Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina
Onderzoeksresultaat

Re-Store

Tool - april 2020

Voor het behalen van de circulaire overheidsdoelstellingen is een belangrijke rol weggelegd voor het terugwinnen van energie en grondstoffen uit organisch afval. In steden bestaat het organisch afval van huishoudens voornamelijk uit groente, fruit en etensresten (GFE-afval). Dit GFE-afval wordt echter nog nauwelijks gescheiden ingezameld in grote Nederlandse steden zoals Amsterdam.

Impact van afvalinzameling

Hoewel er in Amsterdam een aantal kleine lokale initiatieven bestaan die bewoners betrekken om GFE-afval apart in te zamelen, is er weinig bekend over de maatschappelijke impact die zij hebben. Dit roept vragen op: levert het inzamelen van GFE-afval op deze manier inderdaad de gewenste effecten op? En op welke manier dragen dit soort lokale initiatieven bij aan andere maatschappelijke doelstellingen zoals sociale samenhang in de wijk en het bieden van werk aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt?

Re-Store: impact bepalen met tool

Het project Re-Store probeerde antwoord te vinden op deze vragen en bestond uit twee delen. Het eerste deel omvat onderzoek voor de ontwikkeling van een tool waarmee de milieukundige, economische en sociale impact van initiatieven in kaart kan worden gebracht. Op basis van wetenschappelijke literatuur en gesprekken met praktijkpartners is een tool ontwikkeld om deze impact te kunnen inschatten. Met de tool zijn vier praktijkcases onderzocht waarin GFE-afval apart ingezameld en verwerkt wordt.

Leer in deze 7 video’s meer over de Re-store Tool

1. Re-Store: introductie
(opent in nieuw venster)
2. Re-Store: uitleg impact tool
(opent in nieuw venster)
3. Re-Store: tool voor meten sociale impact
(opent in nieuw venster)
4. Re-Store: tool voor meten milieu-impact
(opent in nieuw venster)
5. Re-Store: tool voor meten economische impact
(opent in nieuw venster)
6. Re-Store: simulatiemodel voor afvalscheiding
(opent in nieuw venster)
7. Re-Store: simulatiemodellen voor lokale ketens voor organisch bedrijfsafval
(opent in nieuw venster)

Re-Store: impact vergroten met simulatie

Het tweede deel van het Re-Store project bestond uit onderzoek naar stimuleringsmaatregelen om scheidingsgedrag en ketensamenwerking te bevorderen en daarmee de impact van initiatieven te vergroten. Dit onderzoek is uitgevoerd met behulp van twee simulatiemodellen die zijn gebaseerd op gedragsliteratuur en twee casestudies rondom afvalinzameling en -verwerking: NDSM-werf en Haven-Stad.

Conclusie

Met deze twee deelonderzoeken biedt het Re-Store project hulpmiddelen om de impact van lokale initiatieven voor verwerking van organisch afval inzichtelijk te maken en te vergroten.

Bekijk de eindpublicatie Re-Store
(opent in nieuw venster)

Auteurs

  • Maarten Mulder
  • Kasper Lange
  • Yannick Schrik
  • Krispijn Faddegon
  • Simon de Rijke
  • Inge Oskam

Lectoraten Circulair Ontwerpen en Ondernemen en Psychologie voor een Duurzame Stad

Re-Store valt onder de lectoraten Circulair Ontwerpen en Ondernemen en Psychologie voor een Duurzame Stad. De lectoraten onderzoeken en ontwikkelen innovaties om tot een circulaire economie en maatschappij te komen.