Vingersporen op activiteitniveau
Wat kunnen vingersporen vertellen over de handeling die is uitgevoerd tijdens een delict?
ProjectHet lectoraat Forensisch Onderzoek van de Hogeschool naar Amsterdam doet in meerdere projecten onderzoek naar Vingersporen op activiteitniveau.
Vingersporen: van identificatie naar reconstructie (09-2024 t/m 09-2026)
In strafrechtelijke onderzoeken is er doorgaans weinig discussie over de herkomst van vingersporen. Wel worden er regelmatig alternatieve verklaringen gegeven voor de manier of het tijdstip waarop vingersporen zijn ontstaan. In dit project van Anouk de Ronde wordt kennis verzameld over de alternatieve verklaringen die in de Nederlandse en internationale strafrechtpraktijk gegeven worden voor de aanwezigheid van vingersporen.
Daarnaast wordt onderzocht welke overwegingen er worden gemaakt met betrekking tot het alternatieve scenario door professionals (politie/NFI/OM/Rechtspraak/Advocatuur) en wordt onderzocht welke informatie er nodig is om dergelijke alternatieve scenario’s goed te kunnen toetsen in de rechtbank. Met deze kennis worden richtlijnen opgesteld waarmee de politie al tijdens het opsporingsonderzoek de juiste informatie kan verzamelen zodat later in het strafproces het toetsen van een alternatief scenario beter mogelijk wordt. Dit project valt onder de subsidieregeling Politie en Wetenschap.
Contact
A. de Ronde
Ga naar detailpaginaAfgeronde projecten
Vingersporen, de bron en verder (2016-2020)
Vingerspooranalyse wordt traditioneel vooral toegepast voor identificatie, maar een vingerspoor bevat mogelijk veel meer detailinformatie. Over gebruik van explosieven of drugs bijvoorbeeld. Hoe kunnen forensische professionals deze bruikbare informatie breder benutten in het proces van opsporing, vervolging en bewijsvoering? Dat is onderzocht in drie deelprojecten. Het onderzoek is gesubsidieerd door SIA, RAAK-PRO. Het onderzoek is een samenwerking tussen Nederlands Forensisch Instituut, TU Delft en de Hogeschool van Amsterdam.
-
Deelproject 1: Vingersporen op activiteitniveau
In dit project heeft Anouk de Ronde onderzocht wat vingersporen kunnen vertellen over de handelingen die zijn uitgevoerd tijdens een delict. Zo is een bierflesje op een andere manier vastgepakt wanneer eruit gedronken wordt, dan wanneer het gebruikt is om iemand letsel mee toe te brengen. Door te kijken naar verschillende factoren, zoals de locatie, de richting en de kans op overdracht van vingersporen, wordt geanalyseerd wat er op een plaats delict kan zijn gebeurd.
Bekijk het proefschrift van Anouk de Ronde: ‘What fingermarks reveal about activities’
-
Deelproject 2: Chemisch profileren van vingersporen
In dit project van Ward van Helmond is aan de hand van de chemische samenstelling van vingerafdrukken nieuwe informatie over de donor afgeleid, zoals geslacht en bepaalde gewoontes. Denk hierbij aan dieet of roken. Met deze methode kan ook informatie uit sporen gehaald worden wanneer het vingerspoor van slechte kwaliteit is, of wanneer de referentieafdruk niet beschikbaar is in de database van de politie.
Bekijk het proefschrift van Ward van Helmond: 'Fingermarks, beyond the source'
-
Deelproject 3: Vingersporen in de strafrechtketen
Mensen laten constant vingersporen achter op alles wat ze met hun handen aanraken. Zo ook op een plaats delict. De politie gebruikt deze sporen om een strafbaar feit te reconstrueren: wat heeft hier plaatsgevonden en wie waren hierbij betrokken? In dit project heeft Elmarije van Straalen bekeken welke sporen meegenomen worden vanaf een plaats delict, hoe deze sporen worden onderzocht en wat de rol is van de sporen bij het oplossen van een zaak.
Lectoraat Forensisch Onderzoek
De onderzoekslijn Vingersporen op activiteitniveau valt onder het lectoraat Forensisch Onderzoek van de HvA, dat gericht is op de ontwikkeling en het gebruik van nieuwe technologieën in opsporing, de overdracht van kennis uit onderzoek naar, en een betere uitwisseling van informatie in de strafrechtketen.