Interview Student Ambassador D&I Ibrahim Kayal
24 nov 2023 09:58 | OndernemerschapIbrahim is Student Ambassador Diversiteit en Inclusie op de Hogeschool van Amsterdam. Hij mocht afgelopen jaar twee keer naar het buitenland vanwege zijn rol als student ambassadeur. Zo mocht hij naar de internationale meeting van het WeRin project in Cork en is hij namens Nederland op een ondernemersreis naar Georgië geweest. Wie is Ibrahim en waarom doet hij wat hij doet? Wij waren benieuwd naar zijn motivatie en besloten hem te bellen!
Hoi Ibrahim! Je spreekt met het Lectoraat Ondernemerschap. Leuk dat je wilt bellen! Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Ibrahim Kayal en studeer Technische Natuurkunde aan de HvA. Daarnaast ben ik Student Ambassador Diversiteit en Inclusie!
Waarom ben jij Student Ambassador Diversity & Inclusion?
Ik ben een eerste generatie student van mijn familie en daarnaast is niet Nederlands, maar Arabisch mijn moedertaal. Zelf liep ik daarom tegen veel dingen aan tijdens het studeren. Dat was niet makkelijk. Ik moest wennen aan het feit dat ik opeens met twee extra talen te maken had: de lesstof is in het Engels is en het onderwijs is in het Nederlands. Spelling was ik nog geen ster in, maar ook had ik meer informatie nodig over het studeren als vluchteling. Ik ben zelf op zoek gegaan naar die informatie en kwam er zo achter wat er op de HvA beschikbaar is qua ondersteuning, bijvoorbeeld extra tijd bij tentamens voor studenten met een taalachterstand. Ik wist daardoor veel over het thema, was altijd bezig om andere studenten te helpen met vragen en was goed op de hoogte van waar studenten tegenaan liepen. Dit deed ik allemaal in mijn vrije tijd. Een docent vroeg mij toen of ik op de functie van Student Ambassador D&I wilde solliciteren.
Wat houdt voor jou diversiteit en inclusie op de HvA in?
Voor mij is diversiteit en inclusie op de HvA dat we allemaal, met verschillende achtergronden, culturen, religies, seksualiteiten in één gebouw leren, ons thuis voelen en met elkaar omgaan. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat iedereen zich thuis voelt, ongeacht waar je vandaan komt, of je de taal kent of waar je geboren bent, welke huidskleur je hebt. Ik ken veel mensen die zijn gestopt met hun opleiding omdat ze dachten dat ze er niet bij hoorden. De HvA heeft studenten vanuit allerlei verschillende achtergronden en culturen. We zitten met elkaar in dezelfde lessen en doen ook groepsopdrachten samen, maar het is ook nodig dat de verschillende achtergronden ook met elkaar mengen buiten het klaslokaal. Hoe we daarvoor kunnen zorgen, daar denk ik als Student Ambassador D&I veel over na. Zo zijn we nu bezig met het creëren van rustruimtes. Die ruimtes kan iedereen gebruiken: om even rust te pakken tussen de lessen door of om bijvoorbeeld te bidden. Het is daarom een plek waar studenten vanuit allerlei achtergronden samen kunnen komen.
WeRin project
WeRin is een Erasmus Plus-project om het aandeel vrouwelijke afgestudeerde ondernemers te vergroten. Wil je meer weten over het WeRin project? Bezoek dan de projectpagina of de website!
Dat klinkt als een mooie missie! Je was laatst ook naar een internationale meeting van het WeRin Project. Kun je me vertellen wat dit project inhoudt en wat jouw rol daar was?
Ik was mee naar een workshop van het WeRin project in Cork, Ierland. Saskia Stoker, die partner is bij het project, vroeg mij mee vanwege mijn rol als student ambassadeur D&I. ‘WeRin’ staat voor ‘Women Entrepreneurs in Regional Inclusive Entrepreneurial Ecosystems’ en is een project met als missie om ondernemerschapsonderwijs en ondersteuningsprogramma’s meer inclusief te maken voor vrouwen. Vrouwen vertegenwoordigen ongeveer 60% van de afgestudeerden in het hoger onderwijs, maar gaan veel minder vaak een carrière als ondernemer achterna. In deze workshop stond de vraag centraal hoe we ervoor kunnen zorgen dat meer vrouwen gaan ondernemen. Voor vrouwen is dat vaak moeilijker dan mannen door onder andere allerlei vooroordelen. We keken naar statistieken hoe Nederland en andere Europese landen het doen. Ook werd besproken hoe dat eigenlijk gaat, een eigen startup beginnen of je netwerk vergroten. We hebben ook oplossingen besproken waardoor vrouwen meer kunnen gaan ondernemen, zoals quota.
Die oplossingen bestaan al lange tijd en daar is veel discussie over. Toch werkt het nog niet. Wat denk je dat ervoor nodig is om verandering teweeg te brengen?
Ik denk dat we dat soort oplossingen verplicht moeten maken of een norm moeten stellen. De faculteit Techniek heeft als Decaan Esther Ras. Daarmee zet je ook een voorbeeld. Ik denk ook dat hier een rol voor de overheid is weggelegd.
Wat sprak jou aan om mee te doen aan het project?
We leven in één maatschappij en het is bizar dat mannen meer kansen krijgen dan vrouwen. Dat zorgt voor scheiding, zorgt ervoor dat vrouwen zich minder waard voelen en daardoor misschien ook minder in actie komen, minder snel een bedrijf starten, minder in zichzelf geloven. Ongeacht wie je bent, je kan alles bereiken wat je wil. Ook op de HvA. Bijvoorbeeld bij mijn studie techniek is het grootste gedeelte mannen, omdat de maatschappij denkt dat techniek voor mannen is. En andersom zijn er meer vrouwen die studies doen richting de zorg. Het is hetzelfde met ondernemerschap. Die normen en verwachtingen zorgen ervoor dat mensen denken dat studeren, werken of ondernemen, in een bepaalde sector of überhaupt, niet voor hen is terwijl ze het juist heel goed zouden kunnen. Dat is zonde.
Je kon ook mee op reis naar Georgië. Kun jij daar wat meer over vertellen?
Dit was een project van Erasmus+ over ondernemerschap op het platteland. Het vraagstuk was hoe is het om je eigen business te starten op de countryside? Omdat ik had meegedaan aan het WeRin project in Cork, kon ik solliciteren en mocht ik namens Nederland hier naartoe! Er deden 10 landen mee. Het project volgde het concept van het tv-programma ‘Shark Tank’ waarin beginnende ondernemers proberen rijke ondernemers te overtuigen om te investeren in hun businessplan. Ik was onderdeel van de jury en wij mochten beslissen in welke ideeën voor op het platteland wij wilden investeren. We keken naar wat echt geld zou opleveren, en specifiek of het idee zou werken op het platteland. Ook namen we mee of het wel duurzaam was en stelden we soms vragen over diversiteit en inclusie. Het is moeilijk om op het platteland een onderneming te starten. Waarom verhuizen zo veel mensen naar steden en verlaten ze de dorpen? Omdat de voorzieningen in de stad zijn. Dat maakt dat het ook lastiger om een business op te bouwen.
Wat heb je geleerd van jouw internationale ervaringen?
Toen ik na Georgië weer terug was in Nederland, was ik zo blij met wat we hier hebben! Het platteland in Georgië is heel anders dan de dorpen hier in Nederland. Ze hebben daar bijvoorbeeld niet echt goed werkend openbaar vervoer. Het was leuk om met elkaar te praten over hoe het in ieder land werkt. Ook ben ik geïnspireerd geraakt om uiteindelijk zelf te gaan ondernemen. Ik kreeg wel de tip om eerst kennis op te doen bij een werkgever en ervaring op te bouwen en daarna te gaan ondernemen. Dus, dat ga ik doen!
WeRin project
WeRin is een Erasmus Plus-project om het aandeel vrouwelijke afgestudeerde ondernemers te vergroten. Wil je meer weten over het WeRin project? Bezoek dan de projectpagina of de website!