Food Network HvA

Eiwitten

Eiwitten

Hoofdstuk

Eiwitten zijn een belangrijk onderdeel van alle cellen en weefsels in het lichaam, zoals spieren en organen, het zenuwstelsel, de botten en het bloed. Ze spelen verder een belangrijke rol in het lichaam als bijvoorbeeld enzymen, hormonen en bij de afweer en het transport van voedingsstoffen. Eiwitten kunnen in het lichaam ook gebruikt worden als energiebron. Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. Vooral in de groei wordt veel weefsel opgebouwd en zijn veel aminozuren uit eiwit in de voeding nodig. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor eiwit voor volwassenen is gesteld op 0,8 g/kg lichaamsgewicht. Voor ouderen ligt deze aanbevolen hoeveelheid mogelijk wat hoger om de leeftijdsgerelateerde<br/>afname van spiermassa tegen te gaan. In Nederland eten we over het algemeen<br/>ruim voldoende eiwitten. Er zijn aanwijzingen dat een eiwitrijk dieet tijdens<br/>een periode van gewichtsverlies gunstig kan zijn voor de lichaamssamenstelling<br/>(meer behoud van de vetvrije massa en meer verlies van de vetmassa) en dat een<br/>eiwitrijke voeding kan helpen om na een periode van gewichtsverlies op gewicht<br/>te blijven. Aan de andere kant is een hogere inname van eiwit bij vrouwen geassocieerd met een hoger risico op diabetes. Verder lijkt een hogere inname van eiwit geen nadelig effect te hebben op de botmineraaldichtheid en op de nierfunctie (bij mensen zonder nierproblemen).

Referentie Verreijen, A. M., Tieland, M., & Weijs, P. J. M. (2019). Eiwitten: Eiwitten. In Informatorium voor voeding en diëtetiek (Vol. supplement 101, pp. 1-26). Bohn Stafleu van Loghum. https://link.springer.com/chapter/10.1007%2F978-90-368-2299-2_1
Gepubliceerd door  Urban Vitality 1 april 2019

Publicatiedatum

apr 2019

Publicaties:

Research database