Kenniscentrum Techniek

Lectoraat Water in en om de Stad heet nu Klimaatbestendige Stad

18 sep 2024 12:15 | Kenniscentrum Techniek

Het lectoraat Water in en om de Stad van de Hogeschool van Amsterdam gaat verder onder een andere naam: Klimaatbestendige Stad. De nieuwe titel sluit beter aan bij het onderzoek van het lectoraat.

‘De nieuwe naam weerspiegelt beter wat we doen’, zegt lector Jeroen Kluck. Sinds de oprichting in 2008 staat hij aan het hoofd van het lectoraat, dat praktijkgericht onderzoek doet naar het klimaatbestendig inrichten van steden.

‘Ons lectoraat richt zich al jaren op klimaatadaptatie in stedelijke gebieden en staat daar specifiek om bekend. We maken impact met projecten over wateroverlast en waterveiligheid, maar ook over hitte en droogte. Met deze naamsverandering doen we meer recht aan de bestaande praktijk.’

Focus onderzoek

De brede focus van het lectoraat is goed terug te zien in het onderzoek. Zo onderzochten Kluck en zijn team de afgelopen jaren onder meer oplossingen om de gevolgen van extreme buien te beperken en water te kunnen vasthouden. Een voorbeeld hiervan zijn wegen die water infiltreren (opvangen) en vasthouden.

Daarnaast bestuderen de onderzoekers ook hoe steden zich kunnen wapenen tegen de extreme hitte die in de zomer steeds vaker voorkomt. Dat doen ze bijvoorbeeld door het verkoelende effect van bomen te testen, maar ook door te bekijken welke boomsoorten het best zijn opgewassen tegen droogte. Ook onderzoeken ze hoe woningen hittebestendig kunnen worden ingericht.

Expertise nog beter uitdragen

Met de nieuwe naam hoopt Kluck de kennis en expertise van zijn groep nog beter uit te dragen. ‘Als lectoraat Klimaatbestendige Stad kunnen we hopelijk nog effectiever werken aan ons doel: overheid, bedrijfsleven en inwoners helpen om hun steden zo in te richten dat ze hier ook in de toekomst prettig kunnen wonen, ondernemen en verblijven.’

Onderzoekers van het lectoraat Klimaatbestendige Stad aan het werk

Aankomende projecten

Nieuwe projecten van het lectoraat gaan onder andere over: nachthitte in steden, de ontwikkeling van een klimaatadaptatiemonitor, strategieën voor hittebestendige inrichting van steden en onderzoek om groen in steden droogtebestendig te maken. Bekijk hier het volledige overzicht van onderzoeken van het lectoraat Klimaatbestendige Stad.