Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina
Lectoraat

Creative Media for Social Change

Over het lectoraat

🌍 Met de kracht van media maken wij de wereld mooier. Daarom ontwikkelen we creatieve media tools, zoals virtuele omgevingen, bordspellen en interactieve kunstwerken. We onderzoeken hoe we deze effectief kunnen inzetten voor een inclusievere en duurzamere wereld. Dit doen we niet alleen. Samen met studenten en professionals zijn we op zoek naar nieuwe manieren waarop we met media verhalen kunnen vertellen, mensen kunnen verbinden en doelgroepen kunnen stimuleren om socialere en groenere keuzes te maken. We bevragen methoden, bieden perspectief en meten impact. Op deze manier brengen wij een inclusieve en duurzame toekomst dichterbij via de kracht van media.

🎥 Even kennismaken

Klik op play om de introductie-video van ons lectoraat te bekijken!

Missie & Visie 🌟

In het ontwikkelen en onderzoeken van middelen die nieuwe verbinding, verbeelding en verandering mogelijk maken, richten we ons op “creatieve media tools”. Hierin houden we de brede betekenis van ‘media’ aan. Het omvat dus o.a. installaties en artistieke interventies; verschillende soorten design; storytelling; en kunstmatige intelligentie. Dit zijn een aantal vormen die ingezet kunnen worden om nieuwe perspectieven uit te nodigen, gesprekken op gang te brengen, de status quo te bevragen en een gevoel van verbondenheid te versterken. Via welke tools kunnen we samen (ont)leren, groeien en maatschappelijke uitdagingen aangaan?  

We werken daarom samen met partners uit de praktijk die sociale verandering nastreven. Hierbij is het doel dat sociale verandering gezamenlijk kan worden verkend en kan ontvouwen (in plaats van dat het betrokkenen wordt opgelegd). 

Onderzoeksthema’s

De projecten die wij uitvoeren, focussen zich stuk voor stuk op onderzoekthema’s die ons nauw aan het hart liggen. Denk bijvoorbeeld aan:
1. Verbeelding: Hoe kunnen we afslaan van gebaande paden, en nieuwe wegen bewandelen en/of creëren? Om sociale verandering mogelijk te maken, hebben we nieuwe perspectieven nodig.
2. Participatie en eigenaarschap: Hoe kunnen verschillende groepen mensen, vooral ook diegene die nu nog niet genoeg gehoord worden, mede-eigenaar zijn van maatschappelijke transities? Om participatie te onderzoeken, moet ons onderzoek ook participatief zijn.
3. Storylistening en storytelling: Een belangrijk onderdeel in co-creatie, is het kunnen luisteren naar en het vertellen van nieuwe verhalen vanuit meerdere perspectieven. Het luisteren focust zich dan niet alleen op wat er gezegd wordt, maar ook op hetgeen dat niet uitgesproken is. Luisteren als methode geeft aandacht aan het onuitgesprokene, de stilte, afwezigheid en het affectieve.
4. Impact van creatieve en sociaal-maatschappelijke initiatieven: Wat van belang is bij de vraag wat de impact van creatieve en sociaal-maatschappelijke interventies zijn, is dat de initiatieven zich vaak richten op het actief bevragen of doorbreken van de status quo. Er is een drietal kenmerken van de manier waarop wij de impact in kaart brengen: i) met de impact van het proces en de output van het initiatief: ii) de waarde van een initiatief onderzoeken (en het co-creatieproces dat eraan ten grondslag ligt) vanuit meerdere perspectieven: iii) het beoogt de emoties en ervaring in kaart te brengen.

Onderzoeksprincipes

In ons onderzoek trekken we gezamenlijk op met degene voor en met wie we onderzoeken, zodat kennis zich van binnenuit ontwikkelt (geïnspireerd op het concept “Correspondence” van Tim Ingold (2020)). Kernkwaliteiten die we daarbij nastreven zijn: 
1. Generositeit: Dit betreft het ruimhartig ontvangen wat er gedeeld wordt, waarbij luisteren en aandacht voor de ander centraal staan. 
2. Open-eindigheid: Ons onderzoek is er niet op gericht om dingen voor nu en altijd op te lossen, maar om manieren te ontdekken die “ruimte maken voor alles en iedereen, zowel nu als in de toekomst” (Ingold, 2020). Dit vraagt om een open houding in ons onderzoek, zodat we het langzamere en minder zichtbare werk doen dat leidt tot duurzame verandering.  
3. (Zelf)bevragend: Dit principe benadrukt dat ons onderzoek moet starten met de erkenning dat er niet maar een manier is om het leven aan te gaan, en dat wanneer je een pad inslaat je andere richtingen uitsluit. Als onderzoeker moet je dan blijven bevragen “waarom deze richting en niet en niet een andere”?
4. Creatief-kritisch: Het startpunt van onderzoek is dat er verandering mogelijk is en dat we op zoek moeten naar nieuwe manieren van samen leven. We zoeken naar manieren waarop we deze verandering in co-creatie kunnen doen, en op een luchtige en speelse manier waarin er ruimte is voor eenieders belangen en menselijkheid.  

Vind hier het meest recente nieuws over ons lectoraat! 🖥️