De training in het kort
De verdiepingstraining gaat nader in op begeleidingsvragen die zich voordoen bij het begeleiden van studenten. Daarmee wordt gewerkt aan het verbreden en verdiepen van de competenties van de werkplekbegeleiders. Competentiegerichte werkplekbegeleiders leren de studenten situaties herkennen waarin zij zich kunnen ontwikkelen en zijn gericht op zelfsturing van de student. De training wordt incompany aangeboden.
Programma
De verdiepingstraining bestaat uit 4 dagdelen. In de training ga je afwisselend aan de slag met theorie en oefeningen over het leren en begeleiden van studenten in een competentiegerichte leeromgeving. Iedere bijeenkomst krijg je praktische opdrachten mee die je gebruikt in het begeleiden van je studenten. In de daarop volgende bijeenkomst bespreken we de opdrachten. Reflecteren op het eigen handelen is een essentieel aspect van de begeleiding.
- Doelen
- Oefenen in het ontwerpen/gebruiken van instrumenten en inzichten om het leren van de student te ondersteunen. Via reflectiemodellen krijg je inzicht hoe studenten leren en wat dit betekent voor het begeleiden.
- Gebruikmaken van observaties, je eigen deskundigheid, je begeleidingsvaardigheden en gerichte (leer)werktaken om de competentieontwikkeling van studenten te stimuleren.
- Leren ruimte te geven aan studenten om de eigen onderwijsstijl te ontwikkelen.
- Leren hoe je studenten begeleidt op het (leren) formuleren van leerdoelen.
Doelgroep
Je bent een leraar in het voortgezet onderwijs/mbo op een van de (aspirant) opleidingsscholen die al enkele jaren een student van de lerarenopleiding begeleidt.
Trainingsdagen
Deze training wordt incompany georganiseerd. De data worden in onderling overleg vastgesteld.
Kosten
De kosten voor bedragen € 3.224,- per opleidingsschool.
Toelating
Je hebt de basistraining Werkbegeleiding voor Opleidingsscholen afgerond en je begeleidt een student van een lerarenopleiding.
Tijdsinvestering
4 dagdelen verspreid over minimaal 8 weken. De studielast bedraagt 5 uur per bijeenkomst: 3,5 uur contacttijd en 1,5 uur voorbereiding. De totale studielast bedraagt 20 uur.
Groepsgrootte
Minimaal 8 en maximaal 16 deelnemers.
Heb je een vraag?
Neem contact met ons op
- Neem voor inhoudelijke vragen contact op met de cursuscoördinator Johan Stip.
- j.stip@hva.nl(opent in nieuw venster)
- 06-2115 7292(opent in nieuw venster)
- Neem voor overige vragen contact op met Team Leven Lang Ontwikkelen FOO
- teamllo-foo@hva.nl(opent in nieuw venster)
- 020-599 55 63(opent in nieuw venster)