Kenniscentrum Techniek

Energiebesparing en verdienmodellen aanpassingen CV-installaties

Een stap vooruit in de energietransitie

Project

De overgang naar een gasvrije gebouwde omgeving is één van de pijlers van de energietransitie. Daarom vindt er veel onderzoek plaats naar de meerwaarde van onder meer warmtepompen. Naast dit soort oplossingen voor de lange termijn zijn er ook besparingen voor de korte termijn nodig. Een voorbeeld hiervan is het aanpassen van bestaande cv-installaties. Maar wat levert dit op? En hoe kunnen zowel de consument als installateur hiervan profiteren? Dat heeft de Hogeschool van Amsterdam (HvA) onderzocht.

Aanpassen cv-installatie

In veel woningen kan het aanpassen van bestaande cv-installaties helpen om te besparen op het gasverbruik voor het verwarmen van ruimtes. Dit kan door aanpassingen in de ketelinstellingen (verlaging aanvoertemperatuur) of het verwarmingssysteem (waterzijdig inregelen). Maar welke energiebesparing levert dit op, zonder dat er comfortverlies ontstaat? Dat heeft de HvA onderzocht.

‘Consumenten zijn vaak onvoldoende op de hoogte van de mogelijke besparing', vertelt projectleider Samuel de Vries. 'Daarnaast voeren installateurs deze maatregel nog weinig uit. Dat komt omdat woningeigenaren er niet om vragen, maar ook omdat er een risico op comfortklachten bestaat wanneer de aanvoertemperatuur niet goed gekozen wordt. Dat is voor beide partijen een gemiste kans.’

Resultaten

  • Een rapportage die inzicht geeft in de energiebesparing in verschillende type woningen, in relatie met comfortaspecten.
  • Een rapportage met richtlijnen voor een snelle verkenning van het potentieel, het kiezen van de toevoertemperatuur en bijbehorend advies. Installateurs kunnen deze gebruiken bij klantbezoek, zodat ze klanten gericht advies kunnen geven over aanpassing in de cv-regeling.
  • Communicatie- en voorlichtingsmateriaal gebaseerd op de resultaten, zodat de partners de kennis uit het onderzoek naar de beroepspraktijk en consumenten kunnen verspreiden.

Onderwijs

Vanuit hun derdejaars eindproject droeg een groep studenten van de opleiding Toegepaste Wiskunde bij aan dit project. Door statistische regressie en classificatie hielpen zij de gasbesparing te kwantificeren en ontwikkelen ze methoden om woningen die geschikt zijn voor een lagere temperatuur beter te kunnen herkennen.

Partners en financiering

Dit project is medegefinancieerd met een KIEM-subsidie van Regieorgaan SIA. Partners waren:

  • Deltares (Kennisinstituut) – Verzamelt en beheert experimentele data.
  • MilieuCentraal (Consumentenvoorlichting) – Deelt consumentendata uit hun verwarmingstest en neemt de lessen uit dit project mee in hun advies aan consumenten.
  • Energiepaleis (Adviesbureau verduurzaming woningen) – Adviseert woningbezitters.
  • TVVL (Kennisplatform installatietechniek) – Verspreidt kennis uit het onderzoek in de installatiesector.
  • FedEC (Beroepsvereniging energie-engineers en -adviseurs) – Verspreidt kennis uit het onderzoek in de installatiesector.

Lectoraat Energie en Innovatie

Dit project is uitgevoerd binnen het lectoraat Energie en Innovatie van de HvA. Het lectoraat draagt met toegepast onderzoek naar duurzame energie en energiebesparing bij aan de energietransitie.

Gepubliceerd door  Kenniscentrum Techniek 17 oktober 2024

Project Info

Startdatum 01 jan 2021
Einddatum 31 dec 2022

Contact

Samuel de Vries