De cursus in het kort
Verpleegkundigen nemen tijdens hun werk voortdurend besluiten. Vraag je je weleens af of je het juiste doet? Besluiten kunnen in vier soorten verdeeld worden: diagnostische, etiologische, prognostische en therapeutische besluiten. Klinisch redeneren gaat over het denkproces waarmee de verpleegkundige deze besluiten neemt. In deze basiscursus wordt ingegaan op de basisprincipes en manier waarop de verpleegkundige deze besluiten neemt, en welke kennis en hulpmiddelen daarbij ondersteunen.

Programma
In deze basiscursus wordt ingegaan op de basisprincipes en manier waarop de verpleegkundige deze besluiten neemt, en welke kennis en hulpmiddelen daarbij ondersteunen. Dit stelt je in staat om in elke fase van de zorg kritisch te blijven nadenken en juiste besluiten te nemen. Als deelnemer leer je aan de hand van een voorbeeldcasus en daarna aan de hand van een eigen casus uit de praktijk verpleegkundig klinisch te redeneren volgens de Amsterdamse methode.
- Dag 1
Dag 1 staat in het teken van de basisprincipes van klinisch redeneren volgens de Amsterdamse methode en gezamenlijk doorlopen van een voorbeeldcasus.
- Dag 2
Dag 2 staat in het teken van het oefenen met klinisch redeneren bij een zelf ingebrachte casus.
Doelgroep
Hbo-verpleegkundigen, werkzaam in de patiëntenzorg. De cursus is ook geschikt voor het opfrissen van je klinisch redeneervaardigheden.
Cursusdagen
In overleg.
Kosten
In overleg.
Toelating
Je hebt een hbo-diploma Verpleegkunde.
Tijdsinvestering
Reken naast de cursusdagen op voorbereiding/zelfstudie per cursusdag.
Groepsgrootte
In overleg.
Wat levert deze cursus je op?

- Je bent in staat de standaardvragen bij diagnostisch, etiologisch, prognostisch en therapeutisch klinisch redeneren toe te passen op een eigen casus.
- Je kunt een klinische onzekerheid formuleren.
- Je bent in staat een klinische onzekerheid systematisch uit te werken volgens de stappen van een case study.
- je kunt een verantwoorde keuze te maken over de beste zorg voor een patiënt.