De masterclasses in het kort
Ben jij bevoegd docent in het vo of het mbo en heb je behoefte aan verdieping of het opfrissen van je kennis? Schrijf je dan in voor één van de masterclasses voor docenten. In 2 dagdelen word je ondergedompeld in thema’s als AI en Computational Thinking, Creatief Denken en Schrijven en Polariserende onderwerpen in de klas. In deze masterclasses worden theorie en wetenschappelijke inzichten gekoppeld aan jouw dagelijkse onderwijspraktijk, waardoor je de opgedane kennis meteen kunt toepassen.

Programma
Als lerarenopleider is de Hogeschool van Amsterdam dé expert in het opleiden en professionaliseren van docenten. Met een nascholingsaanbod van wisselende masterclasses kun je snel en effectief je kennis bijspijkeren en ondersteunen wij jou als docent bij het vormgeven van je lessen. Naast de praktische toepasbaarheid van de kennis die je opdoet, hebben deze masterclasses ook op een andere manier toegevoegde waarde. Zo leer je collega’s van verschillende scholen en mogelijk van andere vakken kennen, kun je ervaringen met elkaar uitwisselen en word je gestimuleerd om vanuit een nieuw perspectief naar vraagstukken uit je eigen praktijk te kijken.
- Over het programma
De volgende masterclasses worden komend schooljaar aangeboden (titels zijn klikbaar):
Wanneer polarisatie in de samenleving toeneemt, zie je dit ook terug in de klas. Zo zorgt het Israël-Palestina conflict momenteel op veel scholen voor spanning. Als docent sta je hiermee voor een uitdaging. Want hoe bespreek je een gevoelig onderwerp zonder dat dit leidt tot een conflict? Hoe en waar stel je grenzen, maar nodig je ook uit en maak je ruimte voor het stille midden? In deze masterclass leer je wat vanuit de literatuur de meest constructieve positie is om als docent in te nemen om je leerlingen/studenten te begeleiden naar meer begrip en respect voor elkaar.
In deze masterclass word je meegenomen in de doelen en de praktijk van effectief en verantwoord onderwijs in creatief denken, schrijven en spreken in jouw klassen. Je leert wat creatief denken is en krijgt handvatten aangereikt om taken en lessen vorm te geven, (peer) feedback te organiseren én ontwikkelingsgericht te toetsen hoe jouw leerlingen vooruitgaan in hun creatieve taalgebruik. We gaan praktisch en ervaringsgericht aan de slag, op basis van inzichten uit recent en prikkelend onderzoek.
In deze masterclass leer je wat computational thinking (CT) is en hoe je CT in je lessen kunt integreren om ervoor te zorgen dat leerlingen kritisch leren nadenken en effectief kunnen handelen in een steeds digitaler wordende wereld. Daarnaast ontdek je de werking van Large Language Models, zoals ChatGPT, en gaan we aan de slag met het inzetten van ChatGPT in jouw vaklessen.
Op basis van concrete situaties en voorbeelden word je begeleid in het gebruik van literatuuronderwijs dat gericht is op het ontwikkelen van aspecten van burgerschap van leerlingen en studenten. Voor deze masterclass is voldoende beheersing van het Engels noodzakelijk.
De didactiek van spreken, luisteren en gesprekken vormt voor veel docenten een interessante uitdaging. Veel leerlingen moeten spreekdurf ontwikkelen en docenten hebben vaak vragen over hoe ze leerlingen het beste kunnen aanmoedigen en laten groeien in hun mondelinge vaardigheden. In deze masterclass leer je hoe je spreekdurf aan kunt moedigen, wat beproefde principes zijn voor effectief onderwijs in mondelinge vaardigheden, hoe je leerzame peer feedback kunt organiseren en wat de plek van onderwijs en toetsing van de mondelinge vaardigheden kan zijn in jullie schoolcurriculum. De huidige en gewenste praktijk op je school is onderwerp van gesprek.
Je krijgt informatie over manieren waarop peer feedback op verschillende niveaus en voor verschillende taalvaardigheden in de moderne vreemde talenles ingezet kan worden, met als doel zelfregulatie met betrekking tot taalontwikkeling van de leerling/student te bevorderen. Je wordt tevens begeleid bij het ontwerpen van een instrument op dit gebied dat past binnen de eigen lespraktijk.
Doelgroep
Je bent een bevoegd docent en je werkt in het voortgezet onderwijs of mbo. Bij sommige masterclasses wordt uitgegaan van specifieke vakkennis. Kijk bij de verschillende masterclasses of je tot de doelgroep behoort.
Lesdagen
Literatuur en Burgerschap (3 en 17 nov. 2025), Effectieve didactiek van mondelinge vaardigheden in de les Nederlands (13 en 27 nov. 2025), Peer Feedback in de moderne vreemde talen les (28 nov. en 12 dec. 2025), Creatief Denken en Schrijven (27 januari en 3 februari 2026), AI & Computational Thinking (3 en 10 maart 2026) en Polariserende Onderwerpen in de Klas (18 en 25 mei 2026).
Kosten
De kosten bedragen € 660,- per deelnemer per masterclass.
Toelating
Je bent een bevoegd docent in het mbo of vo (in het bezit van een eerste- of tweedegraads bevoegdheid of PDG).
Tijdsinvestering
Een masterclass bestaat uit 2 bijeenkomsten van ieder 3 uur. Daarnaast dien je rekening te houden met 2 tot 3 uur voorbereiding.
Groepsgrootte
De groep bestaat uit minimaal 8 en maximaal 16 deelnemers.
Wat levert deze masterclass je op?

- Je krijgt de meest recente wetenschappelijke inzichten op verschillende thema’s.
- Je krijgt praktische handvatten voor het toepassen van deze wetenschappelijke inzichten in je lessen.
- Je hebt de mogelijkheid om met collega’s uit het land in leernetwerken te participeren.
Heb je een vraag?
Neem contact met ons op
- Neem voor vragen contact op met Team Leven Lang Ontwikkelen FOO
- 020 5995563(opent in nieuw venster)
- teamllo-foo@hva.nl(opent in nieuw venster)