Professioneel Redeneren en Gedeelde Besluitvorming
Over het lectoraat
De zorg in Nederland wordt steeds complexer door de vergrijzing, waardoor meer ouderen met meerdere aandoeningen kampen. Complexe zorgvragen vereisen nauwe samenwerking tussen zorgverleners, wat risico's met zich meebrengt. Slechte samenwerking en communicatie leiden vaak tot vermijdbare incidenten en medische fouten. Bovendien kan een gebrek aan afstemming de kwaliteit van de zorg en efficiëntie beïnvloeden. Het lectoraat Professioneel Redeneren en Gedeelde Besluitvorming in de Gezondheidszorg onderzoekt hoe betere communicatie, gezamenlijke protocollen, en een cultuur van samenwerking deze problemen kunnen voorkomen.
Deskundigheid van zorgprofessionals blijkt uit hun vermogen om situaties en problemen goed te beoordelen en passende besluiten te nemen. Door samen te werken en de patiënt bij de besluitvorming te betrekken, kunnen zorgverleners hun keuzes beter afstemmen. Dit verbetert de zorgkwaliteit, verhoogt de tevredenheid van patiënten, en maakt de zorg efficiënter. Het lectoraat richt zich op de eerstelijnszorg en onderzoekt hoe effectieve besluitvorming en samenwerking kunnen worden ondersteund.
Belangrijke onderzoeksvragen
- Hoe kan shared decision making effectief worden ondersteund in de praktijk?
- Hoe verloopt effectieve besluitvorming in interprofessionele teams en hoe kan deze worden verbeterd?
- Hoe kunnen zorgprofessionals door opleiding en training worden voorbereid op het nemen van accurate beslissingen?
Doelgroepen
Het lectoraat focust op risicogroepen zoals kwetsbare ouderen thuis, mensen die na een ziekenhuisopname niet goed functioneren, kinderen met obesitas, en mensen uit sociaal kwetsbare groepen met chronische aandoeningen.