Programma Ondernemerschap

Smartup

Screening for business health (Erasmus Plus)

SmartUp biedt ondersteuning aan beroepsonderwijs, trainers en Mkb-adviseurs en hulp en advies voor zelfstandigen en Mkb’ers. Het doel van SmartUp is het identificeren en interpreteren van de signalen van bedrijfscrisis.

Logo SmartUp - for business

Op basis van onderzoek zijn meetinstrumenten ontwikkeld waarmee geïdentificeerd kan worden in welke fase een ondernemer zich bevindt en wat de ondernemer kan doen in die fase om eventuele problemen te boven te komen. Met behulp van een online cursus en trainingsactiviteiten wordt dit in kaart gebracht. Dit biedt de gelegenheid om tijdig maatregelen te nemen, waardoor de kans op groeien of overleven groter is.

Het Smartup project is uitgevoerd binnen een internationaal consortium*, in gesprek met startende ondernemers en gevestigde Mkb-eigenaren en/of -managers.

SmartUp is een project vanuit een Erasmus+ Programma gesubsidieerd door de Europese Unie onder de regeling ‘Cooperation for innovation and the exchange of good practices’ die ondersteund de samenwerking in onderwijs en training.

Lees ook het artikel over SmartUp uit het Jaarverslag Ondernemerschap 2020

Impact

Wij streven naar een toename van het aantal adviseurs dat in hun trainingsprogramma’s ook waarschuwingssignalen van een bedrijfscrisis en interventiestrategieën opneemt om risico’s voor ondernemers te verminderen. Adviseurs ontwikkelen kennis over het beter kunnen identificeren en omgaan met waarschuwingssignalen van een crisis. Door de vaardigheden en attitudes van bedrijfsadviseurs te verbeteren, heeft SmartUp invloed op de effectiviteit van ondernemerschapstrainingen.

Ondernemerschap Onderwijs

Wij nodigen docenten uit om de producten van SmartUp te integreren in hun curriculum. Via het framework (product 1) krijgen studenten kennis van vroegsignaleren van problemen binnen ondernemerschap. Integratie van vroegsignaleren in het curriculum (product 2) geeft een toegevoegde waarde aan lessen over management of advies van bedrijven en biedt docenten kennis en tools krijgen over tijdige interventie bij bedrijfsfalen of crisis. Via de online cursus (product 3) kunnen aankomende ondernemers kennis maken met beide kanten van ondernemerschap en in de toekomst eerder vroegsignalen herkennen en tijdig in grijpen. Een vragenlijst (product 4) kan inzicht geven over de huidige status van een bedrijf en vroeg signalen naar boven brengen.


Ontwikkelde producten

Product 1: SmartUp Framework

Via een uitgebreid maar toegankelijk digitaal document is up-to-date-kennis gedeeld met ondernemers over financiële en niet-financiële vroegsignalering bij een bedrijfscrisis. We laten effectieve opties zien om waarneming van falen en interventies om bedrijven te verbeteren.

Dit Framework zorgt er voor dat organisaties, trainers en beleidsmakers kennis maken met falen in bedrijven, begrijpen hoe vroegsignalering kan plaatsvinden en hoe maatregelen voor verbetering kunnen worden genomen.

Bekijk het Framework

Product 2: SmartUp Curriculum

Met het SmartUp Curriculum kunnen trainers, bedrijfsadviseurs, docenten en bedrijfsopleiders toegang krijgen tot een nieuw onderwijsmodel dat ze kunnen gebruiken om het onderwerp ‘tijdige interventie bij bedrijfsfalen of crisis’ in hun modules te introduceren.
Bekijk het curriculum (Engels)

Product 3: SmartUp Online Cursus

Een online cursus biedt een persoonlijk leertraject binnen een flexibele trainingsmodule. De cursus is te volgen op een computer, tablet of smartphone, zodat gebruikers in hun eigen tempo, ongeacht de beschikbare tijd of geografische locatie kunnen leren. De cursus faciliteert peer-to-peer leren door begeleide en spontane interactie op het cursusplatform.

Volg de cursus in het Engels

Product 4: SmartUp Business Health Check

Het curriculum en de cursus zijn gekoppeld aan een Business Health Check; dit is een vragenlijst die ondernemers kunnen gebruiken om te kijken in welke aspecten er (vroeg)signalen zijn van crisis zodat ze (tijdig) in actie kunnen komen om hun zwaktes te verbeteren.

Vul de vragenlijst in het Nederland in en ontvang het rapport

Partners - Internationaal consortium

- Nederland: HvA - Lectoraat Entrepreneurship

- Ierland: Momentum

- Ierland: National Association of Community enterprise Centres

- Duitsland: tvw The Vision Works

- Verenigd Koninkrijk: National Enterprise Network

- Spanje: ATA Federación de Asociaciones de Trabajadores Autónomos

- Denemarken: European E-Learning Institute

Project specificaties

Gepubliceerd door  Ondernemerschap 16 februari 2022