Iets voor jou?
Stel je eens voor, plotseling overkomt je iets en alles in je leven verandert. Je kunt niet meer zelf je tandenpoetsen, je favoriete socials checken, of afspreken met vrienden. Wat zou je doen? Dit is waar de ergotherapeut in beeld komt. Als ergotherapeut bedenk je samen met de cliënt mogelijkheden waardoor mensen met een aandoening of beperking zo zelfstandig mogelijk kunnen functioneren. Dus wil jij echt iets voor mensen betekenen? Dan ben je bij ons op je plek.
Dit ga je doen
Tijdens de opleiding Ergotherapie leer je hoe je mensen met fysieke of psychische problemen ondersteunt, begeleidt en adviseert. In 4 jaar tijd word je een expert in het herstel van het dagelijks handelen. Je duikt in de wereld van het menselijk lichaam, gedrag, gezondheid en maatschappij. Je volgt vakken als Orthopedie, Neurologie, Psychologie en Ergotherapeutische Vaardigheden.
- Jaar 1
In jaar 1 maak je kennis met het waardevolle beroep van de ergotherapeut. Door verschillende modules, praktijkleren én een korte stage van 3 tot 4 dagen krijg je een indruk van het veelzijdige werkterrein van ergotherapie.
- Jaar 2
In jaar 2 verdiep je je meer in complexe vraagstukken waar ergotherapeuten mee te maken krijgen. Je denkt na over hoe het is om ergotherapeut te zijn. Ook werk je 1 dag per week aan een praktijkproject.
- Jaar 3
In jaar 3 loop je 20 weken stage onder begeleiding van ervaren ergotherapeuten. Daarnaast kies je een minor van 20 weken (keuzeprogramma) voor het verbreden van je kennis.
- Jaar 4
In jaar 4 loop je 20 weken stage. Daarna werk je 20 weken aan een afstudeerproject over een zelfgekozen vraagstuk uit de beroepspraktijk. Je levert een professioneel product op voor een echte opdrachtgever uit de praktijk.
Toelatingseisen
Mbo 4, havo of vwo
Je wordt toegelaten tot de opleiding Ergotherapie met een havo-, vwo- of mbo 4-diploma. Er gelden geen aanvullende eisen. Na inschrijving ontvang je een uitnodiging voor een studiekeuzecheck (online vragenlijst).
Benodigde tijd
40 uur per week
Je hebt gemiddeld 16 contacturen per week. Verder besteed je ongeveer 24 uur per week aan projecten, onderzoek, opdrachten en het voorbereiden van lessen en tentamens. Alleen of met je medestudenten.
Kosten
Collegegeld en extra kosten
Houd naast het jaarlijks vastgestelde collegegeld in het eerste jaar rekening met ongeveer € 600 aan kosten voor studieboeken, readers en materialen. De extra kosten liggen een stuk lager in jaar 2, 3 en 4. Ook betaal je eventuele reis- en verblijfkosten voor je stage.
Waarom Ergotherapie aan de HvA?
- Praktijkervaring vanaf dag 1: al in het eerste jaar ga je aan de slag in de praktijk. De opleiding beschikt ook over een eigen praktijkhuis. Hier kun je meteen aan de slag en de geleerde concepten toepassen in een realistisch nagebootste setting.
- Wereldwijde ervaring: tijdens de opleiding heb je diverse mogelijkheden om internationale ervaring op te doen. Denk aan een afstudeerproject in het buitenland, een stage over de grens of deelname aan een internationale projectweek.
- Unieke mastermogelijkheid: bij de HvA kun je als enige hogeschool in Nederland doorstromen naar de European Master of Science in Occupational Therapy.
- Studenten geven aan zeer tevreden te zijn met de sfeer op de opleiding en dat de opleiding je enthousiasme voor dit vakgebied stimuleert.
Voor wie
- Je wilt écht iets voor mensen betekenen.
- Je bent in staat om in mogelijkheden te denken en te focussen op wat iemand nog wél kan.
- Je vindt het interessant om vanuit verschillende kanten een vraagstuk te bekijken en met creatieve oplossingen te komen.
- Je wilt medische, psychologische, sociale en praktische kennis combineren voor een praktisch plan of advies.