Kenniscentrum Onderwijs en Opvoeding
Willem van Winden (1971) is stadseconoom. Hij promoveerde in 2003 aan de Erasmus School of Economics, Erasmus Universiteit Rotterdam, en werkte daarna als universitair hoofddocent en onderzoeker bij het European Institute for Comparative Urban research. Hij publiceerde vele internationaal vergelijkende studies, onder andere over steden in de kenniseconomie, smart cities, de toekomst van de industrie in Europese industriële regio's, economische clusters, en innovatiedistricten.
In 2008 werd hij benoemd tot lector aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Hij geeft leiding aan een onderzoeksgroep waar actie-onderzoek wordt verricht naar complexe stedelijke innovatieprojecten waar meerdere stakeholders bij betrokken zijn: smart city projecten, circulaire economie initiatieven, positive energy districts, en het ontwikkelen van campusgebieden/innovatiedistricten. Steeds staat de vraag centraal hoe actoren gezamenlijk kunnen komen tot een succesvolle en opschaalbare innovatie.
De laatste jaren denken we steeds meer vanuit regeneratieve principes en Donut-economie: hoe kunnen (stedelijke) innovaties ontwikkeld en opgeschaald worden die bijdragen aan een duurzame en sociale samenleving? Hoe stel je positieve sociale en milieu-impact centraal in de aanpak? Welke nieuwe rollen krijgen de actoren? Welke nieuwe business modellen passen daarbij?
Van Winden is directeur van het Centre for Economic Transformation, en nauw berokken bij de Master for Economic Transformation (in oprichting). Naast zijn lectoraat is Willem van Winden oprichter van UrbanIQ, een internationaal georiënteerde adviespraktijk voor stedelijk beleid. Verder is hij verbonden aan het European Institute for Comparative Urban Research (Euricur), en werkzaam als adviseur voor URBACT en UIA, Europese programma’s gericht op het bevorderen van kennisuitwisseling tussen steden. Hij is ook medeoprichter en adviseur van EUniverCities, een Europees netwerk waarin kennis worden uitgewisseld over hoe stad en universiteit strategisch kunnen samenwerken om grootstedelijke vraagstukken aan te pakken.
- CURE+
- Hoogwaardig hergebruik van reststromen (Urban Upcycling)
- Donut Design Tool voor Bedrijven
- Samen naar een circulaire economie (CIRCOLLAB)
- Energiepositieve wijk in Buiksloterham (ATELIER)
- RESILIO
- RESILIO
- ABCitiEs
- Campus Amsterdam
- Alliance for Responsible Denim
- Alliance for Responsible Denim
- Horizontal Alliances
- Horizontal Alliances
- Tourism and image: ‘Hospitable Zuidoost’
- Toerisme en Imago
- Business models for smart cities
- Business models for smart cities
- Haalbaarheidsonderzoek naar nieuwe vorm van financiering voor een sportbond
- Maatschappelijke kosten en baten van het Olympisch Plan 2028: lessen voor toekomstige pogingen
- Assessing the Amsterdam Economic Board: How to make a better match between the Board and small firms&citizens?
- Business responses to a sustainability-induced transition
- Vooronderzoek huisvestingsbehoeften internationale studenten
- Capturing the Imaginary:
- Amsterdam volgens de student; capturing the City
- Amsterdam according to students; Capturing the city
- Internationaliseren & Communicatieconventies