Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina
Onderzoekslijn

Technologie en Participatie

Over de onderzoekslijn

Een belangrijk uitgangspunt binnen deze onderzoekslijn is participatie en de invloed van de omgeving. Deze omgeving is niet alleen de eigen woning, maar ook de sociaal-maatschappelijke en online omgeving. Dit omvat het bezoeken van de supermarkt, het buurthuis, de bibliotheek, de huisarts, en het inloggen op websites van ziekenhuizen, apotheken en andere online zorg- en welzijnsdiensten.

Focus onderzoek: persoonsgericht, co-creatie en toegankelijk 

Binnen deze onderzoekslijn staat de persoon centraal. Iedereen is immers een expert over zijn of haar eigen leven en heeft persoonlijke wensen, voorkeuren en mogelijkheden. Tijdens het onderzoek werkt associate lector Margriet Pol samen met de doelgroep, hun netwerk, zorgprofessionals, studenten, technici en andere onderzoekers, via gebruikersgericht ontwerpen. 

Inclusieve technologie 

Technologische innovaties moeten passen bij de gezondheids- en digitale vaardigheden van de gebruikers. Margriet Pol richt zich daarom op inclusieve technologie: technologie toegankelijk maken voor iedereen. Ze werkt met (aankomende) zorgprofessionals om hen te leren hoe ze mensen kunnen ondersteunen bij het gebruik van technologie en eHealth in het dagelijks leven. Daarnaast kijkt ze naar manieren waarop professionals technologie kunnen integreren in hun werk. 

Samenwerken 

Margriet Pol werkt samen met partners uit de praktijk, zoals het HvA-lectoraat Digital Life, het Centre of Expertise Urban Vitality, het Smart Health and Vitality lab, en het Universitair Netwerk Ouderenzorg (UNO Amsterdam) van Amsterdam UMC. Het is belangrijk om technologie te ontwerpen en toe te passen met input van het onderwijs en de praktijk. Daarom werkt zij ook samen met HvA-studenten van de bachelor- en masteropleiding Ergotherapie en de minor Zorgtechnologie.