Interdisciplinaire Zorg voor Chronische Gewrichtsaandoeningen
Over het lectoraat
Mensen met chronische gewrichtsaandoeningen, zoals reumatoïde artritis, jicht en artrose, hebben vaak meerdere gezondheidsproblemen. Dit kan hun dagelijks functioneren beperken. Risicofactoren zoals hoog cholesterol, stress, roken, alcoholgebruik, ongezonde voeding en weinig beweging spelen hierbij een belangrijke rol. Het lectoraat Interdisciplinaire Zorg voor Chronische Gewrichtsaandoeningen onderzoekt hoe het functioneren van deze mensen kan worden verbeterd door netwerkzorg te versterken, nieuwe technologieën in te zetten en samenwerking tussen professionals te bevorderen.
Beter bewegen en gezonde voeding
Het lectoraat streeft ernaar klachten door chronische gewrichtsaandoeningen te verminderen en achteruitgang in het dagelijks functioneren te voorkomen. Beweging, samen met goede voeding, speelt een belangrijke rol bij het verbeteren van het functioneren. De doelgroep van de onderzoeksprojecten bestaat uit Amsterdammers met knie- en heupartrose, polyartritis en mensen die een gewrichtsvervangende operatie ondergaan.
Verbinding met onderwijs
Samen met studenten, onderzoekers en instellingen zoals het Amsterdam UMC, VU, Reade, HAN, HHS, WUR en de Radboud Universiteit werkt het lectoraat aan interdisciplinaire oplossingen voor patiënten met chronische gewrichtsaandoeningen. Daarnaast vergroot het lectoraat via onderwijs de kennis en vaardigheden van zorgprofessionals en docenten. Dit stelt hen in staat om mensen met chronische gewrichtsaandoeningen beter te ondersteunen in hun dagelijks leven.
Onderzoeksvragen
- Welke factoren belemmeren patiënten met chronische gewrichtsaandoeningen in het uitvoeren van hun dagelijkse activiteiten?
- Hoe kunnen we deze problemen minder maken door behandelingen?
- Welke oorzaken van de problemen moeten we beter onderzoeken?
- Wat hebben patiënten met chronische gewrichtsaandoeningen nodig om zo goed mogelijk te functioneren?
- Wat helpt mensen sneller herstellen na een gewrichtsvervangende operatie?
- Hoe kunnen digitale technologie, zelfzorg en samen beslissen helpen om de zorg te verbeteren?
Samenwerkingspartners
Het lectoraat werkt nauw samen met Nederlandse partners zoals Reade (centrum voor revalidatie en reumatologie in Amsterdam), Amsterdam UMC, Hogeschool Arnhem Nijmegen, Radboud Universiteit en Wageningen Universiteit. Het werkt ook samen met internationale onderzoekscentra, zoals in Melbourne en Sydney. Lector Martin van der Esch is bestuurslid van de Osteoarthritis Research Society International (OARSI). Dit leidt tot meer samenwerking met partners in Azië (zoals Hongkong, China, Japan en Zuid-Korea) en de Verenigde Staten.