Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Onderwijs- en Innovatieplein

Ontwikkelingsgericht toetsen - aan de slag!

Wil je meer weten over ontwikkelingsgericht toetsen (OGT) en/of ben je benieuwd hoe jouw opleiding er op dit moment voor staat als het op OGT aankomt? Hieronder vind je een divers aanbod aan producten die jou en je collega's op weg helpen. De bijgevoegde handleidingen en kijkwijzers bieden extra uitleg en ondersteuning.

Animatie

De animatie is ontwikkeld voor opleidingen die zich willen oriënteren op ontwikkelingsgericht toetsen of die OGT willen integreren in hun onderwijs. Het doel van de animatie is om geïnteresseerden een indruk te geven van het concept OGT en bij te dragen aan een gedeelde basiskennis en terminologie. In de bijgevoegde kijkwijzer lees je waarom de animatie is gemaakt en waarom het nuttig is om deze te bekijken.

Bekijk animatie (YouTube)
(opent in nieuw venster)

Praatplaat - complete proces

De praatplaat is ontwikkeld voor opleidingen die inzicht willen krijgen in de mate waarin zij momenteel ontwikkelingsgericht toetsen (OGT) al toepassen in hun onderwijs. Om dit inzicht te krijgen is een interactieve workshop ontwikkeld. De uitleg van de workshop is te vinden in de handleiding. De discussie/gesprekskaartjes waar in de handleiding naar wordt verwezen zijn ook hieronder te vinden.

Praatplaat - complete proces OGT

Praatplaat - leerweg student

De praatplaat is een effectief hulpmiddel om de leerweg die een student aflegt te verduidelijken. Het is daarom raadzaam om eerst samen met de student de animatie te bekijken, voordat je de praatplaat inzet. De handleiding bevat een korte instructie voor de inzet van praatplaat om deze zo optimaal mogelijk te benutten.

Praatplaat - leerweg student

Praatplaat - student proces

Je hebt met behulp van de animatie en de praatplaat - leerweg student jouw studenten kennis laten maken met ontwikkelingsgericht toetsen en hoe dit er binnen de opleiding uitziet. Gebruik nu de praatplaat - student proces om studenten gedurende de opleiding te helpen herinneren hoe OGT precies in elkaar zit en wat er in de verschillende fases van hen wordt verwacht. Hang de plaat bijvoorbeeld op in de lokalen of deel deze via Brightspace. Bijgevoegde handleiding is bedoeld om de student te helpen de plaat te begrijpen. 

Praatplaat - student proces

Scan OGT-Proof

De scan is te gebruiken om als team je onderwijseenheid te evalueren. De scan leidt je langs een aantal belangrijke onderwijsaspecten die samen de kern vormen van afspraak 4 uit ons Onderwijs en Toetsbeleid, namelijk Ontwikkelingsgericht toetsen en beoordelen (OGT).

Teamsessie

De scan helpt je om helder inzicht te krijgen in de OGT-kwaliteit van je onderwijseenheid. Het effect dat we met OGT willen bereiken is het verzorgen van goed onderwijs dat studenten helpt hun leerdoelen - efficiënter - te bereiken.

In de teamsessie is het de bedoeling om zowel individueel als in groepjes de scan in te vullen om hierna een gesprek te kunnen voeren over de OGT-kwaliteit van je onderwijseenheid. Ook kun je hierna eventueel concrete stappen formuleren om het onderwijs te verbeteren. Na het invullen van de scan, kun je de resultaten visualiseren met een spindiagram. Dit zorgt voor een duidelijk beeld van welke OGT-aspecten in de onderwijseenheid al sterk ontwikkeld zijn en welke aandacht nodig hebben.

Om de scan met jouw team te doorlopen heb je volgende producten nodig: Scan OGT-Proof+spindiagram en Handleiding Scan OGT-Proof. Deze vind je hieronder.

E-learning Ontwikkelingsgericht toetsen en beoordelen

Veel opleidingen zijn bezig Ontwikkelingsgericht toetsen of onderdelen hieruit te implementeren en dit is niet altijd eenvoudig. Het is van belang dat docenten uit een team over eenzelfde mate van kennis beschikken, dat er een gemeenschappelijke taal wordt gesproken en dat teams gestimuleerd worden met elkaar aan de slag te gaan. De nieuwe e-learning Onwikkelingsgericht toetsen en beoordelen neemt je mee door het proces van ontwikkelingsgericht toetsen en leert je stap voor stap hoe je deze benadering kunt implementeren in jouw onderwijspraktijk.

De e-learning is ontworpen voor docenten en onderwijsontwikkelaars, maar ook onderwijskundigen en teamleiders kunnen onderdelen van deze e-learning gebruiken om zich verder op dit onderwerp te professionaliseren. Je kunt de e-learning in je eigen tempo volgen.

Volgen e-learning

Medewerkers van de HvA kunnen zich via de course selector in MijnHvA aanmelden voor de e-learning Ontwikkelingsgericht toetsen en beoordelen. Na aanmelding vind je de e-learning tussen je Brightspace-courses.

Naar course selector
(opent in nieuw venster)