Forensisch onderzoek naar drugsmonsters (FIDBID)
ProjectForensische laboratoria analyseren dagelijks vele monsters op de aanwezigheid van drugs. Deze monsters hebben allemaal een karakteristieke chemische vingerafdruk. Die biedt informatie over de gebruikte grondstoffen, de productie en het transport van de drugs. In het project FIDBID ontwikkelt de Hogeschool van Amsterdam (HvA) samen met partners een systeem om deze informatie geautomatiseerd uit het bewijsmateriaal te halen.
Chemische vingerafdruk
Elk jaar analyseren de Nederlandse Politie, het Nederlands Forensisch Instituut en het Douanelab samen zo’n 25.000 in beslag genomen poeders en pillen op de aanwezigheid van hard- of softdrugs. In dat proces wordt nu nog veel waardevolle informatie niet benut in de strijd tegen de georganiseerde drugscriminaliteit in Nederland.
De chemische analyse van drugsmonsters levert namelijk niet alleen informatie op over de aanwezigheid van drugs. De unieke chemische vingerafdruk van het onderzochte materiaal geeft ook inzicht in de gebruikte grondstoffen, het productieproces en het transport. Ook kan zo’n chemisch profiel helpen om verbanden tussen materialen te onderzoeken.
Drugscriminaliteit bestrijden
Door de grote hoeveelheid monsters die laboratoria jaarlijks moeten analyseren, komen de Nederlandse ze er nu vaak niet aan toe iets met die extra informatie te doen. Het project FIDBID wil dat veranderen.
Binnen FIDBID werken forensisch chemische experts, criminologen en datawetenschappers samen om te identificeren welke relevante chemische data nu nog blijven liggen. Ook bekijken ze wat hieruit valt af te leiden over de productie- en transportketens van de drugs. Vervolgens ontwikkelen ze met hulp van Capgemini een systeem om deze informatie volledig geautomatiseerd uit de data van forensische labs te halen. Voor opsporingsdiensten en beleidsmakers is dit een waardevolle nieuwe tool om de productieketens en handel in drugs snel en effectief aan te pakken.
Partners en financiering
Het project FIDBID wordt medegefinancierd met de KIC-subsidie van NWO. Het is een samenwerking tussen de HvA, de Universiteit van Amsterdam, de Vrije Universiteit Amsterdam, de Politieacademie en verschillende maatschappelijke partners. Vanuit de VU richten criminologen zich, samen met de HvA, op de interpretatie van de data en de toepassingsmogelijkheden voor de praktijk van opsporing en interventie. Onderdeel van het project is ook een samenwerking met het Nederlandse OM, het Ministerie van Justitie en Veiligheid, en diverse internationale instituten en topexperts uit Europa en de Verenigde Staten.
Lectoraat Forensisch Onderzoek
FIDBID valt onder het lectoraat Forensisch Onderzoek. Van DNA-onderzoek tot chemische analyse: er komen steeds meer technieken om sporen van misdrijven tot in detail te onderzoeken. Het is wel zaak dat bewijsmateriaal op de juiste wijze geïnterpreteerd wordt. Het lectoraat Forensisch Onderzoek levert hier met onderzoek - uitgevoerd in nauwe samenwerking met de politie en andere partijen in de strafrechtketen - een belangrijke bijdrage aan.