Kenniscentrum Techniek

Toekomstgerichte wijk

Samen werken aan leefbare, toekomstgerichte wijken

Project

Nederland wil haar steden klimaatbestendig en circulair maken. Om dat te bereiken wordt onderzoek gedaan, beleid geschreven en worden pilotprojecten verricht. Toch lukt het nog niet om deze thema’s standaard mee te nemen in de uitvoeringspraktijk tussen gemeentes en aannemers. Met het programma Toekomstgerichte Wijk wil de Hogeschool van Amsterdam daar samen met partners verandering in brengen.

Met een waterproef wordt onderzoek gedaan naar infiltrerende wegen

Het programma Toekomstgerichte Wijk is een samenwerking van het lectoraat Klimaatbestendige stad met MKB infra, Straatwerk Nederland en de netwerkorganisatie Building Changes. De partners onderzoeken wat er nodig is om de beleidsdoelen over klimaatadaptatie en circulariteit uit te voeren. Het programma richt zich daarom niet alleen op het ontwikkelen van nieuwe kennis, maar ook op het ontwikkelen van instrumenten, tools en procesinterventies. Ze doen dit samen met adviseurs en onderzoekers, maar ook met beheerders, uitvoerders en aannemers.

Leefbare, toekomstgerichte wijken

De focus voor de Hogeschool van Amsterdam ligt op klimaatadaptatie (hittestress en waterberging). Dat brengt bijvoorbeeld technische uitdagingen mee in de ondergrond, waar de drukte toeneemt. Veel technische oplossingen zijn al wel beschikbaar, maar vechten om dezelfde ruimte. Bij de herinrichting van de openbare ruimte is het essentieel om af te stemmen met andere opgaven, zoals de energietransitie, leefbaarheid en biodiversiteit.

Voor dit project onderzoekt de hogeschool de inhoudelijke kennisvragen die gemeenten en aannemerij hebben over verschillende maatregelen voor klimaatbestendige inrichting. Die gaan bijvoorbeeld over effectiviteit, aanleg, beheer en onderhoud, en koppelkansen van verschillende maatregelen. Daarnaast zorgt de hogeschool voor het delen van de kennis met het werkveld, door goede voorbeelden of lokaal geleerde lessen breed te verspreiden.

Specifieke onderwerpen zijn: infiltrerende verhardingen, droogtemaatregelen en hittebestendigheid.
Een tweede spoor is het meenemen van de milieukosten (via een MKI) voor de opties van klimaatbestendig inrichten.

Onderwijs

Studenten werken mee aan dit programma in het kader van een stage of als student-assistent, door bij te dragen aan bijvoorbeeld metingen aan infiltratievoorzieningen en pergola’s. Onderzoeksresultaten vinden binnen de Hogeschool van Amsterdam hun weg in het onderwijs. Dit gebeurt via colleges, afstudeerprojecten en minoren voor studenten, en in het werkveld via presentaties, workshops en klimaatadaptatiecursussen aan professionals.

Partners en financiering

Dit programma is tot stand gekomen met een subsidie van TKI Bouw en Techniek (PPS toeslagregeling). Deelnemers zijn de Hogeschool van Amsterdam, Building Changes, leden van MKB Infra en leden van Straatwerk Nederland. De coördinatie is in handen van Building Changes.

Programma Toekomstgerichte Wijk bouwt voort op de resultaten van Programma Klimaatwerk in Uitvoering (TKI Deltatechnologie).

Lectoraat Klimaatbestendige stad

Het lectoraat Klimaatbestendige stad doet onderzoek naar de gevolgen van klimaatverandering voor steden en de wijze waarop steden klimaatbestendig kunnen worden. De onderzoeksgroep bekijkt hoe we steden zo kunnen inrichten dat inwoners en gebruikers hier ook in de toekomst prettig kunnen wonen, ondernemen en verblijven. Thema’s zijn onder meer wateroverlast en waterafvoer en hitte en droogte.

Gepubliceerd door  Kenniscentrum Techniek 19 augustus 2024

Project Info

Startdatum 01 jan 2023
Einddatum 31 dec 2027

Contact

Jeroen Schoonderbeek