Reguleren van digitaal geld in de stad

De technologie achter digitale financiële middelen als bitcoin heeft de financiële wereld veranderd. Het lectoraat netwerkcultuur van de Hogeschool van Amsterdam doet onderzoek naar de gevolgen daarvan in het project MoneyLab. Ook organiseert het project congressen over deze vorm van digitaal geld.

Inte Gloerich, onderzoeker bij het lectoraat netwerkcultuur aan de HvA: “Ooit stonden banken centraal als autoriteit. Met de blockchaintechnologie, die cryptocurrencies mogelijk maakt, kan iedereen een eigen geldsysteem opbouwen. Zodoende heeft een grote machtsverschuiving plaatsgevonden.”

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Gemeentebelang botst met cryptocurrencies

De digitale economie is een complex onderwerp. Vandaar dat de gemeente Amsterdam aangeklopt heeft bij het lectoraat netwerkcultuur voor samenwerking. Het is niet altijd mogelijk de partij achter een bitcointransactie zomaar te achterhalen. En aangezien ook vastgoedtransacties in bitcoins gedaan kunnen worden, wordt het voor de gemeente onduidelijk wie welk pand bezit. “Dat is nu soms schimmig”, zegt Gloerich. “Vooral in de binnenstad van Amsterdam zijn panden massaal opgekocht door vastgoedinvesteerders en is er minder plaats voor inwoners. Het moet duidelijk zijn van wie de stad nu eigenlijk is.” Zodoende bekijkt de gemeente nu op welke manier dergelijke geldstromen gereguleerd kunnen worden. Daar botst het gemeentebelang met dat van de cryptocurrencies: regulering gaat rechtstreeks in tegen kernwaarden van bitcoins.

Congressen

Het lectoraat netwerkcultuur voor samenwerking is al sinds 2013 bezig met project MoneyLab, dat digitale geldstromen en de maatschappelijke gevolgen ervan onderzoekt. De HvA heeft inmiddels meerdere congressen georganiseerd over het onderwerp.

Aan het einde van een dergelijk congres heeft een buitenstaander een helder beeld van het fenomeen digitaal geld. Gloerich: “Sommige geldstromen zijn niet duidelijk legaal of illegaal, maar hebben meer duiding nodig om de context ervan te begrijpen. Wij brengen kennis bij van digitaal geld maar reflecteren ook op de implicaties voor de stad.”

Gepubliceerd door  Afdeling Communicatie 4 juni 2018

  G.W. Lovink (Geert)

Lector Network Cultures

Tel: 0651815637
g.w.lovink@hva.nl
Bekijk profiel