Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

De cursus in het kort

Spelen is voor kinderen een essentiële dagelijkse activiteit. De cursus Test of playfulness-NL geeft je de mogelijkheid om als ergotherapeut dit assessment uit te voeren en interventies te ontwikkelen. Je leert over het belang van playfulness en spel. Na afloop van deze cursus kun je de Test of Playfulness (ToP) en de Test Of Environmental Supportiveness (TOES) gebruiken in je eigen beroepspraktijk.

Schrijf je in
(opent in nieuw venster)

Programma

Het TOP&TOES-NL assessment wordt gebruikt bij kinderen bij wie spelen niet vanzelfsprekend verloopt en waarbij ouders, leerkrachten of andere zorgprofessionals zich zorgen maken. Op dag 1 van de cursus focussen we op de theorie en achtergrond van spel en speelsheid, en beoordelen we gezamenlijk de eerste casus. Op dag 2 ga je in kleine groepen verder met het beoordelen van meerdere casussen, onder begeleiding van een ervaren ToP-scorer.

Inhoud cursus
  • Introductie over spel, het model van playfulness, onderliggende theorieën en huidige inzichten rondom spelen van kinderen.
  • De ontwikkeling van de ToP&TOES-NL.
  • Informatie over de psychometrische eigenschappen van ToP&TOES-NL.
  • In subgroepen leren scoren en interpreteren van de ToP&TOES-NL met behulp van video opnames.

Doelgroep

Kinderergotherapeuten.

Cursusdagen

Deze cursus vindt plaats op cursus donderdag 13 november 2025 (08.30-17.00) in Amsterdam, vrijdagochtend 14 november 2025 (Amsterdam of online) en vrijdag 23 januari 2026 (online, ochtend).

Kosten

De cursus kost € 480 (inclusief de manual). Het studiemateriaal (sheets) en de manual van de assessments ontvang je bij de start van de cursus.

Toelating

Geen toelatingseisen.

Tijdsinvestering

De cursus bestaat uit 1 lesdag van 9.00-17.00 uur op locatie, en 2 middagen van 13.00 tot 17.00 online.

Groepsgrootte

Maximaal 40 personen.

Waarom deze cursus?

  • Je kent de waarde en de inhoud van het instrument en beheerst de uitvoering van de TOP/TOES-NL binnen aangereikte casuïstiek.
  • Je kan de uitkomsten van de TOP/TOES-NL samen met kinderen, ouders en leerkrachten bespreken en vertalen naar het kader van de ontwikkeling van playfulness en spel vanuit je rol als ergotherapeut.
  • Door reflectie en intervisie tijdens de terugkom-ochtend krijg je zicht op de waarde en aandachtspunten in het uitvoeren van de TOP/TOES in je eigen casuïstiek en inzicht in de aandachtspunten voor het implementeren in je eigen praktijk.

Jouw docenten

  • Margo van Hartingsveldt

    Lector Ergotherapie – Participatie en Omgeving

    Margo van Hartingsveldt is lector Ergotherapie – Participatie en Omgeving en heeft meer dan 25 jaar ervaring als (kinder)ergotherapeut in de zorg en het onderwijs. In 2014 promoveerde zij met haar proefschrift Ready for Handwriting, waarin zij de WRITIC ontwikkelde, een meetinstrument voor oudste kleuters.

    Margo Hartingsveldt, lector Ergotherapie – Participatie & Omgeving
  • Koen van Dijk

    Docent-onderzoeker

    Koen van Dijk is docent-onderzoeker bij het HvA-lectoraat Ergotherapie - Participatie en Omgeving en kinderergotherapeut. In 2007 behaalde hij de master in Occupational Science met een validatieonderzoek naar de School AMPS in Nederland. Hij is lid van de Adviesraad Kind en Jeugd van Ergotherapie Nederland. Daarnaast doet hij onderzoek naar onder andere de match tussen kind en rolstoel binnen het OPTIMA-project.

    Koen van Dijk HvA docent-onderzoeker lectoraat Ergotherapie
  • Els Spaargaren

    Kinderergotherapeut en paramedisch manager kinderrevalidatie Amsterdam UMC

    Els Spaargaren is manager van de kinderrevalidatie en leidt een team van paramedici die academische zorg, onderzoek en onderwijs bieden binnen de afdeling en het Emma Kinderziekenhuis. Els studeerde in 1999 af als ergotherapeut aan de HvA en voltooide in 2005 de European Masters of Science in Occupational Therapy. Spelen en kunnen meedoen zijn altijd een rode draad in haar werk geweest.

  • Rianne Jansens

    Docent-onderzoeker Ergotherapie, PhD student P4Play

    Rianne Jansens is promovendus in een Europees doctoraal programma dat zich richt op spelen, speeldeprivatie, de fysieke en sociaal-culturele omgeving, en beleidskwesties. Ze studeerde in 1987 af als ergotherapeut in Gent en behaalde in 2011 de European Master of Science in Occupational Therapy. Na 12 jaar ervaring met kinderen en jongeren met diverse mogelijkheden en beperkingen, begon ze bij Hogeschool Zuyd als docent en later ook als onderzoeker. Het thema spelen is een rode draad in haar carrière als ergotherapeut.

    Rianne Jansens, Docent-onderzoeker Ergotherapie, PhD student P4Play

Heb je een vraag?

ToP Scoreformulier

cursisten tijdens les in klaslokaal

Mogelijkheid om het ToP scoreformulier te downloaden en te gebruiken. Het formulier in invulbaar.

Download het formulier

TOES scoreformulier

cursisten lopen trap op

Mogelijkheid om het TOES scoreformulier te downloaden en te gebruiken. Het formulier in invulbaar.

Download het formulier