Onderwijsinspectie: AMFI heeft stappen gezet, toezicht niet langer nodig
17 april 2025

De onderwijsinspectie ziet geen noodzaak voor verder toezicht op het Amsterdam Fashion Institute (AMFI). Dit is de belangrijkste conclusie uit het herstelonderzoek dat de inspectie in het najaar van 2024 heeft uitgevoerd bij AMFI.
De opleiding heeft de tekortkomingen in examinering en tentaminering opgelost en de aanbevelingen rond sociale veiligheid opgevolgd. De HvA moet wel blijven investeren in de ingezette verbeteringen om een veilige en ondersteunende leeromgeving te waarborgen.
José Teunissen, opleidingsmanager AMFI: "De conclusies van de inspectie zijn een waardevolle erkenning voor het harde werk van onze medewerkers en studenten. De afgelopen jaren hebben we samengewerkt aan een fundament waarop we verder kunnen bouwen. Hoewel we veel hebben bereikt, blijven we ons inzetten voor verdere verbetering en de verankering van sociale veiligheid. We realiseren ons dat wat er in het verleden is gebeurd, diepe sporen heeft nagelaten bij betrokkenen. Daarom is het des te belangrijker dat we blijven werken aan een veilige en inspirerende leeromgeving waarin talent zich optimaal kan ontwikkelen."
Achtergrond onderzoek
In mei 2023 publiceerde de onderwijsinspectie een rapport vanwege het hoge aantal meldingen op het gebied van sociale veiligheid bij AMFI. Daarnaast constateerde de inspectie tekortkomingen in examinering en tentaminering. Ook deed de inspectie aanbevelingen om de sociale veiligheid te waarborgen en factoren zoals werkdruk en gebrekkige informatievoorziening aan te pakken. Naar aanleiding van dit rapport voerde de inspectie in het najaar van 2024 een herstelonderzoek uit. Er zijn diverse interviews gehouden met bestuur, commissies, docenten en studenten en de aangeleverde documenten zijn geanalyseerd.
Tekortkomingen opgelost
Het onderzoek wijst uit dat de HvA de tekortkomingen in examinering en tentaminering voldoende heeft hersteld. Belangrijke verbeteringen zijn onder andere de herstructurering van het curriculum, professionalisering van docenten en de invoering van rubrics (evaluatie-instrument voor toets- en beoordelingscriteria), het vierogenprincipe en kalibratiesessies voor consistentie en transparantie. Er is nog wel ruimte voor verbetering, zoals de toepassing van het vierogenprincipe bij kleine toetsen.
Opgevolgde aanbevelingen
De aanbevelingen op het gebied van sociale veiligheid zijn grotendeels opgevolgd, onder meer door het aanstellen van vertrouwenspersonen en een Gedragscode Sociale Veiligheid, het inzetten van ondersteunend personeel en aanpassen van afstudeervereisten om werkdruk te verlagen en verbetering van informatievoorziening en ondersteuning van commissies. De sfeer en sociale veiligheid zijn verbeterd, maar uitdagingen zoals werkdrukpieken en instabiliteit in het management vragen blijvende aandacht.
Jopie Nooren, voorzitter College van Bestuur van de Hogeschool van Amsterdam: “Het positieve besluit van de onderwijsinspectie laat zien dat we de juiste stappen hebben gezet om tekortkomingen aan te pakken en te werken aan een veilige leeromgeving bij AMFI. Ik ben trots op onze medewerkers en studenten die hier hard aan hebben gewerkt. Tegelijkertijd zijn we ons bewust van het feit dat de verbeteringen die zijn doorgevoerd, continue aandacht nodig hebben. Alleen op die manier werken we aan een cultuur van veiligheid en de juiste ondersteuning voor onze studenten. We zijn vastbesloten om te blijven bouwen aan een omgeving waarin iedereen zich gewaardeerd en veilig voelt.”