De cursus in het kort
Ongewenst gedrag en integriteitsschendingen komen voor in allerlei organisaties en branches. Het ontbreekt in deze organisaties vaak aan een cultuur die tegenwicht biedt aan misstanden. Op welke ‘early warning’ signalen van ongewenst gedrag en integriteitsschendingen moet jij als professional letten en hoe maak je een kwetsbare cultuur veiliger en weerbaarder? Dat staat in deze masterclass van drie dagdelen centraal.
Programma
In de cursus kijken we met een organisatiecultuurbril naar het ontstaan van misstanden en ongewenst gedrag. We zoomen in wat een cultuur kwetsbaar maakt voor ongewenst gedrag – zogeheten red flags – en hoe je als professional kunt optreden wanneer je red flags signaleert. Centraal staat de vraag hoe jij als professional risico’s en signalen vroegtijdig herkent in de cultuur en hoe je red flags in teams en de organisatie aanpakt.
- Inhoud cursusprogramma
Wat kan je van de drie dagdelen verwachten?
► Dagdeel 1: Red flags in de cultuur signaleren. Wat zijn red flags en hoe herken je ze in teams?► Dagdeel 2: Red flags in je eigen praktijk signaleren. Welke red flags zie jij in je eigen organisatie?
► Dagdeel 3: Handvatten om als professional de cultuur te verbeteren. Hoe zet je een gewenste cultuurverandering in gang?
Doelgroep
Professionals met beleids- en/of strategische invloed in organisaties binnen de zorg, welzijn, sociaal domein, woningbouw, lokaal of openbaar bestuur, semipublieke sector. ► Leidinggevenden of managers, die leiding geven aan een groter team/meerdere teams. De masterclass is geschikt voor zowel startende als ervaren leidinggevenden ► Advies en onderzoek (beleid, strategisch, HR), bv. rondom thema’s ethiek, integriteit, good governance, teamprofessionalisering en cultuurontwikkeling ► Businesscontrollers en toezichthouders, bv. met een controlerende en/of repressieve verantwoordelijkheid
Cursusdagen
Deze data stemmen we in overleg af.
Kosten
Deze kosten stemmen we in overleg af.
Praktische informatie
Vind hier alle informatie over de masterclass.
Incompany
De masterclass kan ook aangeboden worden voor organisaties en teams (voor minimaal 8 deelnemers). Neem voor meer informatie contact op met Petra Moltmaker: p.r.moltmaker@hva.nl of Sjak van de Broek: s.van.den.broek@hva.nl
Groepsgrootte
Minimaal 8 deelnemers
Waarom deze cursus?

- Een ongezonde of onveilige cultuur biedt een voedingsbodem voor ongewenst gedrag en integriteitsschendingen. In een ongezonde cultuur leiden scheve machtsverhoudingen tot intimiderend gedrag en in een onveilige cultuur corrigeren medewerkers elkaar minder snel.
- Wil je team- en organisatieculturen weerbaarder en gezonder maken, dan is het belangrijk dat je de werking van cultuur begrijpt en relevante tools tot je beschikking krijgt.
- Als professional heb jij een taak en verantwoordelijkheid voor de integriteit en weerbaarheid in de organisatie. In deze cursus onderzoeken we ook hoe jij daar vorm aan kunt geven en wat jij (anders) kunt doen.
Wat levert deze cursus je op?

- Begrijp je de werking van cultuur in organisaties en kun je dit toepassen op eigen praktijksituaties
- Kun je door een cultuurbril kijken naar het ontstaan en voortduren van ongewenst gedrag
- Kun je (risico’s op) ongewenst vroegtijdig signaleren in teams en de organisatie
- Heb je praktische handvatten eigen gemaakt om teamculturen weerbaarder te maken
- Heb je zicht op jouw eigen voorbeeldgedrag en wat daarvan de impact is op jouw werkpraktijk
Over de trainer

Erik Essen is onderzoeker bij het lectoraat Management van Cultuurverandering van de Hogeschool van Amsterdam. Hij doet onderzoek naar organisatieculturen vanuit het cultuurmodel dat is ontwikkeld door het lectoraat en hij verzorgt diverse trainingen over integriteit binnen organisaties. Heb je vragen over de masterclass stuur dan een mail naar Erik via e.essen@hva.nl
Is dit de cursus voor jou?
- Wij bieden deze cursus ook incompany aan. Mocht je als individu interesse hebben in de cursus, laat dan je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op(opent in nieuw venster)Wil je meer informatie?
- Bekijk de praktische informatie