Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina
Nieuws

EPIC-WE: jongerenparticipatie in cultureel erfgoed versterken door samenwerking

9 april 2025

Op 21 en 22 maart 2024 kwam het EPIC-WE-consortium bijeen bij de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en het Nederlands Instituut voor beeld en geluid in Hilversum voor een intensieve tweedaagse bijeenkomst. EPIC-WE is een Europees project dat onderzoekt hoe games en het maken van games jongeren kunnen stimuleren om actief betrokken te raken bij cultureel erfgoed, terwijl tegelijkertijd Europese waarden worden versterkt. Partners uit heel Europa kwamen samen om de voortgang te delen, inzichten uit te wisselen en gezamenlijk plannen te ontwikkelen voor de komende fases van het project.

HvA en Beeld en Geluid Hilversum

Tijdens de bijeenkomst namen de deelnemers deel aan een reeks presentaties en gezamenlijke werksessies. De nadruk lag op innovatieve methoden om jongeren op betekenisvolle wijze bij erfgoed te betrekken, en er werd verkend hoe co-creatie kan bijdragen aan het vormgeven van nieuwe, inclusieve verhalen. Strategische gesprekken waren gericht op het verfijnen van gedeelde aanpakken en het vergroten van de impact van EPIC-WE, zowel lokaal als op Europees niveau. Informele netwerkmomenten boden de gelegenheid om relaties te verdiepen en de samenwerking te versterken.

Het lectoraat Visual Methodologies van de Hogeschool van Amsterdam speelt een sleutelrol in het onderzoeksdeel van EPIC-WE. Vanuit hun expertise op het gebied van visuele onderzoeksmethoden besprak het lectoraat recent werk op het gebied van dataverzameling en -analyse, en hoe deze inzichten kunnen bijdragen aan een beter begrip van jongerenparticipatie en de verhalen die zij creëren rondom erfgoed. Dit werk ondersteunt niet alleen het consortium bij het evalueren van de projectimpact, maar draagt ook bij aan de ontwikkeling van innovatieve methoden binnen praktijkgericht onderzoek.

De bijeenkomst in Hilversum benadrukte het belang van grensoverschrijdende samenwerking en de kracht van creatieve, visuele benaderingen om jongeren een stem te geven in het erfgoed van de toekomst.