Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina
Nieuws

Nieuwe aanpak voor eerlijke stadsontwikkeling op De Wallen

24 februari 2025

De Amsterdamse Wallen in de avond

Hoe kunnen conflicterende belangen in stedelijke ontwikkeling beter in balans worden gebracht? De Hogeschool van Amsterdam (HvA) onderzoekt deze vraag in het project Urban Justice in Amsterdam’s Red Light District. Dit initiatief ontwikkelt een praktisch instrument dat helpt om rechtvaardigheid centraal te stellen in stadsontwikkelingsprocessen. De Wallen vormen de pilotlocatie, waar in samenwerking met beleidsmakers, ontwerpers, sekswerkers, ondernemers en buurtbewoners een prototype wordt ontwikkeld dat ook in andere stedelijke transformaties toepasbaar is.

Onderzoek naar rechtvaardige stadsontwikkeling

Met de toenemende druk op stedelijke ruimtes groeit de behoefte aan nieuwe manieren om besluitvorming eerlijker en inclusiever te maken. Op De Wallen komen uiteenlopende belangen samen: bewoners, ondernemers en sekswerkers ervaren de impact van stedelijk beleid op verschillende manieren. Toch voelen veel betrokkenen zich niet gehoord in de besluitvorming. Dit project speelt in op de vraag hoe rechtvaardigheid structureel onderdeel kan worden van stedelijke ontwikkeling en hoe professionals hier praktisch mee aan de slag kunnen.

Het onderzoeksteam van de HvA, bestaande uit Marthe Singelenberg en Iris Hagemans, richt zich op de ontwikkeling van een instrument dat stedelijke professionals helpt om conflicterende belangen te balanceren. Door middel van een combinatie van wetenschappelijke analyse en co-creatie met belanghebbenden wordt een prototype ontwikkeld dat bruikbaar is in uiteenlopende stedelijke contexten.

Samenwerking met diverse stakeholders

Het project brengt een breed scala aan partners samen. Naast de HvA zijn onder andere de Gemeente Amsterdam, het Prostitution Information Centre (PIC) en Studio Anna Torres betrokken. Door deze samenwerking worden verschillende perspectieven meegenomen, van beleidsmakers tot de mensen die direct worden beïnvloed door stedelijke transformatie.

Volgens projectleider Marthe Singelenberg is dit essentieel voor een rechtvaardige aanpak:

In het Wallengebied zijn verschillende belangen soms lijnrecht tegenover elkaar komen te staan. Het zou een mooie uitkomst zijn als dit project een bijdrage kan leveren aan rechtvaardige en inclusieve oplossingen. Daar kunnen andere gebieden dan weer van leren.
Portretfoto van Marthe Singelenberg

Marthe Singelberg

Projectleider

Het project wordt gefinancierd door Regieorgaan SIA en draagt niet alleen bij aan de praktijk, maar ook aan onderwijs en onderzoek. De inzichten uit het onderzoek worden geïntegreerd in onderwijsprogramma’s zoals de master Urban Management en het vak De Rechtvaardige Stad, en zullen worden gedeeld via publicaties, lezingen en een toegankelijk handboek.

Meer informatie over dit project is te vinden op de projectpagina.