Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

De cursus in het kort

Deze workshop is een introductie in de wereld van klimaatdata . Je krijgt een overzicht van de verschillende typen klimaatdatasets en hun voor- en nadelen. Daarnaast leer je verschillende vaardigheden om de data te analyseren, te begrijpen en effectief te gebruiken. Ook is er aandacht voor de manier waarop klimaatinformatie kan worden gepresenteerd en hoe de presentatie invloed kan hebben op de al dan niet juiste interpretatie en de daaropvolgende beslissingen en (lokaal) beleid.

Programma

Deze cursus biedt een uitgebreid inzicht in hoe klimaatdata worden verzameld, geanalyseerd en toegepast in uiteenlopende contexten. Van het analyseren van temperatuur- en neerslaggegevens tot het interpreteren van klimaatmodelresultaten. De workshop is gericht op het verzamelen en genereren van klimaatinformatie voor de eigen werk- of leefomgeving.

Thema's
  • Typen klimaatdata en de voor- en nadelen.
  • Toegang tot klimaatdata en tools voor analyse.
  • Uitdagingen bij het gebruik en interpretatie van klimaatdata.
  • Omgaan met onzekerheden en scenario’s.
  • Communiceren over klimaatverandering & klimaatdata.

De workshop bestaat uit zelfstudie via e-learning modules, praktijkgerichte theoriesessies aangevuld met Individuele en groepsopdrachten (toegang en analyse van klimaatinformatie m.b.v. de Climate Explorer).

Voorbereiding

In voorbereiding op de fysieke bijeenkomst op 11 november wordt deelnemers gevraagd deelnemers om zich voor te bereiden met een aantal korte e-learning modules.

Doelgroep

Medewerkers van publieke en commerciële organisaties die met enige regelmaat klimaatdata willen gebruiken of al gebruiken. Deze basiscursus en is niet bedoeld voor professionals die al veel ervaring met klimaatdata hebben.

Cursusdagen 2024

11 november 2024.

Kosten

€675 -early bird (t/m 11 september 2024) €775 Inclusief e-learning modules, koffie& thee en lunch.

Toelating

Geen specifieke voorkennis vereist.

Tijdsinvestering

Het volgen van korte e-learning modules ter voorbereiding duurt ongeveer 2 á 3 uur. De fysieke bijeenkomst duurt 6 uur.

Groepsgrootte

Maximaal 30 deelnemers.

Waarom deze cursus?

  • Dankzij de betrokkenheid van Lectoraat Klimaatgeletterdheid biedt deze workshop de meest actuele inzichten, wetenschappelijk en praktijkgericht.
  • Hands-on informatie om later zelf korte analyses met klimaatinformatie uit te voeren voor de eigen leef/werk-omgeving.
  • Ruime aandacht voor praktijkvragen van de deelnemers over klimaatdata.

Wat levert deze cursus je op?

Na het volgen van de workshop:

  • Kent de deelnemer de typen van klimaatdata en de bijbehorende voor- en nadelen.
  • Kent de deelnemer verschillende portals en tools die gebruikt worden voor het verkrijgen en analyseren van klimaatdata.
  • Heeft de deelnemer basiskennis over het gebruik van tools voor het bewerken en presenteren van klimaatdata.
  • Heeft de deelnemer basiskennis over hoe hij/zij over het veranderde klimaat kan communiceren met gebruik van de juiste data.

Jouw docent

Janette Bessembinder

Lector Klimaatgeletterdheid

Dr. ir. Janette Bessembinder werkt sinds mei 2022 als lector Klimaatgeletterdheid voor de HvA en het KNMI. Sinds 2005 werkt ze bij het KNMI aan het op maat maken van klimaatdata en -informatie voor gebruikers uit een brede range aan sectoren, met name rond de KNMI klimaatscenario’s. Naast het bewerken van klimaatdata is daarbij ook communicatie rond klimaatverandering belangrijk.

Heb je een vraag?

Neem contact op met Viktória Balla-Kamper