Zo behoudt men sterke werkrelaties in hybride werken
5 februari 2025
Amie van Woudenberg, onderzoeker bij de Hogeschool van Amsterdam (HvA), rondde onlangs haar proefschrift af: ‘Understanding Co-worker Relationships in Hybrid Work: Adapting to a Post-COVID-19 Workplace’. Haar onderzoek, uitgevoerd aan de Northumbria University binnen een internationale hospitalityorganisatie, geeft handige tips voor zowel werkgevers als werknemers voor deze nieuwe manier van werken.
Hybride werken: voordelen én uitdagingen
Sterke werkrelaties vormen de basis van productiviteit, het welzijn van medewerkers en het succes van organisaties. Hybride werken, een vorm van werken waarbij werknemers afwisselen tussen thuis en op kantoor heeft voor een nadelen. Hoewel hybride werk flexibiliteit en voordelen biedt voor zowel werknemers als organisaties, brengt het ook risico's met zich mee voor het opbouwen en onderhouden van sterke connecties tussen collega's.
Uit het onderzoek van Van Woudenberg blijkt dat waar je werkt invloed heeft op hoe goed je contact met je collega’s is. Thuiswerken kan op korte termijn prettig en productief voelen, maar op de lange termijn kan het ervoor zorgen dat je je minder verbonden voelt met je team. Met gevoelens van eenzaamheid, communicatieproblemen en moeilijkheden voor nieuwe collega’s om zich thuis te voelen tot gevolg.
Actieve inspanning als sleutel tot verbondenheid
Een belangrijke ontdekking uit het onderzoek is het opbouwen en onderhouden van relaties niet vanzelf gaat, het vergt actief inspanning. Medewerkers die bewust afwisselen tussen fysiek en online contact, een grotere mate van verbondenheid voelen met collega’s. Daarnaast laat het onderzoek zien dat de vrijheid om te kiezen waar je werkt (autonomie) zowel positief als negatief kan uitpakken: zonder een bewuste aanpak kan flexibiliteit leiden tot minder spontane ontmoetingen en een afname in sociale cohesie.
Tips voor sterke werkrelaties
Van Woudenberg heeft een aantal praktische adviezen voor organisaties om sterke werkrelaties te behouden in een hybride werkomgeving:
-
Organiseer regelmatig sociale activiteiten, zowel online als offline. Denk aan teamlunches of virtuele koffiemomentjes.
-
Ondersteun thuiswerkers en nieuwe collega’s extra. Zij hebben vaak meer moeite om zich verbonden te voelen.
-
Maak relatieopbouw onderdeel van de bedrijfscultuur. Train managers bijvoorbeeld in goede communicatie en zorg dat zij het goede voorbeeld geven.
Hybride werken is hier om te blijven
“Hybride werken is geen tijdelijke trend, maar blijft,” zegt Van Woudenberg. “Met de juiste aanpak kunnen organisaties ervoor zorgen dat medewerkers zich verbonden, productief en gelukkig voelen.” Haar onderzoek is niet alleen interessant voor de hospitalitysector, maar ook voor andere branches die met hybride werken te maken hebben. Het helpt organisaties om de balans te vinden tussen vrijheid, productiviteit en het welzijn van medewerkers.
Meer weten?
Wil je meer weten over het onderzoek? Neem dan contact op met Amie van Woudenberg via a.d.van.woudenberg-swicegood@hva.nl.