Kenniscentrum Techniek

Innovatieve circulaire oplossingen voor duurzame houtbouw (WOODCIRCLES)

Project

De bouwsector is verantwoordelijk voor meer dan 35% van de totale afvalproductie in de EU en ongeveer 50% van alle gewonnen grondstoffen. Daarnaast draagt de sector tussen de 5% en 12% bij aan de uitstoot van broeikasgassen. Met het project WOODCIRCLES richt de Hogeschool van Amsterdam (HvA) zich, als partner in een Europees consortium, op het verminderen hiervan door grootschalig gebruik van afvalhout in de bouw.

WOODCIRCLES bundelt de krachten van experts in de hele keten om een circulaire en duurzame toekomst voor de houtbouw dichterbij te brengen. Samen willen de partners niet alleen nieuwe manieren ontwikkelen om houtafval te recyclen, maar ook nieuwe ontwerprichtlijnen en verbeterde bouwsystemen met hout. Zo kan er meer hout worden hergebruikt in de bouw, waardoor Europa minder afhankelijk is van niet-hernieuwbare grondstoffen en de uitstoot van broeikasgassen vermindert. Bovendien wordt er minder afval geproduceerd en worden fossiele en koolstof-intensieve producten vervangen.

Twee uitdagingen

In het project staan twee uitdagingen centraal:

  1. Hoe kunnen we afvalhout uit de bouw en sloop beter identificeren en hergebruiken, nu en in de toekomst? Momenteel wordt minder dan de helft van het Europese afvalhout (een geschatte bron van 50 miljoen ton per jaar) gerecycled. Meestal wordt het verwerkt tot spaanplaat of verbrand als biomassa voor energieproductie.
  2. Hoe kunnen we de houten gebouwen van morgen zo te ontwerpen dat materialen en onderdelen in de toekomst gemakkelijk en efficiënt kunnen worden hergebruikt?

Drie bouwstenen

Het onderzoek voor WOODCIRCLES bestaat uit drie bouwstenen.

1. development, design and digitalisation

In de eerste fase identificeren de onderzoekers de bronnen van afvalhout en ontwikkelen ze een model om efficiënt in kaart te brengen en te analyseren wat er beschikbaar is uit het Urban Forest: afvalhout uit stedelijke gebieden. Daarnaast ontwikkelen ze een digitaal/robotisch systeem om afvalhout te verwerken.

De Digital Production Research Group van de HvA speelt een centrale rol in dit proces. In het Robotlab werken ze aan een visie en toegepaste technologie voor een Urban Sawmill. Deze machine moet in staat zijn om stukken afvalhout te sorteren en schoon te maken, om ze vervolgens om te zetten in standaard (half-afgewerkte) houtproducten voor CLT-fabrikanten, meubelmakers of andere houtgerelateerde industrieën.

Om het hout te kunnen sorteren moet het hout volledig worden geïnspecteerd en moeten de verkregen gegevens worden opgeslagen in een database. Vervolgens kan de machine het hout analyseren met comutergedreven ontwerpmethodes en zo de vereiste stappen voor de verwerking bepalen, zoals zagen, frezen, schaven of andere productieprocessen.

2. documentation and demonstration

Om te laten zien wat WOODCIRCLES kan bereiken met circulair ontwerpen, hergebruikt hout en de Urban Sawmill, wordt een prefab constructie gebouwd. Dit toont aan welke systemen en producten gemaakt kunnen worden met gerecycled hout. Het object is demontabel en zal te zien zijn in drie partnersteden: Rotterdam (Nederland), Tartu (Estland) en Turijn (Italië). Bovendien zal het Robotlab van de HvA tegen het einde van het project een prototype van de Urban Sawmill demonstreren.

3. sustainability, deployment and businessmodels

In de derde fase beoordelen de onderzoekers de duurzaamheid en (lokale) toepassing van de oplossingen. Ze ontwikkelen een bedrijfsmodel en exploitatiestrategie om de projectresultaten commercieel te implementeren en structureel te integreren in de waardeketen.

Onderwijs

Studenten en docent-onderzoekers van de Digital Production Research Group zijn actief betrokken bij dit project. In het Robotlab onderzoeken ze de verschillende technische mogelijkheden voor het selecteren, verwerken en hergebruiken van hout uit gebouwen die gesloopt of gerenoveerd worden. Vanwege de multidisciplinaire aspecten van dit project zijn er studenten met verschillende achtergronden bij betrokken (onder meer Engineering, Built Environment, ICT, Communication, Business).

Partners

De partners van het consortium vertegenwoordigen de hele waardeketen voor houtconstructies. Daarnaast zijn ook universiteiten, onderzoeksorganisaties en deskundigen op het gebied van stadsplanning vertegenwoordigd:

Danish Technological Institute – Coordinator (Denmark), Waugh Thistleton Architects Ltd. (United Kingdom), Stora Enso Oyj (Finland), University of Cambridge (United Kingdom), Urbasofia SRL (Romania), Trimble (Finland), Enemærke & Petersen A/S (Denmark), Fundació ENT (Spain), Comune di Torino (Italy), EnviPark (Italy), Folkhem Trä AB (Sweden), Woodfiber Aps (Denmark), Amsterdam University of Applied Sciences (Netherlands), Gemeente Rotterdam (Netherlands), Fondazione ICONS (Italy), Tartu Linn (Estonia), Easyscience (Austria), Rotho Blaas SRL (Italy), Iren SPA (Italy)

Digital Production Research Group

De Digital Production Research Group (DPRG) wordt geleid door Associate Lector Marta Malé-Alemany, hoofd van het Robotlab. DPRG richt zich op het verkennen van het potentieel van Smart Industry voor de circulaire transitie en maakt deel uit van het lectoraat Circulair Ontwerpen & Ondernemen en van het Centre of Expertise City Net Zero. WOODCIRCLES sluit aan bij de lopende onderzoeken en expertiseopbouw van DPRG, die in een aantal gerelateerde projecten ook werkt aan computational design en robotproductie met hout.

Gepubliceerd door  Kenniscentrum Techniek 9 oktober 2024

Project Info

Startdatum 11 jun 2023
Einddatum 31 mei 2027

Contact

Oyono Vlijter (projectmanager)
Javid Jooshesh
Sebastian Yap
Bob Logeman
Arwen Bijpost