 GB wordt aanbevolen)
- Een schermresolutie van minimaal 1920 x 1080 pixels
- Minimaal een i5 (of vergelijkbaar) processor
- Voor de richtingen waarbij ook met games/graphics wordt gewerkt, is een dedicated grafische kaart van ATI of NVidia met minimaal 1 GB geheugen vereist.
We raden de aanschaf van zogenoemde netbooks of tablets af, omdat de processorcapaciteit, intern geheugen en grafische mogelijkheden voor veel toepassingen niet toereikend zullen zijn.
Wat kost studeren?
Houd naast collegegeld en studiematerialen rekening met kosten voor bijvoorbeeld levensonderhoud en verzekeringen. Wil je weten met welke kosten je allemaal rekening moet houden? Lees het Nibud Studentonderzoek(opent in nieuw venster).
Studiefinanciering
Studiefinanciering bestaat uit verschillende onderdelen zoals basisbeurs, aanvullende beurs, rentedragende lening, studentenreisproduct en collegegeldkrediet (alleen voor hbo en universiteit). Je bepaalt zelf welke onderdelen je aanvraagt. Kijk op de website van DUO voor meer informatie(opent in nieuw venster).