Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina
Onderzoeksresultaat

Handreiking droogte en groen

Publicatie - maart 2023

Deze handreiking bestaat uit 6 praatplaten (3 wijktypes met een onderscheid voor hoog en laag Nederland) die dienen als toekomstschetsen om visueel inzichtelijk te maken hoe groen in de wijk droogtebestendiger gemaakt kan worden.

Maatregelen per wijktype

Iedere praatplaat omvat een visualisering van mogelijke maatregelen per wijktype in hoog of laag Nederland. Dit om een breder perspectief weer te geven van wijktypes met verschillende (technische) haalbaarheidseigenschappen.

‘Oudere woonwijken’ zijn een samenvoeging van de karakteristieken van verschillende wijktypes: tuindorp, volkswijk, naoorlogse tuinstad, laagbouw en naoorlogse woonwijk, allen gebouwd in de eerste helft van de 20e eeuw.

Bloemkoolwijken en Vinexwijken zijn later ontwikkeld en hebben een andere ruimtelijke indeling, groeiplaatsomstandigheden, waterhuishouding en andere technische eigenschappen.

Praatplaten schetsen algemeen toekomstbeeld

Voor de uiteenzetting van de maatregelen is per wijktype gekeken naar zowel de technische haalbaarheid van implementatie van maatregelen in de straat als naar planning van inpassing van maatregelen in lijn met de reguliere beheer-, vervangings- en/of herinrichtingsopgave. Dit betekent dat de praatplaten een algemeen toekomstbeeld schetsen van maatregelen die toepasbaar zijn per wijk- en bodemtype.

Het is goed mogelijk dat voor specifieke situaties weggelaten maatregelen wel implementeerbaar zijn, zowel vanuit een technisch oogpunt als vanuit het implementatie-vlak. Deze praatplaten fungeren dan ook als eerste inventarisatie van mogelijke kansen en 'bottlenecks’ en vormen daarbij het startpunt voor gesprekken met andere afdelingen.

Elke praatplaat 3 doelen

Elke praatplaat geeft inzicht in drie verschillende doelen:

  1. Wat betekent een set aan maatregelen voor de ruimtelijk indeling van een wijk, zowel boven- als ondergronds (indeling straatprofiel, kabels & leidingen, riolering etc.)?
  2. Wanneer implementeer je een maatregel en hoe zit het met koppelkansen? Zonder mee te koppelen, tijdens een vervangingsopgave (vervangen straat, riolering en groen), of tijdens een herinrichtingsopgave (herinrichting openbare ruimte).
  3. Welke combinaties van maatregelen zijn noodzakelijk, vullen elkaar aan of zijn conflicterend?
Bekijk de Handreiking droogte en groen
(opent in nieuw venster)

Auteurs

  • Wilmer Noome
  • Annemieke Feijen
  • Reinder Brolsma
  • Michel Moens
  • Floris Verhagen
  • Dante Föllmi
  • Asja Föllmi

Lectoraat Klimaatbestendige Stad

Meer en zwaardere buien, langdurige droogte en hitte, de stijgende zeespiegel: de klimaatverandering is voelbaar. Het lectoraat Klimaatbestendige Stad van de Hogeschool van Amsterdam onderzoekt hoe je steden zo inricht dat mensen er ook in de toekomst prettig kunnen wonen, ondernemen en verblijven. De focus ligt op hitte, droogte, water en biodiversiteit.