Kenniscentrum Techniek

Elke ruit een tweede leven (100% Hergebruikt Vlakglas)

Hoe kun je verouderd isolatieglas opwaarderen en hergebruiken?

Project

Verouderd isolatieglas eindigt vaak in relatief laagwaardige toepassingen als glaswol of verpakkingsmateriaal. Zonde, als je bedenkt hoeveel energie het kost om glas te maken. In het project 100% Hergebruikt Vlakglas ontwikkelen onderzoekers en studenten van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) samen met bedrijven strategieën voor hergebruik van oud isolatieglas. Met de inzichten die zij opdoen kan de bouwwereld nieuwe stappen zetten op weg naar circulariteit.

Netwerkbijeenkomst Circulair Glas (Beeld: Martin Boomkamp)

Jaarlijks komt er in Nederland meer dan 90 miljoen kilo glas uit bouw- en sloopafval vrij. Oud glas wordt gerecycled tot glaskorrels, een grondstof voor glaswol en verpakkingsmateriaal. De glaskorrels zijn vooralsnog niet schoon genoeg om er nieuw glas voor gebouwen van te maken. Dit wordt daarom gemaakt van nieuwe materialen. Dat proces kost veel energie en zorgt voor een hogere CO2-uitstoot door de extra transportkilometers van geïmporteerd glas.

Project Hergebruikt isolatieglas (2021-2023)

Om dit probleem aan te pakken, heeft de HvA in het project Hergebruikt isolatieglas de handen ineengeslagen met de bouwwereld. Samen hebben zij onderzocht hoe oud isolatieglas gerepareerd en geüpgraded of gedemonteerd en (deels) hergebruikt kan worden. Het resultaat: HR++-glas dat voor de helft uit oud glas bestaat. Alle partners van het project verkopen dit inmiddels zelf. Daarnaast hebben ze bij het eindseminar aan 130 geïnteresseerde bedrijven uitgelegd hoe ook zij hergebruikt isolatieglas binnen hun bedrijfsvoering kunnen oppakken. De grote impact die het project daarmee maakte is niet onopgemerkt gebleven: het won de 3e prijs bij de RAAK-Award van 2024.

Vervolg: 100% Hergebruikt Vlakglas (2024-2026)

‘Isolatieglas bestaat uit twee glasbladen, waarvan een met een coating’, legt Ed Melet uit, associate lector Circulair Bouwen bij de HvA. ‘Als we het glas demonteren, dan kunnen we het glasblad zonder coating opnieuw gebruiken. Daar zetten we dan een nieuw glasblad mét coating tegenaan. Op dit moment is dit het hoogst haalbare als we aan de Nederlandse isolatie-eisen willen voldoen, maar in ons nieuwe project willen we ook de glasplaat met coating hergebruiken. Honderd procent hergebruik dus.’

In het project 100% Hergebruikt Vlakglas onderzoeken de HvA en de bouwwereld of het mogelijk is om oude glasbladen te harden en lamineren tot verschillende soorten veiligheidsglas. Daarnaast bekijken ze of het lukt om de oude coating van gebruikte glasbladen te verwijderen. Het onderzoek bestaat uit praktijktesten, laboratoriumtesten en veldonderzoek, aangevuld met milieuanalyses en marktconsultaties.

Onderwijs

Ook het onderwijs wordt betrokken bij het project 100% Hergebruikt Vlakglas. Zo gaan HvA-studenten tijdens een workshop over hergebruikt isolatieglas zelf aan de slag met een casus. Daarnaast verwerken docenten de kennis uit het project in het onderwijs.

Partners en financiering

Het project 100% Hergebruikt Vlakglas wordt medegefinancierd met een RAAK-mkb-subsidie van Regieorgaan SIA. Het project wordt uitgevoerd door onderzoekers van de groep Circulair Bouwen van de HvA. Ze werken samen met tientallen partijen, afkomstig uit alle geledingen van de bouwwereld: van glasleveranciers en bouwfysisch experts tot gebouweigenaren en bouw- en sloopbedrijven.

Circulair Bouwen

De projecten 100% Hergebruikt Vlakglas en Hergebruikt isolatieglas sluiten aan bij het onderzoek van de groep Circulair Bouwen. De groep doet onderzoek naar hoogwaardig hergebruik van bouwmaterialen, gebouwen ontwerpen met lange levensduren, en biobased ontwerpen en bouwen.

Meer weten?

Gepubliceerd door  Kenniscentrum Techniek 3 december 2024

Project Info

Startdatum 01 sep 2021
Einddatum 01 jun 2026

Contact

Elke van Nieuwenhuijzen