Studenten werken aan meetbare regeneratieve impact op Impact Fair 2025
8 april 2025

Hoe maak je behoud, herstel en regeneratie van natuur en gemeenschappen meetbaar? Die vraag stond centraal tijdens de Impact Fair 2025 in de Jaarbeurs.
Waar HvA-expert circulaire economie, Rob Lubberink, samen met studenten van de master Economische Transformatie deelnam aan de ‘regeneratie expeditie’.
Op uitnodiging van Het Groene Brein liet het HvA-team de praktijkgericht-wetenschappelijke kant van regeneratie zien. De studenten deden ter plekke ontwerpend onderzoek met pionierende ondernemers, gericht op de ontwikkeling van een toolguide die regeneratieve ondernemers helpt hun positieve bijdrage aan natuur en maatschappij inzichtelijk te maken.
Regeneratie gaat verder dan schadebeperking. Waar traditioneel duurzaamheidsbeleid vaak focust op minder negatieve impact, draait regeneratie juist om herstel en opbouw. Zo werkt koffiebedrijf Brute Bonen met ‘schaduwkoffie’ – een natuurlijkere manier van verbouwen onder het bladerdak van het oerwoud.
Medeoprichter Jop Bröcker: “We weten dat onze manier van produceren CO₂ opneemt en bijdraagt aan biodiversiteit. Maar we weten eigenlijk niet welke schade we voorkomen doordat we veel minder meststoffen en landbouwgif gebruiken. In een regeneratief landschap zorgt de natuur hier zelf voor.”

Veel bezoekers werden getriggerd door het raamwerk van Claudia Cuypers, Toon Maassen en Linda Drupsteen-Sint, waarin zowel ecologische als sociale dimensies van impact samenkomen. Ook een impact consultancy toonde interesse: zij ontwikkelen momenteel een standaard voor sociale impactmeting. “Impact kun je soms niet alleen meten, maar ook waarnemen met je zintuigen – door te voelen, ruiken, horen of zien,” aldus Michael van der Meer (Phi Factory). “We zijn benieuwd of dat ook een plek kan krijgen in de toolguide.”
Emiel Gieles van Impact Centre Erasmus benadrukte het belang van de theory of change: welke aannames maken ondernemers bij het creëren van impact, en kloppen die wel? “Meten is geen doel op zich, maar een manier om te leren of je op de juiste manier bijdraagt,” aldus Gieles.
Student Koen Mocking: “We zien dat veel impactondernemers nog niet met een theory of change werken. Het mooie van deze beurs is dat je dat direct kunt toetsen bij je doelgroep. Er is duidelijk behoefte aan een tool zoals die van ons.”
De komende tijd werkt het team verder aan de toolguide. Het eerste prototype wordt dit jaar getest door tien regeneratieve ondernemers.
Onderwijs als motor voor transformatie
De bijdrage van de HvA op de Impact Fair illustreert hoe praktijkgericht onderzoek en onderwijs samenkomen. De samenwerking met het Impact Centre Erasmus (ICE) – dat o.a. de minor New Economic Thinking & Social Entrepreneurship aanbiedt – laat zien hoe studenten nu al leren om betekenisvolle economische verandering vorm te geven.
Studenten waren bovendien aanwezig bij de talkshow over Impact Education, waarin werd gepleit voor onderwijs over en voor impact. Dat betekent: leren over concepten zoals brede welvaart, de donuteconomie en de SDG’s, en praktijkgericht werken aan echte maatschappelijke vraagstukken.
“Volgend jaar moeten we hier met de hele klas naartoe," benadrukt Koen enthousiast, "want hier zijn alle bedrijven die werken aan economische transformatie!”.