HvA-studenten ontwikkelen taststok voor blinden die minder slijt

40.000 euro take off-subsidie voor Rollar

21 mrt 2023 11:25 | Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie

Blinde en slechtziende mensen gebruiken buiten een taststok om hun weg te vinden. Nadeel is dat het balletje aan het uiteinde van de stok al snel slijt, binnen een tot drie maanden. Een kostbare zaak. Vier HvA-studenten ontwikkelen daarom nu een ‘taststokpunt’ die lang meegaat, een slijtvast balletje, via hun start-up Rollar. De student-ondernemers hebben onlangs 40.000 euro hbo-take-off-subsidie gekregen, waarmee ze hun onderneming doorontwikkelen en het product uiteindelijk op de markt willen brengen.

De start-up Rollar is opgericht door HvA-studenten Hugo Tak, Klaas-Jan van der Poel, Milan de Milliano (Mechanical engineering) en Michael van Tulder (inmiddels alumnus HBO-ICT). Zij begonnen hun samenwerking tijdens de minor Start up your Business in Technology (SYBIT) aan de HvA. In deze minor leren studenten een onderneming opzetten rond een technisch product.

Het team wilde iets bedenken dat de zichtbaarheid van blinde en slechtziende mensen vergroot. Maar tijdens hun marktonderzoek kwamen zij er al snel achter dat deze groep vooral hinder ondervindt van iets anders; namelijk snel slijtende taststokpunten.

Alleen zijwaarts

Dat zit zo: blinde en slechtziende mensen gebruiken meestal een taststok met een balletje, waarmee ze een relatief groot gedeelte van de grond kunnen aftasten. Deze balletjes kunnen alleen zijwaarts rollen. “Mensen leren met zo’n stok te lopen, terwijl ze van links naar rechts bewegen” vertelt Michael van Tulder. “Maar de bal draait niet mee wanneer je vooruit stapt, en door de weerstand slijt deze vervolgens veel sneller.”

Eerder prototype van Rollar

Dure grap

Verzekeraars vergoeden geen nieuwe balletjes, en dus kan de gebruiker telkens in de buidel tasten (een taststokpunt kost gemiddeld zo'n dertig euro). Daar moet toch iets aan te doen zijn, bedachten de studenten, die besloten om hun start-up hierop te richten. Zij gingen aan de slag en ontwierpen als eerste product een “omnibal’ die zowel voorwaarts als zijwaarts kan rollen. Deze taststokpunt maakten de aankomend ingenieurs zelf in een HvA-werkplaats.

Intussen kreeg het idee van de studenten bijval. Tijdens het overkoepelende event van de minor Ondernemerschap (het ‘Boost your Business Event) won team Rollar de prijs voor beste pitch. Met het bijbehorende geldbedrag wilden de student-ondernemers het balletje laten produceren, en de eerste oplages op de markt brengen.

Enigen met dit idee

Het liep anders; want tijdens gebruikerstesten met de doelgroep kwam nog allerlei feedback naar voren. Het Rollar-team heeft zo handige verbeterpunten meegekregen voor een ultiem slijtvast ontwerp. Momenteel is het team samen met een productiebedrijf bezig om een representatief prototype te ontwikkelen; iets dat mogelijk is dankzij de 40.000 euro take-off subsidie die Rollar dit jaar heeft ontvangen. De studenten kunnen nog niet te veel onthullen over het aankomende product, omdat het ze de enigen zijn die bezig zijn met dit idee.

Europees keurmerk

Het verbeterde prototype willen de studenten daarnaast opnieuw uitgebreid testen met de doelgroep, en duurzaamheids- en slijtagetests laten uitvoeren bij een externe partij. Een Europees keurmerk mag niet ontbreken. De studenten hopen dat de eerste taststokpunten begin 2024 in productie gaan.

Gedreven

Waarom geloven de studenten zo in dit product? “Eigenlijk wisten we hiervoor nog niets van blinde of slechtziende mensen. We hadden ook niemand in onze familie of vriendengroep die slechtziend was, of die een taststok gebruikte”, zegt Michael. “We hebben een nieuwe wereld ontdekt. Als je zoveel test met de doelgroep, dan gaat het van een idee naar een prangend probleem dat je echt wilt oplossen. We zijn nu nog sterker gedreven om een beter product op de markt te zetten.”



Rollar zoekt testgebruikers!

Bent u een taststok-gebruiker? Meld u aan als testgebruiker voor de zomerperiode! Vul daarvoor dit formulier in op de website van Rollar

Rollar heeft begin 2023 een Take-off-subsidie van 40.000 euro toegekend gekregen van Regieorgaan SIA. Naast Rollar kregen twee andere HvA-projecten de subsidie: Wastebase en SwitchCase. De ondernemers van SwitchCase ontwikkelden een handige verhuurservice voor reiskoffers in verschillende formaten. WasteBase wil een marktplaats starten waar producenten uit de Nederlandse industrie hun reststromen kunnen aanbieden aan student-ontwerpers en starters.

De feedback van gebruikers is essentieel, want alleen al de juiste grootte bepalen is geen sinecure: de bal moet een groot oppervlak kunnen aftasten, maar ook niet blijven haken. Ook moeten mensen het balletje gemakkelijk in hun zak kunnen meenemen (ook taststokken worden ingevouwen). Tot slot weegt mee: is de stok niet te zwaar? Michael: "Doordat de taststokken zo’n anderhavle meter lang zijn is het gewicht heel erg belangrijk. Elke gram extra voel je door het “hefboom” effect."