Programma
Het traject duurt maximaal een jaar en bestaat uit twee onderdelen: - Het opleidingstraject van 5 maanden - Werken en leren in de praktijk 5 maanden
Het opleidingstraject
Het programma duurt 5 maanden waarbij je op woensdagen zelf in de schoolbanken zit. Het studieprogramma bestaat uit een stevige pedagogische, vak- inhoudelijke en methodische basis. Je verwerft alle kennis en vaardigheden die je nodig hebt om te kunnen werken in de jeugdzorg en je ontwikkelt je binnen een jaar tot startbekwaam jeugd en gezinsprofessional. Tijdens de eerste 5 maanden is er ook een uitgebreide werkveld oriëntatie en komt de matching met je toekomstige werkplek tot stand. De modules zijn zó opgezet dat je hetgeen wat je leert na de eerste 5 maanden in je eigen praktijk kunt toepassen.
Tijdens het hele traject word je begeleid door je studievoortgangsbegeleider. Er is elke twee weken ruimte voor een individueel gesprek. Je leert ook van je medestudenten; met hen kom je elke andere week samen voor supervisie/ intervisie.
Werken en leren in de praktijk
Na de eerste 5 maanden ga je starten in de jeugdzorgpraktijk. Want daar pas je toe wat je tijdens je theorielessen leert en ontwikkel je jouw vaardigheden als jeugdzorgwerker. Je krijgt dan een arbeidscontract binnen de werkplek waarmee je een match hebt verkregen in de eerste 5 maanden. Je staat er natuurlijk niet alleen voor en wordt begeleid door ervaren jeugdzorgprofessionals binnen de werkplek. Gedurende deze periode heb je eens in de 2 weken op woensdag een lesdag (terugkom-onderwijs) binnen de HvA locatie.
Deelnemende werkgevers
Voor het zij-instroomtraject jeugd en gezinsprofessional zijn de volgende organisatie betrokken
- IHUB: https://ihub.nu/(opent in nieuw venster)
- Jeugdbescherming regio Amsterdam; https://www.jeugdbescherming.nl/(opent in nieuw venster)
- Partners voor Jeugd: https://www.partnersvoorjeugd.nl/(opent in nieuw venster)
- Leger des Heils; https://www.legerdesheils.nl/zorg/jeugdbescherming(opent in nieuw venster)
- Levvel: https://www.levvel.nl/(opent in nieuw venster)
- Ouder Kind Team Amsterdam (OKT): https://oktamsterdam.nl/(opent in nieuw venster)
- Leger des heils: https://www.legerdesheils.nl/(opent in nieuw venster)
- Cordaan: https://www.cordaan.nl/(opent in nieuw venster)
- HvO Querido: https://hvoquerido.nl/(opent in nieuw venster)
- Blijf Groep: https://www.blijfgroep.nl/ (opent in nieuw venster)
- Stichting Timon: https://www.timon.nl/(opent in nieuw venster)
- Jeugdteam Zaanstad: https://www.jeugdteamzaanstad.nl/(opent in nieuw venster)
- Stichting Philadelphia: Home - Philadelphia
Resultaat
Aan het einde van het traject volgt natuurlijk een beoordeling. Dat doen we met een bekwaamheidsassessment. Tijdens dit assessment laat je zien dat je weet hoe je methodisch en volgens de richtlijnen van het Jeugdzorgwerk een gegeven praktijksituatie aanpakt. Wanneer de beoordeling voldoende is ontvang je een certificaat waarmee je als jeugd- en gezinsprofessional kunt werken binnen de organisatie waar je bent opgeleid.