FLOOR in gesprek met... Lale Gül
Waarom een persoonlijk verhaal tot zoveel meningsverschillen leidt
EvenementMet Lale Gül gaan we in gesprek over hoe het voor haar was om op te groeien in een streng islamitisch gezin. We bespreken feminisme, islamofobie en polarisatie, aan de hand van haar eigen ervaringen.
Succesvol schrijver en afvallige
Lale groeide op met veel beperkingen voor haar als vrouw. Haar ouders hadden haar van alles verboden: muziek luisteren, daten, make-up, mannelijke vrienden en zelfs het vieren van haar eigen verjaardag. In haar boek ‘Ik ga leven’ vertelt ze haar eigen verhaal door middel van het karakter Büsra. Dat zorgde voor commotie binnen Lale’s familie, de rest van Nederland en zelfs de politiek. Hoe kan het dat Lale’s verhaal vanuit de linkse politiek geen steun krijgt? Zet het delen van haar verhaal aan tot nog meer polarisatie in Nederland?
In haar tweede boek ‘Ik ben vrij’ beschrijft Lale de eerste jaren van haar nieuwe leven als succesvol schrijver en tegelijk afvallige. Is de prijs voor vrijheid het waard? Interviewer Mandy Woelkens stelt deze en nog veel meer vragen aan Lale.
Dit moet je weten
📆 Woensdag 20 november 2024
⏱️ 16.30 - 17.30 uur
📍FLOOR | Wibautstraat 3B – Amsterdam
💰 Gratis toegang
♿️ Rolstoelvriendelijk
Wat wil jij weten?
Heb jij een vraag voor Lale? Stuur het alvast naar floor@hva.nl
Over Lale en Mandy
Lale Gül
Lale (1997) studeerde Nederlands aan de VU. Tot haar zeventiende ging ze in het weekend naar een Koranschool van Stichting Milli Görüş. In haar autobiografische debuutroman Ik ga leven betwist ze alles wat ze daar geleerd heeft en meer. Met dit boek, waarvan al meer dan 325.000 exemplaren zijn verkocht, won Gül onder andere de NS Publieksprijs, de Euregio Literatuurprijs voor Scholieren, de Pim Fortuyn Prijs en Nederlander van het Jaar. De filmrechten zijn verkocht en het boek verschijnt in vijf talen, waaronder het Engels en Frans.
Mandy Woelkens
Mandy Woelkens (1989) is presentator en podcast host. Vanaf 2020 tot eind 2021 was ze managing editor bij Cosmopolitan, waar ze zich maximaal heeft ingezet om het tijdschrift inclusiever te maken. Hierna zette Mandy deze missie tot afgelopen zomer voort als hoofdredacteur bij het blad LINDA.meiden.
Mandy maakt maatschappelijke thema’s op een behapbare manier bespreekbaar. Ze staat voor inclusiviteit en wil graag mensen inspireren om vooral zichzelf te zijn. Zo spreekt ze zich uit over feminisme, gendergelijkheid, seksualiteit en diversiteit.