De cursus in het kort
Ben je een ervaren professional zonder docentenopleiding en wil je jouw vakkennis beter overbrengen op mbo-studenten? Ons PDG-traject helpt je de nodige didactische en pedagogische vaardigheden te ontwikkelen. Of je nu entreestudenten lesgeeft, scrumt of gepersonaliseerd onderwijs aanbiedt, er is aandacht voor diverse onderwijsmethoden. Je leert je ontwikkeling te sturen en kritisch te reflecteren, zo vorm je een sterke beroepsidentiteit. We bieden je de tools voor een succesvolle mbo-docent!
Programma
De opleiding helpt je aan de benodigde pedagogische-didactische kennis en vaardigheden. Zo ben je naast professional in je vak, ook professional in het onderwijs. Je volgt 16 bijeenkomsten waarin je een vertaling maakt van de theorie naar de praktijk. In het werkplekleren oefen je je nieuwe vaardigheden in beroepssituaties en krijg je feedback. De situaties nemen toe in complexiteit, terwijl de ondersteuning afneemt. Ondertussen blijf je reflecteren op je handelen. Er is veel uitwisseling tussen deelnemers. Dat is prettig, want er zijn eisen aan je kennis en kunde. Je moet kunnen plannen, organiseren, samenwerken en prioriteren. Je richt je op het behalen van de 3 bekwaamheidseisen voor leraren: vakdidactisch, pedagogisch en professioneel bekwaam. Deze zijn vertaald naar 6 beroepstaken over de docent.
- Zes beroepstaken
- De docent draagt er zorg voor dat hij professional is en blijft.
- De docent ontwikkelt een onderwijsprogramma.
- De docent voert een onderwijsprogramma uit.
- De docent begeleidt de studenten tijdens de leerloopbaan.
- De docent is actief betrokken bij de beroepspraktijkvorming.
- De docent construeert, hanteert en evalueert beoordelingsinstrumenten.
Doelgroep
Je werk als docent in het mbo en beschikt nog niet over de benodigde pedagogische- en didactische bekwaamheid.
Cursusdagen
Het traject start in februari 2025 en de bijeenkomsten vinden plaats op woensdag. Voor incompany trajecten wordt de startdatum en lesdag in overleg met het ROC of vakschool vastgesteld.
Kosten
De kosten bedragen € 7.995. Dit bedrag is exclusief studieboeken, maar inclusief overig studiemateriaal en een lunch op lange opleidingsdagen. De totaalprijs van de aan te schaffen boeken is ongeveer € 200,-. Het ROC of de vakschool waar je werkzaam bent kan subsidie aanvragen voor dit traject.
Toelating
Je hebt een bachelor- of master werk- en denkniveau of kunt dit aantonen. Daarnaast ben je als docent werkzaam bij een ROC of vakschool, met een omvang van minimaal 0,4 fte. Je geeft minstens 8 uur per week les en hebt een takenpakket waarin je de opdrachten uit dit traject kunt uitvoeren. Jouw werkgever geeft een Geschiktheidsverklaring af en zorgt dat er een coach en veldassessor beschikbaar is.
Tijdsinvestering
In totaal 60 ECTS (1.680 uur). Dit bestaat uit 840 uur studietijd (bijeenkomsten, literatuur, opdrachten, lesbezoeken) en werkplekleren 840 uur (begeleiding, intervisie, opdrachten, uitvoering docenttaken).
Groepsgrootte
De groepsgrootte varieert.
Heb je een vraag?
Neem contact met ons op
- Neem voor organisatorische vragen contact op met Team Leven Lang Ontwikkelen FOO
- teamllo-foo@hva.nl(opent in nieuw venster)
- Neem voor inhoudelijke vragen contact op met Lidewiet Driessen
- l.w.driessen@hva.nl(opent in nieuw venster)