Coole maatregelen tegen hitte in steden (Cool Towns)
Cool Towns: Europese gemeenten ontwikkelen groene maatregelen tegen hitte
ProjectHittestress in grote steden is een onderwerp dat in Europa al jaren stevig op de agenda staat. Hittestress beperkt zich niet tot de grote steden; ook kleine en middelgrote steden hebben er mee te maken. De Hogeschool van Amsterdam start samen met 12 Europese partners het project Cool Towns om Europese gemeenten te helpen hitteproblemen op te lossen.
Onderzoekers van de HvA werken aan een hittestress tool voor de stedelijke omgeving. Dit doen zij samen met partners en in een internationaal multidisciplinair team. De tool ondersteunt gemeentelijke besluitvorming bij het nemen van klimaatadaptiemaatregelen door onder andere vergroening.
Hitteproblematiek in kaart
Onder leiding van de HvA brengen betrokken regio’s en gemeenten de hitteproblematiek in kaart van hun pilotgebieden en experimenteren zij met de ontwikkeling van ‘coole’ maatregelen. De zeven pilotstudies verrijken tussentijds de ontwikkeling van de besluitvormingstool. Daarnaast wordt er trainingsmateriaal ontwikkeld om oplossingen toegankelijk te maken voor meer middelgrote Europese steden.
Cool Towns is een Interreg 2 Zeeën project en loopt van 1 september 2018 tot 1 oktober 2022. De HvA onderzoeksactiviteiten aan Cool Towns worden mede mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Holland en Provincie Zeeland.
Heat Stress Measurement Protocol
Afgelopen zomer heeft weer eens laten zien dat het bittere noodzaak is om steden versneld hittebestendig te maken. Hittegolven zetten de leefbaarheid onder druk en ontwrichten het gebruik van vitale functies. Maar hoe verkrijg je volledig inzicht in de hitteproblematiek? Welke verkoelende oplossingen werken per type buitenruimte? Op donderdag 19 november 2020 presenteerde projectleider en onderzoeker Gideon Spanjar tijdens een Webinar het Cool Towns meetprotocol en de bevindingen van twee jaar meetonderzoek.
Op basis van de twee jaar meetervaring is het 'Cool Towns Heat Stress Measurement Protocol' ontwikkeld. Het geeft ondersteuning om de volgende drie complementaire methodes uit te voeren:
-
Gebiedsanalyse inclusief de ruimtelijke (bebouwde) context die invloed heeft op het beleefde en gemeten thermische comfort;
-
Vragenlijst om de thermische perceptie van gebruikers ten aanzien van de buitenruimte en ontwikkelde interventies te inventariseren;
-
Meten van de gevoelstemperatuur (PET) met mobiele weerstations.
'Het protocol biedt essentiële stap-voor-stap begeleiding om een volledige Thermal Comfort Assessment (TCA) op straatniveau uit te voeren. Vanaf de voorbereiding tot veldwerk en analysefase', vertelt projectleider en onderzoeker Gideon Spanjar. 'Het bevat een open-access beschikbare checklist om te gebruiken tijdens het veldwerk en instructies per type interventie en buitenruimte. Het protocol biedt daarmee alle informatie om als beleidsmaker, ruimtelijke ontwerper of klimaatadaptatie adviseur zelf aan de slag te gaan met het meten van maatregelen. Zo kan een gedegen kosten-baten afweging gemaakt worden van verschillende maatregelen voor een daadkrachtige hittebestendige inrichting van steden.'
Partners Cool Towns
Eindpublicaties
Cool Towns Intervention Catalogue
Protocol
Cool Towns Heat Stress Measurement Protocol
Cool Towns Measurement Checklist
Cool Towns List of Site Characteristics
Publicaties
Mooie Pleinen (2019): Column - Hittestress bij het winkelend publiek
Stadszaken (2020): Interview - Eerste bevindingen in Europees verkoelingsproject
Rooilijn (2020): Column - Hittebestendige inrichting van de stad
Vakblad Groen (2020): Interview - Cool Towns helpt gemeenten bij hitteproblemen
Klimaatadaptatieportaal (2020): Cool Towns Heat Stress Measurement Protocol
Stadszaken (2021): Protocol helpt hitteproblematiek in kaart te brengen
Stedelijk Interieur (2021): Protocol maakt hitteproblematiek en maatregelen meetbaar
Landscape (2023): Thermal comfort and its significance for landscape practice
In de media
Volkskrant (2019): Interview - Wetenschappers onderzoeken stedelijke 'hittestress'.
De Morgen (2022): Interview - Bent u ook zo bang voor de zomer?
Gebiedsontwikkeling.nu (2023): Minder hittestress in steden, de Interventie Catalogus verkoelt
Meer informatie
Zie cooltowns.eu