Een tweede leven voor gebruikt hardschuim (Circular Foam)
Hoe recycle je hardschuim afkomstig uit vriezers, koelkasten en gebouwen?
ProjectVan vriezers tot wandpanelen: polyurethaan (PU) hardschuim zit in allerlei producten en objecten. Het is een waardevol materiaal met uitstekende isolerende eigenschappen. Toch eindigt het vaak in de verbrandingsoven of op de stort. In het project Circular Foam onderzoekt de Hogeschool van Amsterdam in een internationaal consortium de mogelijkheden voor recycling.
Koelkast en laminaat
Polyurethaan (PU) hardschuim wordt veel gebruikt als isolatiemateriaal in koelkasten en vriezers. Het is ook populair in de bouw, waar het wordt toegepast voor isolatie en in laminaatvloeren, plafondpanelen en wandpanelen. ‘Recycling van hardschuim kan vanuit financieel en duurzaamheidsoogpunt een grote toegevoegde waarde hebben. Het reduceert de hoeveelheid afval die we produceren en het vermindert de behoefte aan op aardolie gebaseerde goederen,’ zegt David Lemiski, senior onderzoeker aan de Hogeschool van Amsterdam.
In een gemiddelde koelkast zit algauw voor 8 euro aan PU-hardschuim, en alleen al in Nederland werden in 2019 ongeveer 1 miljoen koelkasten en vriezers weggegooid. ‘Er bestaat echter geen proces voor het recyclen van dit materiaal,’ zegt Lemiski. Het Circular Foam-consortium onderzoekt als eerste ter wereld of, en zo ja hoe, er voor dit hardschuim een recyclingproces kan worden ontwikkeld.
Drie regio's in Europa
Het onderzoek vindt plaats in drie regio's in Europa: het Rijnland in Duitsland, Silezië in Polen en de regio Amsterdam. In elk van deze gebieden brengt het consortium de huidige recyclingpraktijken in kaart, evenals de infrastructurele, logistieke en wettelijke mogeljkheden. Kan de PU worden teruggewonnen volgens de vereiste specificaties, opgeslagen en getransporteerd naar een centrale locatie om het weer op moleculair niveau te recyclen?
Naast de technische kant onderzoekt het consortium ook sociale aspecten: hoe kijkt de industrie aan tegen de huidige recyclingpraktijken en hoe kunnen bedrijven bewust gemaakt worden van het belang van recycling van PU-hardschuim?
Demonstratiefabriek
In Circular Foam wordt een kleinschalige (maar schaalbare) demonstratiefabriek opgezet om aan te tonen dat recycling op een efficiënte, economische en milieuvriendelijke manier kan, en dat het eindproduct geschikt is voor nieuwe toepassingen. Met andere woorden: dat het mogelijk is om met PU-hardschuim een circulair proces te creëren. Het project maakt overheden en bedrijfsleven bewust van het belang en de mogelijkheden van recycling van PU-hardschuim. En het levert inzichten op die kunnen worden toegepast in andere regio's in Europa.
Onderwijs
Bachelorstudenten van de faculteit Techniek van de Hogeschool van Amsterdam met als specialisatie Urban Studies en Logistiek kunnen stage lopen of een afstudeerproject doen bij een van de consortiumpartners. Ervaringen en inzichten uit het project worden gedeeld in colleges aan minorstudenten.
Partners
Het Circular Foam-consortium, opgezet door PU-hardschuimproducent Covestro , telt meer dan 20 academische en onderzoeksorganisaties, brancheverenigingen en bedrijven uit vier verschillende landen: Nederland, Duitsland, Polen en Zwitserland. De Hogeschool van Amsterdam is verantwoordelijk voor het onderzoek in de regio Amsterdam. Zij gaat met de lokale overheid in gesprek over hoe de bewustwording van het belang van recycling te vergroten is, en hoe oplossingen op maat ontwikkeld kunnen worden.
Lectoraat City Logistiek
Circular Foam is een van de projecten binnen het lectoraat City Logistiek. Schone en duurzame steden zijn aantrekkelijk om in te wonen, te werken en te investeren. Het lectoraat City Logistiek van de Hogeschool van Amsterdam doet praktijkgericht onderzoek naar de kansen voor een slimme en schone stadslogistiek.