Van mbo naar hbo: studenten aan het woord
5 jun 2024 17:51 | StudentenzakenDe inschrijfdeadline voor studiejaar 2024-2025 is verruimd tot en met 1 juli 2024. Twijfel jij nog of je een hbo-opleiding wilt gaan volgen? Kijk dan ook eens op hva.nl/mbo. Daar vind je alles over doorstuderen, de verschillen tussen mbo en hbo, opleidingsvormen aan het hbo en meer. Of lees de ervaringen en bekijk de filmpjes in dit artikel!
Luc ging, na zijn mbo-opleiding, Ergotherapie studeren aan de HvA:
Een voorsprong
Ook Floor koos na het mbo voor Ergotherapie. Studeren aan het hbo is wel anders dan aan het mbo, maar als afgestudeerde mbo’er heb je soms wel al waardevolle voorkennis, vertelt ze: “Ik heb de opleiding Mbo-Verpleegkundige afgerond. Ik vind het hbo zwaarder dan het mbo, maar ik had in het begin wel een voorsprong omdat ik al verpleegkundige ben. Tijdens deze opleiding krijg je veel les over neurologie, en deze basiskennis had ik al. Ook door mijn stage-ervaringen als verpleegkundige had ik een voorsprong op mijn medestudenten uit het voortgezet onderwijs. De kennis die ik hier al had meegekregen kon ik bij mijn eerste toetsen makkelijker toepassen.”
Xavier ging na zijn mbo-opleiding ICT-Beheerder de Associate degree Cyber Security volgen aan de HvA. “Tijdens een open dag voelde de sfeer bij de opleiding gelijk goed. Heel persoonlijk. Ik kon bij een studentvoorlichter terecht met al mijn vragen over de overgang van mbo naar hbo. Hij wist me te vertellen dat de stap niet groot hoeft te zijn, als je je huiswerk maar vanaf het begin doet. Dat was het laatste zetje dat ik nodig had.”
Twijfel jij nog of je aan het hbo wilt studeren en kan je wel wat hulp gebruiken? Plan dan een gesprek in met een keuzecoach van de HvA! Dit is helemaal gratis en kan op een moment dat jou uitkomt.
Theorie en praktijk
Het is niet per se zo dat het hbo alleen maar theoretisch is, vertellen Floor en Xavier. “Ik krijg van veel docenten les die ook nog als ergotherapeut of in een ander beroep werken dat relevant is voor ergotherapie,” vertelt Floor. "Hierdoor hebben we veel praktijkgerichte lessen, wat ik zelf heel prettig vind.”
Xavier: “De zogenaamde boosterweken vond ik bij mijn opleiding heel waardevol. Ieder blok zijn er twee momenten waarop je workshops volgt en college krijgt van diverse gastsprekers uit het bedrijfsleven. Die link met de praktijk is fijn.”
Even wennen
Kimberly koos voor de Lerarenopleiding Geschiedenis. Al op het mbo voelde ze dat ze verder wilde leren. “Het eerste jaar was niet makkelijk.”, geeft ze aan. “Ik heb mijn best moeten doen om mijn schrijfvaardigheid op hbo-niveau te krijgen. Ook moest ik wennen aan de hoeveelheid lesstof. Maar als je bereid bent om aan de slag te gaan, lukt het.”
Dat horen we inderdaad vaker. Uit onderzoek blijkt ook dat mbo-studenten in het eerste jaar meer moeite hebben met de opleiding dan havisten. Daarentegen doen ze het in de jaren daarna juist heel goed. Studenten die van het mbo komen zijn vaak wat ouder en zeker gemotiveerd.
Jennifer startte na haar mbo-opleiding Schoonheidsspecialist aan de Lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn. “Ik vroeg me aan het begin van de opleiding af of het me zou lukken. Voor mij is het belangrijk om goed te plannen.”, licht ze toe. “Het gaat erom dat je de vakken zelf goed leert, zodat je het kunt overdragen aan (v)mbo-leerlingen die later in de zorg willen werken. En ja: als je een goede docent wilt worden, moet je er tijd in stoppen.”
Als je bereid bent om aan de slag te gaan, lukt het.
Goed plannen
Ook Floor herkent dit: “Tijdens mijn opleiding Verpleegkundige had ik veel motivatie en doorzettingsvermogen. Ik zag de eindstreep en daardoor had ik de motivatie om door te gaan. Op het hbo is het tempo hoger dan op het mbo. Dan heb je die motivatie ook echt nodig.” Ook bij haar komen haar planvaardigheden goed van pas: “Door mijn examens als verpleegkundige op het mbo moest ik veel dingen plannen met mijn examinator. Het plannen op het hbo doe ik nog steeds, want het geeft mij overzicht van wat ik moet doen en wanneer ik het moet doen.”
Xavier: “Als ik na een programmeeropdracht tijd over had, werkte ik alvast vooruit. Zo creëerde ik speling. En als ik toch een keertje vastliep, kon ik altijd terecht op Discord waar docenten en studenten met elkaar sparren over alles wat met de opleiding te maken heeft. Je bent hier echt onderdeel van één grote community.”
Vrienden maken
Het kan best spannend zijn als je van het mbo komt, omdat je niet weet of er ook nog andere studenten vanuit het mbo in je klas zitten. “In mijn klas zitten veel medestudenten die van de havo komen,” vertelt Floor. “Het verschil tussen de havo en het mbo merkte ik wel eventjes, maar later in de weken niet meer. Ik kan namelijk tijdens projectlessen veel ervaringen en kennis delen met mijn medestudenten. Hierdoor maak je wel makkelijk nieuwe vrienden.”
Wat de stap naar het hbo ook spannender kan maken, is als studenten geen voorbeeld in de familie hebben. De zogeheten ‘eerstegeneratiestudenten’. Voor deze studenten is er het Tune-In programma waar ze aan het begin van het eerste jaar op een leuke manier kennismaken met het hbo en met medestudenten, studievaardigheden aanleren en hun zorgen kunnen delen.
Het verschil tussen de havo en het mbo merkte ik wel eventjes, maar later niet meer.
Thijmen ging na zijn mbo-opleiding de Associate degree Smart Media Production doen aan de HvA:
Kennis verbreden
Naomi studeerde ook aan het mbo en wil met kinderen en jongeren werken. Ze koos daarom voor de hbo-opleiding Pedagogiek. Ze ziet echt het verschil met het mbo: meer schrijven en theorie bestuderen. “Ik ben slechthorend maar vanuit de opleiding wordt hier goed rekening mee gehouden. Vanaf de eerste dag ervaar ik een hele fijne en gemoedelijke sfeer.” Ook kunnen studenten met speciale behoeften bij de HvA terecht voor ondersteuning en zijn er verschillende studentenplatforms waarbij je je kunt aansluiten. Naomi heeft de smaak te pakken en wil zelfs doorstuderen.
Xavier heeft ook al een goed beeld van zijn toekomst: “Over vijf jaar hoop ik als cybersecurityspecialist bij een groot bedrijf of bank te werken. Maar eerst ga ik nog even door met studeren, ik heb besloten in te stromen in het derde jaar van HBO-ICT. Ik ben nog jong en het voelt goed om straks een bachelordiploma op zak te hebben. En om nog even onderdeel te blijven van deze hechte club.”
Ook Jennifer denkt erover om door te studeren. “Misschien dat ik de masteropleiding ‘Special Educational Needs’ ga volgen. Op elke school kom je leerlingen tegen met bijvoorbeeld autisme of ADHD.”
Floor: “Als je een hbo-opleiding wilt gaan volgen, zou ik zeggen: doen! Het is even wennen van mbo naar hbo, maar als je het echt wilt en gemotiveerd bent, dan is ‘t het zeker waard. Je kennis wordt meer verbreed wanneer je een hbo-opleiding volgt.”
Meer weten?
Wil je meer weten over de overstap van mbo naar hbo? Bekijk dan de pagina voor mbo’ers op hva.nl .