Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

De cursus in het kort

Heb jij in je werk te maken met jongeren die op school of tijdens hun loopbaan voor belangrijke beslissingen staan? Zoals een profielkeuze, het kiezen van een opleiding of een eerste baan? Tijdens de leergang Loopbaancoaching ga je aan de slag met wetenschappelijke kennis uit de psychologie, praktische coachingsvaardigheden en -instrumenten waarmee jij deze jongeren tot bloei laat komen.

Schrijf je in!
(opent in nieuw venster)
Deelnemers over Leergang Loopbaancoaching - HvA

Programma

In 12 maanden verdiep je jezelf in het vak Loopbaancoaching. Je onderzoekt je eigen handelen als coach en rekt je denkkaders op. Je wordt je bewust van je eigen vooroordelen en leert hier anders mee omgaan. Met verschillende methoden – zoals Transactionele Analyse en ACT – spreek je het zelfsturend vermogen van jongeren aan. Je leert jongeren hun persoonlijkheid te ontdekken om hun eigen koers te bepalen.

Masterclasses

Je volgt 9 masterclasses. In het programma proberen we steeds zo goed mogelijk aan te sluiten op de behoeften van de groep. Daarom is in iedere masterclass ruimte voor inbreng van de groep, zoals casussen waar jij tegenaan loopt tijdens je werk.

Intervisie

Je komt 6 keer bijeen met een intervisiegroep waarmee je eigen casuïstiek van coaching behandelt.

Portfolio

Je werkt tijdens de leergang aan jouw eigen portfolio.

Eindgesprek

In het eindgesprek staat jouw ontwikkeling centraal, die je bespreekt aan de hand van het portfolio.

Lees meer over het programma

Doelgroep

Deze leergang is voor professionals die werken met jongeren die voor studie- of loopbaankeuzes staan. Je werkt bijvoorbeeld als loopbaancoach, jongerencoach, loopbaanbegeleider, mentor, decaan, studiekeuzeadviseur of LOB-adviseur.

Cursusdagen

De leergang vindt plaats op donderdagen van 9.30 -17.00 uur. De nieuwe leergang start op 11 september 2025

Bekijk hier alle cursusdata

Kosten

De leergang Loopbaancoaching kost € 3.300 (vrijgesteld van btw). Daarnaast schaf je zelf voor ongeveer € 55,95 literatuur aan: Coachen als Professie (Ien G.M. van der Pol).

Toelating

Het is belangrijk dat je werkt met jongeren die voor studie- of loopbaankeuzes staan. Daarnaast heb je een aantoonbaar hbo werk- en denkniveau.

Tijdsinvestering

Reken op een gemiddelde tijdsinvestering van circa 19 uur per masterclass, inclusief voorbereiding en uitwerken portfolio opdrachten. De intervisie kost circa 30 uur, inclusief voorbereiding en verslagen schrijven.

Groepsgrootte

De groep bestaat uit maximaal 20 deelnemers.

Waarom deze cursus bij de HvA?

  • Actuele wetenschappelijke inzichten en kennis dankzij samenwerking met het HvA-lectoraat Kansrijke Schoolloopbanen in een Diverse Stad.
  • Persoonlijk en kleinschalig onderwijs: maximaal 20 deelnemers per leergang.
  • Kwaliteit: de HvA biedt deze leergang geruime tijd aan waardoor het studieprogramma al 8 keer is geëvalueerd en verbeterd.
  • Deelnemers waarderen de veilige omgeving waarin zij zich kwetsbaar en open kunnen opstellen (evaluatie klas 2021).
  • Je werkt met praktisch inzetbare instrumenten en ontwikkelt je coachingsvaardigheden.

Dit levert de cursus je op

  • Je beschikt over kennis en vaardigheden waarmee je jongeren op persoonlijke en professionele manier kunt begeleiden bij opleidings- en loopbaankeuzes en hun verdere ontwikkeling.
  • Na succesvolle afronding van de leergang ontvang je een certificaat. Dit certificaat biedt toegang tot een verkorte route voor een BKA-registratie; het landelijke register van gekwalificeerde beroepskeuze- en loopbaanadviseurs.
  • Je bent je bewust van je eigenheid, je sterke kanten, drijfveren en waarden. Je weet hoe je het zelfsturend vermogen van de gecoachte aanpreekt en verder ontwikkelt.
  • Je kunt het LOB-programma op je school of praktijk verder ontwikkelen en collega’s hierin meenemen en ondersteunen.
  • Je vergroot je landelijke netwerk van loopbaancoaches.

Docenten

De docenten van wie je les krijgt, werken allemaal als psycholoog en hebben praktijkervaring in het begeleiden van jongeren tijdens hun loopbaan. Daarnaast doen de docenten vaak ook onderzoek. Hierdoor zijn zij op de hoogte van de laatste innovaties in het vakgebied.

Maak kennis met het docententeam

Heb je een vraag?

Neem contact met ons op!

Heeft u een andere vraag over Leven Lang Ontwikkelen, mail dan naar
llo-fmr@hva.nl(opent in nieuw venster)