Kenniscentrum faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie

Beter Boeken zoeken met AI

Openbare Bibliotheek Amsterdam (ObA)

Project

De ObA wil de zoekmogelijkheden voor hun bibliotheekcatalogus verbeteren. Om niet alleen op specifieke zoektermen te hoeven zoeken wordt geëxperimenteerd met meerdere lagen in zoekfuncties.

De OBA wil de zoekmogelijkheden voor hun bibliotheekcatalogus verbeteren. Op dit moment is het zoeken beperkt, omdat er een exacte boektitel en/of auteursnaam nodig is. Niet alleen komen typefouten en spelfouten in de praktijk vrij vaak voor, maar gebruikers zoeken ook vaak naar boeken door te verwijzen naar de inhoud van het boek. Bijvoorbeeld: "Ik zoek een boek over een jongen die met de trein naar een tovenaarsschool gaat." Hoe verbinden we deze zoekopdracht met de bibliotheekdatabase en krijgen we informatie over Harry Potter boeken als output? Vaak hebben gebruikers niet eens een specifiek boek in gedachten, maar zoeken ze naar boeken over een bepaald onderwerp, zoals "Olympische Spelen". In dat geval is het doel om boeken terug te geven die over Olympische Spelen gaan in plaats van boeken waarvan de titel die specifieke woorden bevat.

We onderzochten een incrementele aanpak, waarbij meer complexe en/of experimentele functies geleidelijk aan het kernsysteem kunnen worden toegevoegd. Als eerste stap bouwden we een kennisgrafiek gebaseerd op de OBA-database en voegden we een named entity recognition-laag toe bovenop de bestaande gegevens. Dit maakt het mogelijk om te zoeken naar personages, organisaties, locaties en andere entiteiten die in boekbeschrijvingen worden genoemd. Bijvoorbeeld, een zoekopdracht naar "boeken over de Tweede Wereldoorlog in Amsterdam" levert alle boeken op die zowel Amsterdam als WO2 vermelden. Deze uitgebreide kennisgrafiek is een basis voor verdere stappen die de zoekervaring nog verder kunnen verbeteren. In de toekomst kunnen bijvoorbeeld large language models worden geïntegreerd met de kennisgrafiek.

https://publinova.nl/product/improving-book-search-with-ai

Gepubliceerd door  Kenniscentrum FDMCI 18 juli 2024

Project Info

Startdatum 01 jun 2023
Einddatum 01 okt 2023