Programma Ondernemerschap

Social Enterprise World Forum

15 nov 2023 00:00 | Ondernemerschap

 Op 10 oktober 2023 vond op de Hogeschool van Amsterdam een succesvolle Fringe Day plaats als onderdeel van het jaarlijkse Social Enterprise World Forum (SEWF). Dit evenement, gericht op sociaal ondernemerschapsonderwijs en -onderzoek, bracht professionals, academici en sociaal ondernemers van over de hele wereld samen. De SEWF Research and Education Conference, oftewel Fringe Day, bood een waardevolle gelegenheid om de toekomst van sociaal ondernemerschapsonderwijs en onderzoek vorm te geven en droeg bij aan het bevorderen van collectieve actie voor duurzame verandering.     Sociaal ondernemerschap speelt een cruciale rol bij het aanpakken van hedendaagse uitdagingen, van klimaatverandering tot ongelijkheid. Maar hoe kan onderzoek bijdragen aan de ontwikkeling van het sociaal ondernemende ecosysteem en hoe kunnen we (jonge) mensen inspireren om deze uitdagingen aan te gaan? 

Inspiratie en Inzichten van Keynote-sprekers 

Het dagprogramma omvatte zowel een openings- als afsluitende plenaire sessie, waarbij de dag begon met keynote-sprekers Dr. Mike Bull (Associate Professor in Social Enterprise aan de Manchester Metropolitan University in het Verenigd Koninkrijk) en Stella van der Wal-Maris (Professor of Education and Social Entrepreneurship aan de Marnix Academie in Nederland). Dr. Mike Bull benadrukte tijdens de opening het belang van sociaal ondernemerschapsonderwijs," Sociaal ondernemerschap is een krachtig instrument om maatschappelijke problemen aan te pakken, en onderwijs speelt een cruciale rol bij het inspireren van de volgende generatie sociaal ondernemers." 

In lijn met deze visie deelde Stella van der Wal-Maris haar aansluitende inzichten, "Kinderen zijn de toekomst, en het is onze verantwoordelijkheid om hen te inspireren en hen de hoop, actie en competentie te bieden die ze nodig hebben om bij te dragen aan een rechtvaardige, vreedzame en duurzame wereld." 

De Toekomst van Sociaal Ondernemerschapsonderwijs en Onderzoek 

Na de keynote-sprekers volgden deelsessies, waaronder die van Maurik de Groot, onderzoeker bij het lectoraat Ondernemerschap en docent Sales & Marketing aan de Business School van de Hogeschool van Amsterdam. Maurik benadrukte de cruciale rol van verkoopvaardigheden in sociaal ondernemerschap en zei: “Het onderwijzen van verkoopvaardigheden is van belang voor de toekomst van sociaal ondernemen en zakelijk succes." Vervolgens sprak Medeorganisator Maarten Hogenstijn, senior onderzoeker en docent op het gebied van sociaal ondernemerschap aan de Hogeschool van Amsterdam, over de economische verandering en de pioniersfunctie van sociaal ondernemers. Maarten benadrukte: "De economie moet veranderen en sociaal ondernemers zijn daar voorlopers in. Ze kunnen zowel inspirerend zijn als goed opgeleid moeten worden. Daarom is research and education op het gebied van sociaal ondernemerschap van groot belang." 

Onderwijs en Onderzoek bij Fringe Day en SEWF 2023 

De Research and Education Conference, die volgde op de SEWF Fringe Day, bood antwoorden op deze vragen. Tijdens deze bijeenkomst hebben sociaal ondernemerschap docenten, onderzoekers en andere professionals voorstellen ingediend voor sessies over onderzoek en onderwijs. Het hoofdthema van SEWF 2023, "Collectieve Actie. Duurzame Verandering," was leidend, maar de Research and Education Conference concentreerde zich voornamelijk op onderzoek en onderwijs. 

 Voor meer informatie over dit evenement, bezoek de Website van SEWF. Het Social Enterprise World Forum (SEWF) is een jaarlijkse bijeenkomst die professionals, academici en sociaal ondernemers van over de hele wereld samenbrengt om kennis te delen, netwerken op te bouwen en inspiratie op te doen om sociale ondernemingen te bevorderen en een positieve impact op de maatschappij te hebben.