Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina
Nieuws

HvA levert bijdrage aan festival HOGENT over kunst en rechtvaardigheid

14 april 2025

Logo van HOGENT

Tijdens de International Days van de Hogeschool Gent (HOGENT) kwamen studenten en professionals uit heel Europa samen rondom één thema: hoe draagt kunst bij aan sociale rechtvaardigheid? Op uitnodiging van de organisatoren leverde de Hogeschool van Amsterdam (HvA) een inhoudelijke bijdrage aan het festivalprogramma.

Vanuit de minor Sociaal Professional in Kunst en Cultuur reisde een groep studenten en medewerkers af naar Gent. Deze minor – een samenwerking tussen de opleiding Social Work, het Centre of Expertise Rechtvaardige Stad en de Gerrit Rietveld Academie – daagt studenten uit om sociaal-artistieke interventies te ontwikkelen die bijdragen aan een rechtvaardige stad.

De kracht van verbeelding in sociaal werk

De HvA werd gevraagd als kennispartner vanwege de inhoudelijke overlap tussen de minor en het festivalthema: Art-based learning in relation to social justice. HvA-ers Niek Putman en Chimira Natanna Obiefule verzorgden een workshop waarin zij de opzet en visie van de minor presenteerden. Centraal stond het idee van radicale verbeelding als motor voor sociale rechtvaardigheid. Hoe kan kunst helpen om andere toekomsten voor te stellen, bestaande structuren te bevragen en nieuwe vormen van samenleven te verbeelden? 

Tijdens de sessie werd ook stilgestaan bij de samenwerking met het COA(opent in nieuw venster) in Amsterdam Osdorp, waar studenten van de minor gezamenlijk met bewoners van het azc kunstlessen volgen en organiseren. Studenten en bewoners werken daarin als gelijkwaardige partners samen, wat bijdraagt aan toegankelijkheid, gemeenschapsvorming en wederzijds leren.

Docent Niek Putman en vijf studenten

“Studenten leerden niet alleen over kunst en rechtvaardigheid, maar ook van elkaar,” vertelt docent Niek Putman. “In Gent ontstond ruimte voor persoonlijke verhalen, het delen van perspectieven, en het bouwen van nieuwe verbindingen.”

Rechtvaardigheid als rode draad in het onderwijs

De minor laat studenten ervaren dat kunst meer is dan ‘iets creatiefs doen’. Het gaat om het zichtbaar maken van verhalen die vaak buiten beeld blijven, om zelfreflectie en om het zoeken naar nieuwe manieren om maatschappelijk betrokken te zijn. Juist die verbeeldingskracht is essentieel in het werken aan een rechtvaardigere stad.

Het Centre of Expertise Rechtvaardige Stad is betrokken bij de minor om bij te dragen aan de verdieping van dit soort perspectieven en om stedelijke rechtvaardigheid een plek te geven in het onderwijs. De deelname aan het festival in Gent maakte het mogelijk om die benadering te delen met een internationaal publiek én om studenten deel te laten nemen aan een bredere uitwisseling van ideeën.

De uitwisseling in Gent onderstreepte hoe krachtig kunst kan zijn als ingang voor sociaal werk én als drager van verandering. Het gaf studenten niet alleen nieuwe inspiratie, maar ook het vertrouwen dat hun inzet ertoe doet – binnen én buiten de stad.

In juni presenteren de studenten hun sociaal-artistieke interventies in Amsterdam. Daarmee sluiten ze de minor af, maar hopelijk begint daar ook iets nieuws: een toekomst als sociaal professional die durft te verbeelden, samenwerkt met anderen, en rechtvaardigheid een stem geeft in het publieke domein.

Meer weten?

Wil je meer weten over de minor Sociaal Professional in Kunst en Cultuur of over samenwerkingsmogelijkheden met het Centre of Expertise Rechtvaardige Stad? Neem dan contact op met Carin Rustema via c.j.e.rustema@hva.nl.