Opvoeden in de buurt - kaartspel & powerpoint
Dé gespreksstarter over samen opvoeden in de buurt

Met 24 praatplaten over herkenbare opvoedsituaties helpt deze tool professionals die met ouders en/of kinderen werken om op een laagdrempelige manier met elkaar in gesprek te gaan over opvoeden in de buurt.
Wil je buurtbewoners met verschillende achtergronden met elkaar in gesprek brengen over opvoedstijlen? Dan helpt 'Opvoeden in de buurt' je op weg.
Opvoeden in de buurt
Twee varianten
De tool bestaat uit geillustreerde opvoedsituaties in de buurt: in de speeltuin, onderweg en op het schoolplein. Deze zijn ontwikkeld met praktijkpartners op scholen en in buurthuizen. Het zijn herkenbare situaties die helpen als gespreksstarters om met ouders, buurtbewoners, vrijwilligers of andere betrokkenen in de buurt ervaringen en gedachten uit te wisselen. Er zijn twee varianten:
Opvoeden in de buurt - tools voor de praktijk - HvA
Een positief opvoedklimaat
Hoe zorg je ervoor dat kinderen veilig en gezond kunnen opgroeien in hun buurt? Het voeren van gesprekken tussen buurtbewoners, ouders, vrijwilligers en professionals over opvoeden en opgroeien in de buurt kan hierbij helpen. Het bespreekbaar maken van opvoedsituaties in de buurt is niet altijd makkelijk en vergt aandacht om te kunnen werken aan een positief opvoedklimaat in de buurt.
Vanuit een leernetwerk met ouders, vrijwilligers en professionals is deze tool ontwikkeld om het gesprek te faciliteren. Je kunt het kaartspel of de interactieve powerpoint inzetten in individuele gesprekken of groepsbijeenkomsten. Dit draagt bij aan:
- De bewustwording van vormen van opvoeden in de buurt en gedrag van kinderen;
- Het op gang brengen van het gesprek over opvoeden in de buurt;
- Bewustwording van eigen en andermans normen en waarden rondom opvoeden.
"Het spel past zo mooi in dat waar wij mee bezig zijn in de Opgroeiwijk; netwerken met elkaar verbinden, gesprekken uitlokken, elkaar beter leren kennen en begrijpen etc etc. En wat goed om in de groepen te merken dat het echt zo krachtig werkt en er verbindende gesprekken op gang komen."
Suzan Baldinger, Projectleider OPGROEIWIJK Geuzenveld/ Slotermeer
Kaartspel
De tool 'Opvoeden in de Buurt' bestaat uit 24 verschillende 'praatplaten' over opvoedsituaties in de speeltuin, onderweg en op het schoolplein. Er zijn twee varianten om de tool in te zetten: als kaartspel of met een PowerPoint. Het kaartspel is te bestellen op deze site.

Het kaartspel
Het kaartspel bestaat uit 24 herkenbare opvoedsituaties die zijn weergegeven op kaarten. Deze kaarten helpen als gespreksstarters om met ouders, buurtbewoners, vrijwilligers of andere betrokkenen in de buurt ervaringen en gedachten uit te wisselen.
Met dit formulier kun je het spel voor €15,- bestellen.
De handleiding
In deze handleiding kun je lezen hoe je met de praatplaten met behulp van het kaartspel of de powerpointpresentatie kunt werken.
Instructies
Bekijk hier de uitleg over hoe je het kaartspel 'Opvoeden in de Buurt' zelf kunt inzetten:
PowerPoint
De tool 'Opvoeden in de Buurt' bestaat uit 24 verschillende 'praatplaten' over opvoedsituaties in de speeltuin, onderweg en op het schoolplein. Er zijn twee varianten om de tool in te zetten: als kaartspel of met een PowerPoint. De interactieve slideshow is geschikt voor grotere groepen of online toepassingen.

De handleiding
In deze handleiding kun je lezen hoe je met de praatplaten met behulp van het kaartspel of de PowerPoint kunt werken.
Instructies
Bekijk hier de uitleg over hoe je de PowerPoint 'Opvoeden in de Buurt' zelf kunt inzetten:
Workshop aanvragen?
Het is ook mogelijk een workshop over de tool aan te vragen. Informeer naar de mogelijkheden en kosten bij Sanne Rumping: s.m.rumping@hva.nl
De theorie
De verhalen in de praatplaten komen voort uit onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam in samenwerking met medewerkers van voorscholen, basisonderwijs, vrijwilligers, ouders, buurtwerkers en methodiek ontwikkelaars uit grootstedelijk Amsterdam.
Het vertellen of delen van verhalen kan helpen om te praten over situaties rond opvoeden in de buurt, en daarmee aan het versterken van het pedagogisch klimaat. Maar het delen van eigen verhalen en ervaringen in groepen kan ook gevoelens van angst of schaamte oproepen. Door te werken met al bestaande verhalen, kunnen gevoelige kwesties over het pedagogisch klimaat in de buurt op een laagdrempelige manier besproken worden of kunnen juist een positief voorbeeld zijn.
Praatplaten
Praatplaten zijn korte verhalen over opvoedsituaties die helpen om samen uit te wisselen over de situaties die we wel en niet willen voor de kinderen in de buurt.
De praatplaten Opvoeden in de buurt zijn voor opvoeders met diverse achtergronden toegankelijk doordat wordt gewerkt met al bestaande verhalen en met plaatjes. Door het gebruik van plaatjes over Opvoeden in de buurt kunnen verhalen beter worden begrepen, dan door alleen erover te praten. Dit kan bijdragen aan verdieping in gesprekken. Het aangaan van aan open gesprek, zonder oordelen en met een houding waarbij verschillende perspectieven bekeken worden, zorgt ervoor dat ouders zich serieus genomen voelen.
Referenties
Lees meer over de theorie en het onderzoek naar het gebruik van de tool in onderstaand artikel:
- Fostering supportive interactions in the neighbourhood: Using visualized narratives. Rumping, S. M., Fukkink, R. G., & Boendermaker, L. (2023). Fostering supportive interactions in the neighbourhood: Using visualized narratives. Child & Family Social Work.
Bestel het kaartspel
Wil je ook aan de slag met het kaartspel 'Opvoeden in de buurt'? Op deze pagina bestel je de kaarten tegen kostprijs. Deze helpt je om gesprekken over opvoeden in de buurt op een laagdrempelige manier te begeleiden. Het is ook mogelijk om een workshop op maat aan te vragen.

De inhoud van het spel:
- 24 verschillende opvoedsituaties (in totaal 72 kaarten)
- Een handleiding
- Voorbeeldvragen
De kosten
Het kaartspel kost 15€ per spel inclusief verzendkosten. Het is mogelijk om meerdere spellen te bestellen, het aantal kun je aangeven in het formulier.
Bestelwijze
Met onderstaand formulier kun je het spel bestellen. Nadat we de aanvraag hebben ontvangen krijg je van ons een factuur. Als deze betaald is sturen we het spel z.s.m. op naar het opgegeven adres.
De ontwikkelaars
Ouders, buurtwerkers, ouderconsulenten, en methodiekontwikkelaars hebben samen met onderzoeker Sanne Rumping de tools 'Opvoeden in de Buurt' ontwikkeld. Daarnaast hebben verschillende partijen een bijdrage geleverd aan de totstandkoming van de tools.
Inhoud & tekst
Sanne Rumping, Onderzoeker, Hogeschool van Amsterdam, Lectoraat jeugdzorg.
Sanne Rumping onderzoekt het stimuleren van het Pedagogisch klimaat in de buurt. Ze kijkt naar interacties in de buurt en wat daarbinnen de rol is van professionals uit de preventieve jeugdhulp, vrijwilligers en ouders.
In samenwerking met:
- ouders
- Swazoom
- Humanitas
- Openbare Dalton School De Nellestein
- Integraal Kindcentrum de Ster
- Trias Pedagogica,
- DOCK
- De opleidingen Social Work en Pedagogiek
- Esmee Verheem en Leonieke Boendermaker
- Ouder- en Kindteams Amsterdam (OKT)

Illustraties & interactiviteit
- Christa Moesker – animeer.nl
- Axe Kooi – axekooi.nl
Financiering
Dit project is mogelijk gemaakt door de Nationale Wetenschapsagenda, Startimpuls Jeugd, programma JOIN: jongeren in een veerkrachtige samenleving en de Hogeschool van Amsterdam, Centre of Expertise Urban Education en IXA Innovation Exchange Amsterdam.
Meer weten over de tool of het leernetwerk? Neem contact op met Sanne Rumping.
Leernetwerk
Wil je de tool ook gaan inzetten, en kun je daarbij hulp gebruiken? We zijn een leernetwerk gestart om professionals met het gebruik van het kaartspel en de PowerPoint te ondersteunen. Vanuit het netwerk worden online bijeenkomsten georganiseerd om ervaringen en tips uit te wisselen over de tool ‘Opvoeden in de Buurt’.
Met het opleveren van de tool is het vraagstuk in de praktijk niet direct beantwoord. Het continue blijven toepassen van de tool kan voor jeugdprofessionals lastig zijn, bijvoorbeeld vanwege de hectiek in de dagelijkse praktijk, of omdat nieuwe gebruikers nog onvoldoende bekend zijn met het gebruik ervan. Voor professionals bieden we daarom ondersteuning bij het kunnen toepassen van de tool in dit leernetwerk.