Verliefd op Barcelona - Dajour Dienaar
Gepost op: 30 jun 2023 | AZ faculteit Digitale Media en Creatieve IndustrieOp het moment dat je boven Barcelona airport vliegt, zie je al meteen dat deze stad het allemaal heeft: de blauwe zee, het strand, honderden glinsterende lampjes die de stad verlichten en de bergen.
Ik was vijftien jaar oud toen ik voor het eerst naar Barcelona ging. Mijn oudere zus liep daar toen haar stage. Het was meteen liefde op het eerste gezicht: de gezellige straatjes, het lekkere eten, het strand, de marktjes, de winkels. Toen ik naar de fontein show ging voorbij placa España wist ik het zeker: ik ga hier later ook voor een langere tijd wonen. Heel toevallig was dit jaar de eerste keer dat de Hva met scholen in Barcelona ging samenwerken. Ik kon alleen maar denken dat het zo had moeten zijn.
Als de HvA bepaalt heeft wie naar welke bestemming gaat, krijg je een mail. Ik was aan het eten bij mijn zus en ik durfde niet te kijken. Toen m’n zus de mail opende begon ze meteen te schreeuwen en te joelen. Er waren geen woorden nodig, ik wist al meteen: IK GA NAAR BARCELONA!
Voorbereidingen
Het beste is om zo snel mogelijk te beginnen met huisvesting zoeken. Eerst heb ik research gedaan naar de buurten in Barcelona. Daar kwam uit dat het in El Reval en bij de Rambla het eigenlijk het minst veilig is. De leuke buurten zijn eigenlijk: Gotico, Born, Gracia of de veiligste buurt, waar ik heb gewoond, L’ Eixample. Deze buurt kan ik erg aanraden! Er zijn brede straten, veel leuke lunchplekken, veel van Gaudi (als je van architectuur houdt) en de winkels zijn niet ver lopen. Zelf heb ik via via een mooie kamer kunnen regelen, met balkon, voor 580 euro per maand. Veel van mijn vrienden hier woonde in hele grote huizen met 7 mensen in totaal, dit wordt vaak via een agency gedaan zoals Spotta Home of Idealista. Vaak betaal je dan wel meer huur en moet je soms twee maanden borg betalen. Hierom is het heel belangrijk dat je voordat je weer weg gaat overal filmpjes en foto’s van maakt. Het gebeurt best vaak dat ze de borg onterecht inhouden. Ook kan ik aanraden iets met je telefoon provider te regelen! Ik heb onbeperkt op alles, maar na drie maanden kreeg ik toch het bericht dat zoveel in het buitenland zijn niet als ‘normaal’ wordt gezien en dan krijg je zo even de drie dubbele rekening…
Na een half jaar was het dan eindelijk zo ver. Ik had zelf drie grote koffers mee, nu vond iedereen dat overdreven maar ik had ook beddengoed etc. allemaal zelf mee. Als je in januari aankomt in Spanje, kan het echt best wel koud zijn de eerste maanden, Ik ging helemaal alleen, een week voor school begon, al die kant op. Ik denk dat dat erg prettig is aangezien je dan alvast kan wennen aan je nieuwe omgeving. Ik vond het super spannend en toen ik aankwam leek alles nog een droom. De eerste avond heb ik meteen in de Erasmus-whatsappgroep van onze school gevraagd of er mensen waren die gezellig een drankje wilde doen. Het is spannend om buiten je comfort zone te gaan, maar zo maak je nieuwe vrienden. Ik ben blij dat ik dit gedaan heb, want hier heb ik super leuke vriendinnen aan overgehouden.
De universiteit (UIC)
De universiteit is met de bus goed te bereiken. Vanaf mijn huis was dit een half uurtje. Het ligt wel wat meer bij de bergen, dus niet echt in de stad. Ik had van dinsdag tot vrijdag les, vaak vier tot zes uur per dag. Er waren rond de vijftien internationals op deze campus, de andere studenten waren allemaal locals. Dit heb ik als leuk ervaren omdat je zo ook mensen uit Barcelona leert kennen. De manier van les geven is heel anders. Het leek meer een beetje op ons middelbare onderwijs. Zo is aanwezig zijn ook verplicht en wordt er echt van je verwacht dat je actief mee doet in de les. Voor beide krijg je ook een cijfer. Verder lag het niveau wel een stuk lager en is de algemene kennis van Spanjaarden wel iets lager dan die van ons. Ik heb hier geen problemen mee gehad, zo hou je meer tijd over voor leuke dingen!
Mijn routine
Helaas heb ik niet remote kunnen werken voor het bedrijf waar ik al werkte, mocht je dit kunnen regelen zou ik het zeker aanraden. Hierdoor had ik zeeën van tijd. Vrijdag tot en met maandag had ik vrij, dan ging ik vaak met vrienden wat leuks doen: picknicken, naar het strand, uitgaan, naar festivals, de stad verkennen, lunchen, noem het maar op. Doordeweeks ging ik gewoon naar school, maar ging ik in de avond toch vaak ook nog wel een drankje doen. Zelf ben ik ook tripjes gaan plannen naar Sevilla, Costa Brava en Ibiza. De vliegtickets zijn goedkoop en als je in een hostel slaapt is het goed te doen. Ook organiseert Erasmus vaak van dit soort georganiseerde trips.
Kosten
Mijn huur was 580 euro per maand, inclusief alles. Aan boodschappen was ik vaak rond de vijftien euro per week kwijt. Voor uit eten ben je vaak wel 30 euro per persoon kwijt en voor de metro was ik voor tweeënhalve maand 40 euro kwijt. Per maand ging bij mij alles wat binnenkwam er ook gewoon weer net zo hard uit… Dit komt neer op 1400 euro.
Tips voor Barcelona
- Ga in de Erasmus groepsapp van je universiteit.
- Er zijn ‘Nederlanders in Barcelona’ whatsapp groepen, dit kan handig zijn voor het vinden van een kamer.
- Ga niet alleen maar met Nederlanders om, verbreed je netwerk. Internationale vrienden zijn superleuk.
- Volg Erasmus Barcelona op Instagram voor allerlei leuke georganiseerde feesten en tripjes naar andere steden of landen, zoals Marokko bijvoorbeeld.
- Neem een studentenopenbaarvervoerkaart. Dit kost 40 euro voor 90 dagen ongelimiteerd reizen.
- Download Cabify en Freenow, Uber werkt niet in Barcelona.
- Voor gratis entree in de clubs volg: Rumba List, Shaz List en Aashi List.
- Neem een creditcard. Voor veel dingen kan je alleen kaartjes halen of reserveren met een creditcard.
- Ga naar andere plekken in de buurt. Zelf ben ik naar Sevilla, Costa brava en Ibiza geweest. de vluchten waren vaak maar rond de 30 euro.
- Spaar!! het leven is hier zeker goedkoper, maar je wilt allerlei leuke dingen doen, omdat je genoeg vrije tijd hebt. En als je hier wilt werken, moet je een nummer aanvragen wat lang duurt, dus vaak lukt dat niet.