HvA in de Stad

Terugblik Food for Thought Inspiratiesessie februari 2024

Co-design in the city

27 feb 2024 14:36 | Kenniscentrum FDMCI

Het mede vormgeven van de stad is iets waar de HvA dagelijks mee bezig is. Dit doen we onder andere in Living Labs samen met onderzoekers, docenten, studenten en ontzettend veel partners en bewoners in de stad. Hoe betekenisvol ‘co-designing the city’ er uit ziet, was het onderwerp van gesprek tijdens de Food for Thought sessie van dinsdag 27 februari. Deelnemers kregen een inkijkje aan de hand van verschillende voorbeelden uit het onderwijs en onderzoek aan de Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie. Een van de conclusies was, dat de kracht van co-design schuilt in het samenbrengen van uiteenlopende perspectieven, wat leidt tot innovatieve en breedgedragen oplossingen die beter aansluiten bij de verschillende behoeften.

Programma

Ragini Fit, projectmanager bij 'HvA in de Stad', ging in op de vraag waarom en op welke manieren de HvA zich verbindt met de stad via HvA Living Labs. Ze ondersteunde haar bijdrage aan de hand van de kaart van HvA in de Stad.

Gijs Gootjes liet als portefeuillehouder van 'FDMCI in de Stad' aan de hand van vier concrete activiteiten zien hoe de faculteit DMCI actief bijdraagt aan de HvA-ambitie ‘Met partners in de Stad impact maken’, zowel binnen als buiten de faculteit: een training om opiniestukken te leren schrijven, aansluiten bij het Recast netwerk, diverse inhoudelijke evenementen in de stad met elkaar bezoeken en deelnemen aan het Society 5.0 Festival op 9 en 10 oktober 2024.

Daarna werd ingezoomd op twee concrete initiatieven vanuit FDMCI.

‘HVA IN DE STAD’ / ONDERWIJS

Sinds 2022 biedt de Hogeschool van Amsterdam de minor 'Global Call to Action - Make it Happen' aan bachelorstudenten van de faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie aan. Hieraan doen ook internationale deelnemers mee uit disciplines als business, management, accounting, sport, stedelijke omgeving, design en IT.

Om de kloof te dichten tussen het bespreken van duurzaamheid en het doorvoeren van verandering, worden studenten aangemoedigd om oplossingen te ontwerpen die helpen om grote uitdagingen aan te pakken, zoals klimaatverandering, het behoud van biodiversiteit en het implementeren van de principes van de circulaire economie.

Voorbeelden van producten, diensten en concepten die studenten tijdens de cursus ontwikkelden, zijn consultancymethoden om de digitale voetafdruk en digitale hamstering van bedrijven te verminderen en zo tonnen koolstof per klant te besparen; oplossingen om voedselverspilling in ziekenhuizen tegen te gaan; een marktplaats voor hergebruik van bouwmaterialen voor grote projecten; ideeën voor de gemeente Amsterdam om de biodiversiteit, duurzaamheid en het welzijn te vergroten.

Tijdens deze Food for Thought sessie besprak Engelbert Fellinger, docent bij de opleiding HBO-ICT, hoe internationale studenten samenwerkten met deelnemers in de Dapperbuurt en op welke manier hun observaties de gemeente inspireerden om buiten de gebaande paden te denken. Hij deelde daarbij de 'lessons learned'.

‘FDMCI IN DE STAD’ / ONDERZOEK

Gabrielle Bruggeling, kwartiermaker van het SPRONG onderzoeksproject 'Verbeelding in transities', en Mike de Kreek, onderzoeker bij het lectoraat Civic Interaction Design, verzorgden samen een bijdrage over The Beach (Buurtcampus West): vanuit deze sociaal-culturele organisatie onderzoeken ze in samenwerking met lectoren en studenten van hogescholen wat creatieve methoden kunnen betekenen voor de afdeling Werk, Participatie en Inkomen bij de gemeente Amsterdam.
Ze zoeken hierbij naar manieren om op een meer inclusieve manier (niet-talig en niet-digitaal) te communiceren met werkzoekende burgers.

ReIMAGEning sollicitatiegesprek - Verbeelding in transities

Vervolgens gaven Gabrielle en Mike een mini-workshop om samen met de deelnemers te experimenteren met nieuwe methoden voor sollicitatiegesprekken om nieuwe manieren van communiceren te vinden. Twee CV's in beeldvorm werden in tweetallen vergeleken om te bepalen welke van de twee meer aansprak, en waarom. Verrassend punt was dat een geschreven CV vaak niet alles weergeeft wat je bent, terwijl beelden dit beter uitdrukken. Deze workshop was een illustratie van een van de zogenaamde Verbeeldingswerkplaatsen die een centrale rol spelen in het SPRONG project 'Verbeelding in Transities'.

Over de sprekers

Ragini Fit is ervaren in communitymanagement binnen en buiten de HvA, communicatie over praktijkgericht onderzoek en hybride leeromgevingen in de stad. Momenteel is ze werkzaam als projectmanager bij de Hogeschool van Amsterdam, specifiek voor de HvA ambities Rijke leeromgevingen en Impact met partners.

Gijs Gootjes is mede-oprichter en Strategy Director van de Digital Society School aan de Hogeschool van Amsterdam, Faculteit DMCI. Hij richt zich op het bouwen van publiek-private partnerschappen vanuit deze faculteit in het hoger onderwijs en het Amsterdamse Innovatie Ecosysteem. Gijs is daarnaast ook portefeuillehouder van het initiatief 'FDMCI in de Stad'.

Engelbert Fellinger is docent en onderzoeker bij de opleiding HBO-ICT van de HvA. Hij is gespecialiseerd in professionele vaardigheden, IT-infrastructuur, digitale duurzaamheid en de circulaire economie.

Gabrielle Bruggeling is kwartiermaker bij het onderzoeksproject vanuit SPRONG genaamd Verbeelding in Transities (ViT). Vanuit de sociaal-culturele organisatie The Beach en samen met lectoren en studenten van hogescholen onderzoekt ze wat creatieve methoden kunnen betekenen voor de afdeling Werk, Participatie en Inkomen bij de gemeente Amsterdam.

Mike de Kreek is momenteel onderzoeker bij het lectoraat Civic Interaction Design van het Kenniscentrum FDMCI. Voorheen gaf Mike les in Kwalitatieve onderzoeksdesigns en technieken in de Master Social Work (eveneens bij de HvA).

Food for Thought Inspiratiesessie April 2024

Op donderdag 18 april vindt de eerstvolgende Food for Thought lunchsessie plaats, van 12.00 tot 13.00 uur op de Amstelcampus. Het onderwerp van gesprek is dan 'De waarde van kunst in AI'. Wil je graag aanschuiven, hou onze berichtgevingen dan in de gaten!