Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina
Evenement

Asian Power & Pop Culture

Over stereotypes, representatie en Aziatische popcultuur

AANMELDEN
(opent in nieuw venster)

Van bubble tea tot BTS: Aziatische popcultuur verovert de westerse mainstream. Toch blijven stereotypen en anti-Aziatisch racisme hardnekkig bestaan en is de impact ervan onderbelicht – denk maar aan hoe we vroeger gedachteloos Hanky Panky Shanghai zongen. In dit programma duiken we in de werking van beeldvorming, het belang van representatie, en de invloed van Aziatische popcultuur.

🗓️ Donderdag 17 april 2025
⏱️ 16.00 - 17.00 uur (inloop 15.30)
🫰 Mini-markt: 15.30 - 16.00 en 17.00 - 17.30
📍 FLOOR - Wibautstraat 3b
♿️ Rolstoelvriendelijk
💎 Gratis toegang

Van de Oscarwinnende film Everything Everywhere All At Once tot de ongekende populariteit van K-drama's en anime—Aziatische aanwezigheid is niet meer weg te denken uit het Westen. Maar terwijl de populariteit van Aziatische (animatie)films, series, strips en streetfood alsmaar groeit, blijven vooroordelen en stereotypes en andere vormen van anti-Aziatisch racisme hardnekkig voortbestaan. Ook in Nederland worstelen Aziatische gemeenschappen met schadelijke stereotypering en een gebrek aan herkenbare representatie in de media. Hoe beïnvloedt dat de manier waarop Aziatische mensen worden gezien en behandeld? En kan de opmars van Aziatische popcultuur helpen om deze beeldvorming te veranderen?

In dit programma gaat moderator Zoë Horsten in gesprek met actrice Roosmarijn Wind, schrijver en mediawetenschapper Reza Kartosen-Wong en radio-dj en presentator Mai Verbij over de impact van stereotypering, het belang van representatie, en de invloed van Aziatische popcultuur.

Asian pop(-up) mini-markt

Daarnaast kun je voor en na het gesprek op de Asian pop(-up) mini-markt je eigen origami vouwen, Aziatische snacks proeven en door strips en boeken bladeren. Proef, luister en praat mee over de kracht van representatie!

SPREKERS

Roosmarijn Wind

Roosmarijn Wind is actrice en studeerde aan de FAAAM. Ze speelde onder andere in 'Flikken Rotterdam', 'De Tatta's' en 'Misfit de Switch'. Ook speelde zij Luna in vaste cast van de jeugdserie 'SpangaS'. Zij is o.a. te zien zijn in de Duitse film 'Reingold' en speelt een rol in de Netflix-serie 'Happy Endings'. Ook was zij te zien in diverse TV-programma’s als ‘Weet ik Veel’, ‘That’s My Jam’ en ‘Voor Het Blok’. Roosmarijn was in 2023 kandidaat in het programma ‘Expeditie Robinson’.

Reza Kartosen-Wong

Reza Kartosen-Wong is docent Mediastudies aan de Universiteit van Amsterdam, schrijver en spreker. Hij was medeoprichter van VeryAzN, een baanbrekend on- en offline platform voor jonge Aziatische Nederlanders. De inzichten die Reza daar opdeed, leidden tot onderzoek naar de relatie tussen de media- en cultuurconsumptie van jonge Aziatische Nederlanders en hun vorming van culturele identiteiten.

Met zijn vrouw Chee-Han Kartosen-Wong begon hij Bongkar met Wongkar, een sociale onderneming die zich inzet voor een diverser en inclusiever media- en cultuurlandschap, en schreef hij verschillende kinderboeken met maatschappelijke invalshoeken. Naast kinderverhalen schrijft Reza regelmatig artikelen en geeft hij lezingen, talks en gastcolleges.

Mai Verbij

Mai Verbij is radio-dj, presentator en programmamaker. In 2017 was Mai één van de deelnemers van de BNNVARA Academy. Daarna vervulde ze verschillende functies in diverse radioprogramma's op NPO Radio 1, NPO Radio 2 en 3FM. Inmiddels is ze werkzaam bij NPO 3FM. Daar heeft ze een vast programma in het weekend onder de naam Mark en Mai. Ook presenteert zij de belbus in het consumentenprogramma Kassa. In de zomer van 2022 was ze als kandidaat te zien in het programma De Slimste Mens. Mai is regelmatig in radio- en televisieprogramma's te gast om te vertellen over Japan, het land waar zij haar roots heeft liggen.

Zoë Horsten (moderator)

Zoë Horsten is moderator, community organizer en creatieve producent. Met haar Chinese adoptie achtergrond onderzoekt ze thema’s als identiteit, inclusieve representatie en “sense of belonging”. Ze is betrokken bij Pan Asian Collective, waar ze o.a. anti-Aziatisch racisme memebattles organiseerde en productiemanager was van de Pan Asian Awards. Daarnaast werkt ze als producent voor organisaties zoals FIBER Festival, IDFA en Summer Dance Forever. In 2024 richtte ze Eastern Playgrounds op, een queer/Asian-led initiatief dat community-evenementen organiseert waar mensen met Aziatische roots samenkomen om cultuur, kunst en verbinding te vieren—van Mahjong en karaoke sessies tot food gatherings en creatieve samenwerkingen.