Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina
Onderzoeksresultaat

Thermal Walk: ervaren hitte inzichtelijk maken

Tool - april 2020

Een Thermal Walk is een onderzoeksmethode om gemeten en ervaren hitte van een bepaald gebied in kaart te brengen en antwoord te krijgen op vragen als: hoe hittebestendig is een bepaalde looproute in de stad, een winkelstraat, een woonwijk, een stationsgebied of een marktplein?

Hitte meten met Thermal Walk

Een Thermal Walk brengt in beeld welke inrichtingsvormen het heetst, het koelst, het aangenaamst en het meest onaangenaam zijn. Eén van de bepalende factoren daarbij is de gevoelstemperatuur. Ligt een locatie in de volle zon of juist in de schaduw? Waait het er? Is er sprake van verdampend water, bijvoorbeeld door een fontein of een grasveld?

Naast luchttemperatuur en gevoelstemperatuur richt de Thermal Walk zich op de thermische beleving – dus hoe wordt een bepaalde locatie thermisch gezien ervaren. Deze psychologische factor is een belangrijke bij het hittebestendig inrichten van de buitenruimte.

De methodiek van de Thermal Walk

De Thermal Walk onderzoekt de invloed van stedelijke inrichting en bebouwing op de thermische beleving van voetgangers die zich verplaatsen van A naar B. Het is een systematische aanpak met als doel om de manier waarop mensen de stedelijke ruimte ervaren te onderzoeken en analyseren (Lenzholzer et al., 2016).

De Thermal Walk is een afgeleide van de methode Sensewalking; vrij vertaald zintuigenwandeling. Sensewalking kan verschillende ervaringen in kaart brengen: geluid of geur bijvoorbeeld. De Thermal Walk helpt te begrijpen hoe verschillende factoren van invloed zijn op de ervaren temperatuur, dus of iemand het heet of koud heeft. De methodiek is grotendeels ontwikkeld door Vasilikou & Nikolopoulou, 2013 en Vasilikou & Nikolopoulou, 2015.

Vragenlijst Thermal Walk

Tijdens een Thermal Walk bezoeken de deelnemers een aantal locaties waar de thermische beleving wordt onderzocht aan de hand van een vragenlijst
. Daarnaast worden meteorologische metingen uitgevoerd om de lucht- en gevoelstemperatuur in kaart te kunnen brengen. Metingen worden opgeslagen en/of direct genoteerd en ingetekend op de grafiek in de vragenlijst.

Download de vragenlijst van de Thermal Walk

Meer weten?

Neem contact op met Jeroen Kluck of bekijk onderstaande publicaties voor meer informatie.

Lees een artikel over de Thermal Walk in Stadswerk Magazine
Bekijk de bevindingen over een Thermal Walk op het Marineterrein in Amsterdam


Literatuur

  • Lenzholzer S., W. Klemm, C. Vasilikou, 2016: Qualitative methods to explore thermo-spatial perception in outdoor urban spaces. Urban Climate 23 , pp. 231-249, doi.org/10.1016/j.uclim.2016.10.003(opent in nieuw venster)
  • Vasilikou C., and M. Nikololoulou, 2013: Thermal Walks: Identifying pedestrian thermal comfort variations in the urban continuum of historic city centres. In: Proceeding of PLEA2013 - 29th Conference, Sustainable Architecture for a Renewable Future, Munich, Germany 10-12 September 2013.
  • Vasilikou C., and M. Nikololoulou, 2015: Thermal notations as a design tool – evaluating the thermal comfort of pedestrians moving in spatial sequences. In: Proceeding of ICUC9- 9th International Conference on Urban Climate, Toulouse, France, 20-24 July 2015.

Lectoraat Klimaatbestendige Stad

De Thermal Walk valt onder het lectoraat Klimaatbestendige Stad. Het lectoraat doet onderzoek naar de gevolgen van klimaatverandering voor steden en de wijze waarop steden klimaatbestendig kunnen worden. De onderzoekers bekijkt hoe we steden zo kunnen inrichten dat inwoners en gebruikers hier ook in de toekomst prettig kunnen wonen, ondernemen en verblijven.